nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Pont erre a színes hétvégi menüre van szükséged

Pont erre a színes hétvégi menüre van szükséged

Vannak, akik az egész étrendjüket a színek alapján tervezik meg, és bár biztos annak is megvannak a szépségei, mi ennyire messzire azért nem mennénk most. Nem festjük narancssárgára az egész szombati ebédet, de szép színes ételeket hoztunk, ettől egy kicsit sikerül kizökkenni a téli szürkeségből.
NLCafé
f Ajánlom

Nyáron persze sokkal egyszerűbb dolgunk van: elég csak kimenni a piacra, és asztalra tenni a friss gyümölcsöket, zöldségeket és már szinte kész is a színes hétvégi menü, de ilyenkor télen azért kicsit szürkébbek az alapanyagok, és bár finom ételeket belőlük is lehet készíteni, a színek egy idő után hiányoznak. Még szerencse, hogy van pár olyan alapanyag, amivel fel lehet  dobni egy egyszerű hétvégi menüt is. 

Kivis-mandarinos reggeli joghurt

Hozzávalók:

  • 40 dkg natúr joghurt
  • 1-2 tk. méz
  • 2 kivi
  • 2 mandarin
  • 5-10 dkg házi granola / müzli

A joghurtot összekeverjük a mézzel. A granola egy részét a poharak aljába kanalazzuk, erre jön a mézes joghurt, majd ismét granola és a gyümölcsdarabok.

 

Mandulás narancskrémleves

Hozzávalók:

  • 1 l friss narancslé
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 2 dkg szeletelt pirított mandula
  • 1 ek. rétesliszt
  • popcorn / amaretti

A frissen facsart narancslevet a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval feltesszük főni. Ezzel egy időben egy másik lábosban 2-3 liter vizet melegítünk. A tojásfehérjékből a porcukorral kemény habot verünk, belekeverjük a pirított mandulát, majd kanállal forró vízbe szaggatva (mint a madártejnél) habgaluskákat készítünk belőle. Közben a tejszínt elkeverjük a tojások sárgájával és a rétesliszttel, majd a forrásban lévő narancslevet besűrítjük vele. Forralni már nem szabad, mert a tojássárgája kicsapódik. Lehűtjük, és a habgaluskákkal vagy popcornnal, amaretti kekszekkel tálaljuk.

Tipp:
Ha szeretjük az extrém dolgokat, finomra vágott friss bazsalikomlevelet szórunk bele.

 

Lime-os csirke avokádósalsával

Hozzávalók:

A csirkéhez:

  • fél kiló csirkemellfilé
  • 1/4 csésze lime-lé
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
  • 1/2 tk. őrölt kömény
  • 1/4 tk. só

Az avokádósalsához:

  • 4 avokádó felkockázva
  • 1/2 csésze friss koriander durvára vágva
  • 3 ek. lime-lé
  • 1/2 ek. borecet
  • 1/2 tk. pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • só ízlés szerint

Egy tálban öntsük össze a lime-levet, az olívaolajat, a koriandert, a köményt és a sót – keverjük el alaposan! A szeletekre vágott csirkét forgassuk meg a pácban – lehetőleg zárjuk légmentesen záródó zacskóba, és hagyjuk 15-20 percig állni. Grillezzük meg a csirkeszeleteket grillrácson vagy serpenyőben pár perc alatt, míg barnás színt nem kap a hús külseje! Készítsük el az avokádósalsát: ehhez csak annyi a dolgunk, hogy forgassuk össze az alapanyagokat, vigyázva, hogy az avokádó ne zúzódjon pépesre! A csirkeszeletekre hámozzuk rá az avokádósalsát – így tálaljuk!

JoyfulHealthyEats

Meggyes sajttorta

Hozzávalók:

  • 200 g darált keksz
  • 150 g olvasztott vaj
  • 3 ek. kakaópor
  • 2 ek. porcukor
  • 3-4 ek. meggylekvár
  • 375 g natúr krémsajt
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 50 ml víz
  • 100 g magozott meggy (vagy cseresznye)
  • 1 kk. instant zselatin

A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén kihajtva legyen. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni. A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, és a forralt meggyszirupból vegyünk ki néhány szem meggyet, és tegyük a lekvárra, a többit meghagyjuk a tetejére. Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.

Rántott sütőtökkarika gyömbéres mártogatóssal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg sütőtök 
  • 2 tojás 
  • liszt 
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez 

A gyömbéres mártogatóshoz:

  • 3-4 cm friss gyömbér 
  • 1 kis fej vöröshagyma 
  • 2 ek. paradicsompüré 
  • 2 ek. méz 
  • olívaolaj 
  • 1 gerezd fokhagyma

A mártogatóshoz olívaolajon dinszteljük teljesen puhára az apróra kockázott hagymát, adjunk hozzá 1 dl vizet. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a mézet, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát. Forraljuk össze a mártást, sűrítve főzzük 10 percet, majd turmixoljuk simára, enyhén sózzuk. A tököt hámozzuk meg, karikázzuk fel 3-5 mm vékonyan. (Használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát.) Hagyományos módon panírozzuk be: forgassuk meg először lisztben, majd a felvert, megsózott tojásban, végül a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük mindkét oldalát ropogósra. Kínáljuk a mártogatóssal!

Megosztás Facebookon