nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Kéken világító csirkehúst vett egy ikrényi férfi

Kéken világító csirkehúst vett egy ikrényi férfi

Kék fénnyel világító csirkehúst sikerült beszereznie egy ikrényi férfinak.
NLCafé
f Ajánlom

Több lehetőség is van, miért világít kék fénnyel az a nyers csirkehús, amit egy ikrényi férfi vásárolt. A jelenségről meggyőződött a Kisalföld.hu szerkesztősége is. A férfi a lapnak elmondta, hogy a csirkehúst múlt héten vásárolta egy boltban, majd a felét szilveszter napján elkészítette, de a megmaradt adagot véletlenül elől hagyta a pulton.

Amikor éjjel hazaért, kékes derengést látott a konyhából, de azt gondolta, a gáztűzhelyt felejtette égve. Belépve a konyhába hamar rájött, hogy a csirkehús világít. Másnap egyből tárcsázta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, ahonnan finoman elhajtották, mondván a vásárlás óta sok idő eltelt, s a termék akár otthon is szennyeződhetett valamivel.

A világító csirkehús miatt a Kisalföld is megkereste a Nébihet, ők már kicsit bővebb választ kaptak. A hatóság szerint mivel a konkrét esetben nem történt vizsgálat, így a valódi okok csak feltételezhetők, ezekből pedig kettő van.

Ezért világíthat a csirkehús

A Nébih szerint elképzelhető, hogy a csirkehús valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amely sötétben fluoreszkál.

A másik lehetőség, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget, melynek pontos okát a szakemberek még nem ismerik.

A Nébih végül azt javasolja, hogy ha a vásárlóban bármely ok miatt undort kelt az élelmiszer, vagy visszatetszőnek találja, akkor nem szabad elfogyasztania, illetve belőle ételt készítenie.

Megosztás Facebookon