nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
A téli színfelelős: cékla újratöltve

A téli színfelelős: cékla újratöltve

A cékla itt van velünk már évtizedek óta, és bár hosszú éveken keresztül csak a savanyúság jutott eszünkbe róla, ma már tudjuk, hogy szerencsére ennél sokkal több lehetőség van benne. Annyira, hogy még a legszuperebb csokitorta is úgy a legjobb, ha cékla is kerül a tésztájába.
kisvargajudit
f Ajánlom

Nagyon ráfért már a céklára, hogy újra felfedezze magának a világ. A klasszikus savanyúság ugyanis gyerekkorunk egyik legmegosztóbb étele volt: vagy szerette valaki, vagy ki nem állhatta. A gyerekek többsége az utóbbi táborba tartozott, és legjobb esetben is csak felnőtt korában barátkozott meg a céklával, de sokan még akkor sem, pedig nagyon egészséges és hasznos alapanyag, amit kár kihagyni az étkezéseinkből. 

Mostanra a céklahelyzet rendeződni látszik. Szinte minden egészséges táplálkozási trend használja és szereti, így ma már rengeteg jobbnál jobb céklás recepttel találkozhatunk – köztük olyanokkal is, melyeket még akár a gyerekek is szívesen megesznek.

Miért jó a cékla?

A céklát már az asszírok és a rómaiak is ismerték, elsősorban lázcsillapító hatása miatt kedvelték, de a igénytelensége miatt szinte mindenhol termesztették. Sőt, a legenda szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelezővé a termesztését. Ez a rendelet már rég hatályát vesztette, de vannak, akik a mai napig a gyógynövényekhez hasonlóan hasznos alapanyagként tekintenek a céklára, és nem győzik hangsúlyozni, mennyi előnyös tulajdonsága van.

A cékla egy valóságos vitaminbomba: nagy mennyiségben tartalmaz C-, B1-, B2-, B6-vitaminokat, de van benne bőven kálium, kalcium, magnézium és foszfor is. Vérképző hatású, segít a vörösvérsejtek regenerálódásában és szaporodásában,  ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. 

A cékla vagy a céklalé rendszeres fogyasztása jó hatással van keringésünkre, és jó immunerősítő

Hogyan bánjunk a céklával?

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy kemény, feszes céklákat válasszunk, amelyek még nem fonnyadtak. Légmentesen lezárva hónapokig eláll, megfőzve viszont csak pár napig. Bár általában csak a gumóját használjuk fel, jó tudni, hogy a levele is fogyasztható. Íze kellemesen édeskés, és nem érezni rajta a cékla földes ízét. Salátákhoz is adhatjuk, de ha kevés olajon megpároljuk pár szelet fokhagymával és egy pici citromlével, akkor is nagyon finom köretet kapunk, amit húsok mellé is kínálhatunk. 

A céklagumó felhasználása egyszerű, arra kell csak vigyázni, hogy felkészülten álljunk neki a munkának. A cékla levétől ugyanis minden piros lesz: edény, ruha és persze a kezünk is (ezért érdemes kesztyűben hámozni, szeletelni). Más dolgunk nincs is, csak csavarjuk le a levélszárakat úgy, hogy a tövük ép maradjon (így kevésbé festi meg főzés közben a vizet), majd mossuk meg a céklát, és kezdődhet a sütés-főzés. 

Nyersen, főzve, sütve, mindenhogy

A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a céklát, akkor marad benne a legtöbb vitamin. Édeskés íze miatt még élvezetes is a fogyasztása, főleg, ha összeeresztjük már gyümölcsökkel és zöldségekkel egy gyümölcscentrifuga segítségével, jó adagnyi smoothie-t varázsolva belőle. A legegyszerűbb, ha almával kombináljuk, de nagyon jól illik hozzá a narancs, a citrom és a grapefruit is.

Főve köretként vagy salátaként is kipróbálhatjuk (bár a hosszú főzés alatt szinte mindent elveszít tápértékéből, így már csak ezért is érdemesebb sütve elkészíteni), nagyon jól illik hozzá az alma, a torma, a kecskesajt, és olyan szerencsés ízvilága van, hogy a keleti és hagyományos zöldfűszerekkel is jól működik. A hagyományos mellékszerep mellett főszerephez is juthat például egy céklás rizottóban, vagy ha csirkemellel párosítjuk, de lehet akár reformpizza alapja is (ez esetben csak arra kell felkészülni, hogy a tészta színe – szemben például a karfiolos pizzáéval – árulkodó lesz).

Így süsd meg a céklát: a céklára pár csipet sót szórunk, és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd egyesével egy-egy darab alufóliába csomagoljuk. 190-200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt puhul meg. Miután egy kicsit lehűlt, könnyen meg tudjuk hámozni.

Nagyon jó leveseket készíthetünk belőle, elég csak az orosz klasszikus borscs levesre gondolni, de nagyon finom a kókuszos-gyömbéres céklaleves is, és nagy kedvencünk a lenti joghurtos céklakrémleves is, amit a feltét tesz igazán különlegessé. 

A sütőben sült, sós céklachips nassolnivalónak is tökéletes. Ehhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd alaposan mosd le a céklákat. Óvatosan és lehetőleg nagyon vékonyan pucold meg, majd szeleteld egészen vékonyra. A céklaszeletetek sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd egymás mellé, majd kenőtollal vékonyan kend meg olívaolajjal a céklákat. Ízlés szerint sózd, alufóliával takard le, és told a forró sütőbe a tepsit. 20 percig süsd a fólia alatt a céklát, majd vedd le, és süsd még kb. 10 percig, vagy addig, amíg picit megpirul. Ha kihűlt, máris ropogtathatod.

És ha már nassolásról beszéltünk, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a cékla mennyire jól illik a csokoládéhoz. Hasonlóan a cukkinihez és a sütőtökhöz, a céklát is nyugodtan bele lehet keverni a kedvenc csokis süti tésztájába. Annyira jó lesz az állaga a sütinek a céklától, hogy nem is akarsz majd más sütit sütni ezután. 

 

Joghurtos céklakrémleves tojással


Hozzávalók:

  • 2 fej lila hagyma
  • 4-5 közepes cékla
  • 1,5 liter zöldség- vagy csirkeleves
  • 1-2 krumpli, attól függően, hogy ki mennyire sűrűn szereti
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 3-4 kanál joghurt, a sűrű görög joghurt lenne a legjobb
  • cukor, só, bors
  • fejenként 1 főtt tojás

A lila hagymát felkockázzuk és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kicsi cukorral édesítjük. (Ezt mi ki szoktuk hagyni, mert a párolt, szinte karamellizált cékla pont annyira édes, hogy nem kell bele több cukor.) Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.

Céklás sütőtöksaláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 közepes sütőtök (kb. 1 – 1,5 kg)
  • 6 darab közepes méretű cékla
  • 3 ek. olívaolaj
  • 15-20 dkg feta
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk. Egy nagy tepsire borítjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A tepsit lefedjük alufóliával, és a zöldségeket 40-45 perc alatt megsütjük. A puhára sült céklát és sütőtököt tálra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Citromos céklaital

Hozzávalók (1 személyre)

  • 1 nagyobb nyers céklagumó
  • 3 dl víz vagy almalé
  • fél citrom leve

A céklát megmossuk, (gumikesztyűben) meghámozzuk, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt céklát a vízzel/almalével leturmixoljuk, citrommal savanyítjuk.

 

Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szem burgonya
  • 4 db sült cékla
  • 1 kisebb hagyma
  • 5 ek olaj
  • 1 babérlevél
  • 3 dl natúr joghurt

A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzákeverjük a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.

Posírozott tojás

Hozzávalók:

személyenként 2 tojás
1 l víz
1 tk. ecet
1 liter vizet alacsony lángon melegíteni kezdünk 1 teáskanál ecettel. Addig kell melegíteni, míg apró buborékok kezdenek az edény alján fejlődni. Nagyjából 75-80 fok körül legyen a víz. Ekkor egy kanállal örvényt keverünk a vízbe, és az örvénybe engedjük a tojást. Amikor megáll a tojás, szépen utoléri és bevonja a fehérje. Akkor jó a tojásunk, ha kicsit megmozgatjuk a vizet, és a tojás úszni kezd. Ekkor a fehérje összeáll, a sárgája pedig klassz folyós. Egy szedőkanállal kihalásszuk a tojást. Ha csak később használjuk fel, akkor jeges vízbe engedjük. Használat előtt pedig forró, sós vízbe mártjuk, és már tálalható is.

Céklás palacsinta kecskesajtkrémmel


Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 nagy cékla, meghámozva, lereszelve
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl szódavíz
  • só, bors
  • olaj

A krémhez:

  • 15 dkg natúr kecskesajtkrém (helyettesíthetjük juhtúróval vagy fetával)
  • fél csokor aprított snidling
  • fél csokor aprított petrezselyem
  • fél gerezd fokhagyma, reszelve
  • frissen reszelt szerecsendió

A palacsintához a tojásból, tejből, lisztből és szódavízből hagyományos palacsintatésztát keverünk. Hozzáreszeljük a nyers céklát. 15 percig pihentetjük. Forró olajon egyesével palacsintákat sütünk ki. A töltelékhez kikeverjük a kecskesajtot a finomra aprított zöldfűszerekkel, fokhagymával, szerecsendióval. A kész palacsintákat megtöltjük a krémmel. Salátaágyon tálaljuk.

 

Céklasaláta ricottával

 
Hozzávalók:

  • 4 közepes méretű cékla, meghámozva, negyedekbe vágva
  • 6 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 2 ek. friss mentalevél
  • 2 ek. pörkölt mandula
  • 2 tk. vörösborecet
  • 50 g ricotta

220 fokra melegítsd elő a sütőt. Egy tepsire tégy sütőpapírt, helyezd rá a céklákat, és locsolj rájuk 4 evőkanálnyi olívaolajat. Sózd, borsozd, és süsd őket 30-35 percig.
Tálaláskor locsold rájuk a maradék olívaolajat, szórd meg pörkölt mandulával, mentalevelekkel. Púpozd rá a ricottát, és önts rá egy kis vörösborecetet. Ízlés szerint sózd, borsozd. Tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.

 Céklafalafel

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • 2 közepes cékla
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • ízlés szerint só, bors

A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát – melyet télire is elrakhatsz – alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el. A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe, és masszaszerűre daráld, turmixold néhány percig. Öntsd nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe, és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra. Joghurttal, salátával kínáld.

Céklasaláta rákkal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb csomag kevert salátamix
  • 2 céklagumó
  • 1 kígyóuborka
  • 1 alma
  • 30 dkg rák (lehet dobozos koktélrák vagy mirelit garnéla, ez utóbbit fokhagymás olajon kell 5 perc alatt elkészíteni)

Öntet:

  • 8 ek. olaj
  • 2 ek. fehérborecet (vagy valamilyen lágy gyümölcsecet, esetleg citromlé)
  • 1 tk. mustár
  • fél tk. méz

Az öntet hozzávalóit botmixerrel összekeverjük.

A nyers céklát meghámozzuk (kesztyű!), megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a salátával, a megmosott, felkockázott almával, illetve a szintén felkockázott uborkával. Összeforgatjuk az öntettel, majd rászórjuk a rákokat. Citromlével is meglocsolhatjuk.

Cékla befőzése

Hozzávalók:

  • 2 kg cékla
  • 6-7 babérlevél
  • 30 dkg cukor
  • 1 liter 15%-os ecet
  • 10 szem bors
  • fél tk. egész kömény
  • 2 csipet só

A céklákat megmossuk, meghámozzuk és vastagabb karikákra felvágjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd babérlevéllel, egész borssal és a köménnyel feltesszük főni. Nem kell teljesen puhára főzni, maradjon egy kicsit roppanós. Ha megfőtt, még melegen sóval, cukorral és az ecettel ízesítjük a levét, és csíramentesre megtisztított üvegekbe töltjük. Szorosan lezárjuk az üvegeket, és fejre állítva hagyjuk kihűlni a télire eltett céklát.

Céklás kókuszgolyó

Hozzávalók: 

  • 1 kisebb cékla megfőzve
  • 1/2 csésze zab
  • 1/2 csésze mandulavaj
  • 2 datolya kimagozva
  • 1/4 csésze méz
  • 1 teáskanál kakaópor
  • kókuszreszelék a golyók külsejére 

Az elkészítés pont olyan egyszerű, mint a kókuszgolyó esetében: az alapanyagokat (a kókuszreszelék kivételével) összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk belőle, majd kezünkkel kis golyókat formázunk, amiket aztán alaposan meghempergetünk a kókuszreszelékben.

Érdemes a hűtőben tárolni, persze csak ha nem fogy el az egész azonnal!

My Healthy Lifestyle

 

Céklás-krémsajtos brownie

Hozzávalók:

  • 100 g liszt
  • 200 g cukor
  • 2 tojás
  • 125 g vaj
  • 125 g étcsokoládé
  • 1 mk. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 fej cékla

Teteje:

  • 125 g krémsajt
  • 2-3 kanál porcukor

Vajazzunk ki egy kisebb tepsit (kb. 22 x 22 cm-est), és az aljára fektessünk sütőpapírt. Tegyük az étcsokoládét és a margarint egy hőálló tálba, és gőz fölött olvasszuk fel. Egy nagy tálban keverjük simára a tojásokat és a cukrot, adjuk hozzá a kakaóport és a már langyosra hűlt, megolvasztott vajas csokoládét. Keverjük össze egynemű masszává, szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Adjuk hozzá a lereszelt céklát, és forgassuk össze, majd öntsük a keveréket a tepsibe. Kanalazzuk a tetejére a krémsajtot, késsel csíkozzuk, márványosítsuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Az első 5 percben magasabb hőfokon süssük, aztán csökkentsük a hőmérsékletet 160-170 fokra.

Céklás csokitorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 1,75 dl étolaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 20 dkg cékla
  • 20 dkg búzaliszt
  • 10 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 15 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor

A tetejére:

  • 2-3 dkg szeletelt mandula

A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, az olvasztott étcsokoládét, és belereszeljük apró lyukú reszelőn a (meghámozott) céklát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport, és alaposan kikeverjük. A masszát egy kb. 22-24 cm átmérőjű (kivajazott, kakaóporral körbeszórt) tortaformába simítjuk, és 170 fokon kb. 45 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk. A krémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport, és összekeverjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével, majd ráhelyezzük a felső lapot, és a krém másik felét a tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd szeletelt mandulával szórjuk meg tálalás előtt.

Megosztás Facebookon