Gasztro

40 éven belül teljesen eltűnhet a csoki

A forróbb és szárazabb időjárás 2050-re végezhet a kakaóültetvényekkel, az pedig egyúttal a csokifogyasztás végét is jelentené az emberiség számára. Meg talán az emberiségét is.

A Kaliforniai Egyetem tudósai lázasan dolgoznak azon a génmódosító eljáráson, amely megmentheti a kakaóültetvényeket a kihalástól. Mert a kihalás veszélye nemcsak nagyon is valós, de meglepően közeli: 2050-re a folyamatosan melegedő és egyre szárazabb időjárás örökre kipusztíthatja a csokoládé alapanyagát.

A tudósok utolsó reménye egy speciális eljárás, a CRISPR, amellyel megváltoztathatják a növények génállományát, és így alkalmazkodóbbá tehetik őket a klímaváltozással szemben. A kakaó helyzete különösen trükkös, ugyanis csakis esőerdei környezetben, viszonylag állandó hőmérséklet, csapadék és páratartalom mellett képes növekedni. Jelenleg a világ kakaóellátmányának fele két helyről, Nyugat-Afrikából és Ghánából érkezik.

A harcba már olyan érdekelt felek is beszálltak, mint a csokigyáros Mars, amely a Kaliforniai Egyetem kutatásainak támogatásával próbál küzdeni a kakaó életben maradásáért. A Berkeley-n szintén a lehetséges megoldásokat kutatják, de annyi tény, hogy a globális felmelegedés nem csak a csokoládé miatt okoz majd gondokat 2050-re.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top