nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Ráérős hétvégi menü bekuckózos hétvégére

Ráérős hétvégi menü bekuckózos hétvégére

Ha kimozdulni nincs kedved, mert eleget fagyoskodtál a héten, akkor egy kis főzőcskézés most jól is fog jönni. És hidd el, ezt a hétvégi menüt érdemes elkészíteni.
nlc
f Ajánlom

Félretettük most a megúszós, villámgyors ételekből álló hétvégi menüket, nem sietünk most sehova, jó lesz egy kicsit otthon kuckózni, és a konyhában ügyeskedni. Ebédre hoztunk A és B tervet is, és még egy kis sós nasit is ajánlunk az esti bulihoz vagy filmnézéshez. 

Barackos-diós kalács

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 ek. olaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • néhány ek. sárgabaracklekvár
  • + 1 tojás a lekenéshez

Előkészítünk egy tepsit, sütőpapírral béleljük ki. A tejet kicsit megmelegítjük, beleszórjuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk cukrot és 2 ek. lisztet, és hagyjuk felfutni. A tészta többi hozzávalóját kimérjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk és gyúrjuk, gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. Ha van dagasztókaros gépünk, akkor azzal dagasztjuk. Ha kell, adunk még hozzá pár evőkanál lisztet, hogy ne legyen ragacsos. A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 30×40 cm-esre. Megkenjük a lekvárral, majd rászórjuk a cukros diót. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, majd az így kapott rúdból kört formázunk, úgy, hogy a végén összeérjen, ott kicsit össze is nyomkodjuk, és ügyesen áthelyezzük a tepsire. Fogunk egy éles kést és 1-2 cm-enként bevagdossuk, de vigyázva, hogy csak kb félig vágjuk be, ne vágjuk el teljesen. Meleg helyen hagyjuk kelni minimum 30 percig. Ha szépen megkelt, lekenjük tojással és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Gesztenyés birsleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só és őrölt bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 30 dkg gesztenye
  • 3 birsalma

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olívaolajon megfonnyasztjuk. A birseket megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk és a hagymához adjuk a gesztenyével együtt. Átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 l zöldséglével vagy vízzel, és addig főzzük, míg a gesztenye meg nem puhul. Ekkor leturmixoljuk. Fél citrom levével savanyítjuk, sózzuk, borsozzuk, szegfűszeggel ízesítjük, majd a sűrűségét beállítjuk.

Sütőtökös hamis quiche

Hozzávalók:

  • kb. 400 g mirelit leveles tészta kiolvasztva
  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 10 dkg túró
  • 5 dkg juhtúró
  • 20 dkg sült tök

A sült tököt felkockázzuk, a kiolvasztott leveles tésztát kinyújtjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazunk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőtálat. A leveles tésztával kibéleljük a kivajazott sütőtálat, majd villával megszurkáljuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a túrót és a juhtúrót és összekeverjük. A keveréket a tésztára öntjük és beleszórjuk a felkockázott sült tököt. Sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Brokkolifőzelék szalonnachips-szel – a B-terv

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg brokkoli (lehet mirelit is)
  • 10 dkg bacon 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl 
  • 1 dl tejszín 
  • 1 ek. vaj
  • só 

A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, és az olvasztott vajon megforgatjuk. Sózzuk, és felengedjük 2,5 dl hideg vízzel. Felforraljuk, és takaréklángon puhára főzzük. A megfőtt brokkoli kétharmadát kivesszük szűrőkanállal, és a maradékot botmixerrel leturmixoljuk, így sűrítjük. Visszatesszük a megfőtt brokkolikat, hozzáadjuk a tejfölt, és simára keverjük. Összeforraljuk, de nem főzzük tovább. A tűzről levéve belekeverjük a tejszínt is. Lefedve pihentetjük, és közben szép pirosra sütjük a szalonnát. Tálaláskor a főzelékre szalonnacsipszet teszünk, és meglocsolhatjuk egy pici szalonnazsírral is.

Egyszerű meggyes máktorta

Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 60 g vaj
  • fél tasak sütőpor
  • 250 g darált mák
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 3-4 ek. aszalt meggy

Teteje:

  • 1-2 ek. porcukor
  • 125 g mascarpone

Mellé:

  • ízlés szerint meggybefőtt

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. (26 cm-es formához a megadott mennyiségek dupláját kell venni.) A vajat megolvasztjuk, és kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a reszelt narancshéjjal. A mákot összekeverjük a sütőporral, és ezt is a cukros keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos tál tartalmához adjuk, végül beleszórjuk az aszalt meggyet, és összeforgatjuk.  A masszát a tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük, és 180 fokon 30-35 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk.  Ha teljesen kihűlt a sütemény, kivesszük a tortaformából, és tálcára rakjuk. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, és a torta tetejére kenjük. Tálalásig hűvös helyen tartjuk, majd magozott meggybefőttel tálaljuk. 

Pulykatekercs hidegen

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg pulykamellfilé
  • 2 kk. só
  • pár csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 citrom
  • ízlés szerint koriander
  • 1 kk. őrölt római kömény
  • 5 dkg fenyőmag

A pulykamellet vágjuk be úgy, hogy téglalapnak szét tudjuk hajtani. A fenyőmagot serpenyőben pirítsuk meg zsiradék nélkül, amikor kihűlt, törjük durvára. Az olívaolajba reszeljük bele a citrom héját, adjuk hozzá a római köményt, a tengeri sót, 1 evőkanál citromlevet, frissen őrölt borsot. Keverjük el alaposan. A zöld fűszereket aprítsuk fel.

A pulykaszeletet kenjük meg a fűszeres olajjal, egyenletesen szórjuk rá a tört fenyőmagot, majd az összekevert koriandert és petrezselymet. Tekerjük fel szorosan a húst. Csomagoljuk alufóliába, tegyük sütőlemezre, majd süssük 220 fokos sütőben 50 percen keresztül. Amikor kihűlt, csomagoljuk ki, vékonyan szeleteljük, zöld salátával kínáljuk hideg előételnek.

 

Sörkifli az esti bulihoz

Hozzávalók 32 darabhoz:

  • 30 dkg liszt 
  • 1,5 dl langyos tej 
  • 1+1 tojás
  • 1 ek. tejföl 
  • 2,5 dkg friss élesztő
  •  0,7 dl étolaj
  • 2,5 dkg vaj, olvasztva 
  • 1 tk. só
  • lenmag a kiflik szórásához

Az élesztőt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, egy egész tojást és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén tésztát. Letakarva kelesszük minimum 1,5 órát. Osszuk a tésztát 4 részre, formázzuk gömbbé, majd nyújtsuk ki körökké. Kenjük meg az olvasztott vajjal a kinyújtott tésztaköröket, majd vágjuk fel mindet 8 cikkelyre. A cikkeket a szélesebbik résztől indulva tekerjük fel kifliknek. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a kevés sóval elkevert másik tojással, majd szórjuk meg lenmaggal. Kelesszük 20 percet a tepsiben, közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és 25 perc alatt süssük aranysárgára a kifliket.

Megosztás Facebookon