Gasztro

Könnyed édességek, ha csak egy picit bűnöznél

Jó lenne egy kis édesség, de nem akarsz túl nagy kísértésbe esni? Ismerős, ilyenkor január elején sokan vagyunk így ezzel. Ezért most könnyedebb édességeket hoztunk, a masszív habos-csokis csodasütikkel pedig még várunk egy kicsit.

Mindennek megvan az ideje: ősszel a diós sütik után jöttek a mákos sütik, aztán karácsonykor a jobbnál jobb karácsonyi sütiket sem tudtuk megunni, ilyenkor január elején viszont pont az ilyen kis könnyedebb sütikre van szükség. Na nem mintha nem tudnánk mit kezdeni egy csodaszép Pavlova-tortával, de eljön még annak is az ideje, ne aggódjatok!

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 120 ml kókusztej
  • 25 dkg darált mandula
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • kevés olaj a sütéshez

A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet. A mandulát, a szódabikarbónát és a sót összeforgatjuk, majd a tojásos kókusztejhez adjuk, és simára keverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kis adagokban kisütjük a palacsintát.

Kókuszos-kakaós szelet

Hozzávalók az alaphoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 3 evőkanál zabkorpa
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál méz vagy agávé
  • 2 evőkanál kókuszolaj

Krémhez:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
  • 1-2 evőkanál méz vagy agávé

Csokimázhoz:

  • 2 kiskanál kakaópor
  • 1 kiskanál méz vagy agávészirup
  • 5 evőkanál kókuszolaj

Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20×20-as tepsit, és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe. A kókuszkrémhez a puha, sűrű, nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre.
A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre. Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.

Meggyes-zabpelyhes desszert

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kis doboz natúr joghurt
  • 4-6 ek. méz/porcukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 10 dkg zabpehely
  • 20-30 dkg magozott meggybefőtt

 A joghurtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a mézet és a citrom reszelt héját, és összekeverjük. Tehetjük pohárba vagy befőttesüvegbe, teljesen mindegy, az a lényeg, hogy rétegesen adagoljuk: minden pohár aljába szórunk 1-2 evőkanálnyi zabpelyhet, ráhelyezünk néhány szem meggyet, majd joghurtot kanalazunk rá. A pohár felénél ismét zabpehely következik, rá pár szem meggy és ismét joghurt, a tetejét pedig 1 vagy több szem meggyel díszítjük.

 

Almapalacsinta

Hozzávalók:

  • 3 alma
  • 2 tojás
  • 1 ek. porcukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 2-3 ek. zabpehelyliszt
  • 1 ek. kókuszolaj
  • olaj a sütéshez

A meghámozott almákat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a kókuszolajat és a zabpehelylisztet, és alaposan összekeverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd evőkanálnyi adagot kanalazok a masszából, a kanál hátlapjával kissé szétnyomkodjuk, és mindkét oldalát megsütjük.

Kókuszos joghurttorta

Hozzávalók 6 szelethez:

  • 8 dkg kókuszreszelék 
  • 8 dkg őrölt mandula 
  • 12 dkg vaj 
  • 5 dl 3,5%-os natúr joghurt 
  • 5 ek. cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor) 
  • 1 citrom héja 
  • 6 db lapzselatin

A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es, kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe. 

Almás-kókuszos pite

Hozzávalók:
A morzsához:

  • fél csésze mandula
  • fél csésze zabpehely
  • 3/4 csésze teljes kiőrlésű fehér liszt
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 2 ek. juharszirup vagy méz

A töltelékhez:

  • 4 alma meghámozva, vékonyra szelve
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. fahéj
  • fél tk. szerecsendió

A feltéthez:

  • 3/4 csésze zabpehely
  • 1/4 csésze teljes kiőrlésű fehér liszt
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • fél csésze barna cukor
  • 1 tk. fahéj
  • fél tk. só
  • 4 ek. növényi vaj (lehet pl. kókusz, mogyoró)

A mandulát, a zabpelyhet és a lisztet őröld por állagúvá aprítógépben. Add hozzá a kókuszreszeléket, a kókuszolajat és a mézet. Keverd sima masszává, majd oszlasd el egy tortaforma aljában.
Az almaszeleteket keverd össze egy tálban a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval. Öntsd a morzsás alapra.
A feltét hozzávalóit is alaposan keverd össze, majd egyenlően szórd a pitére.
175 fokos sütőben 60 percig süsd. Jó étvágyat!

Forrás: PopSugar

Csokis-meggyes energiagolyó

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 20 szem magozott datolya, beáztatva, lecsöpögtetve
  • 1 csésze dió
  • 1 csésze mandula
  • 2 evőkanál mandulavaj
  • fél csésze zabpehely
  • fél csésze kókuszchips
  • fél csésze aszalt meggy
  • 3 evőkanál kakaó

Pürésítsd a banánt aprítógépben, majd add hozzá a többi hozzávalót, és keverd össze. Tégy bele fél csésze kókuszchipset, fél csésze aszalt meggyet és 3 evőkanál kakaót. Forgasd meg kakaóporban a megformázott golyókat, és fogyasztásig tartsd hűtőben. Ha nem szereted a meggyet, helyettesítsd más gyümölccsel.

 

Parfékosarak zabpehelyből

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 2 érett banán
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. mandulakivonat
  • 1 és 1/4 csésze zabpehely
  • 1 tk. fahéj
  • görög joghurt
  • a tetejére: málna, eper, áfonya, mandula

175 fokra melegítsd elő a sütőt. A banánokat nyomkodd pürésre, majd keverd hozzájuk a mézet és a mandulakivonatot. Keverd össze a zabpehellyel és a fahéjjal. A zabos masszából tégy egy-egy evőkanálnyit a kivajazott muffinformákba, és a kezeddel formázz belőlük kosárkákat. 15 percre tedd be őket a sütőbe.
Ha elkészültek, tégy a közepükbe egy evőkanál krémes joghurtot, és kínáld meg őket a kedvenc friss gyümölcseiddel. 

Forrás: BuzzFeed

 

Fahéjas müzliszelet

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabkorpa (kb. 10 dkg)
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 kiskanál fahéj
  • 3 nagy szemű aszalt (király)datolya 
  • 3 evőkanál aszalt áfonya
  • 1 evőkanál fekete mazsola
  • 2-3 kiskanál agavé- vagy datolyaszirup
  • 60 ml kókuszolaj

 
Az aszalt gyümölcsöket tegyük egy tálkába, és forrázzuk le kevés vízzel. Hagyjuk pár percig puhulni. Ekkor szűrjük le, magozzuk ki a datolyát, és aprítsuk fel. 
Szórjuk egy tálba a zabkorpát, a kókuszreszeléket és a fahéjat. Adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket, ízesítsük agávé- vagy datolyasziruppal, és a kókuszolaj hozzáadásával gyúrjuk össze. Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát (pl. 10,5 x 24 cm) béleljünk ki folpackkal, és az aljára nyomkodjuk bele a masszát. Tegyük hűtőbe, 20 perc után már megszilárdul a kókuszolaj miatt. Szeleteljük.

 

Brownie lightosan

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabpehely
  • 1 csésze kesudió
  • 8 szem magozott datolya
  • 1/3 csésze cukrozatlan kakaópor
  • 1/4 kk. só
  • 1 érett banán
  • 1/4 csésze almapüré
  • 1/4 csésze felaprított dió

Aprítógépben keverd össze a zabpelyhet, a kesut, a datolyát, a kakaóport és a sót. Addig dolgoztasd a gépet, amíg összeálló masszát nem kapsz.
Add hozzá az összenyomkodott banánt és az almapürét, majd keverd tovább, míg össze nem áll.
Tégy sütőpapírt egy tepsibe, kend meg kókuszolajjal. Erre pakold rá a tésztát, és dolgozd el síkra a felületét. Nyomkodd bele a diódarabokat.
Minimum egy órán át hagyd a hűtőben, hogy összeálljon. Amit meghagysz, hűtve nyugodtan tárolhatod 1 hétig.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top