Gasztro

Kis lazítás a töltött káposzta után: könnyű és gyors receptek

A karácsonyi dőzsölés után ránk fér egy kis lazítás: a töltött káposzta és a halászlé elfogyott, a szilveszteri terülj-terülj asztalkámra még várni kell, így most kifejezetten gyors, és könnyedebb ételeket hoztunk, hogy tudjunk egy kicsit regenerálódni a nagy trakta után.

Felsorolni is nehéz lenni mi mindent ettünk az elmúlt napokban: halászlé, töltött káposzta, sült húsok, halfélék és isteni édességek: a bejglitől a házi szaloncukron át egészen a különleges házi stollenig volt minden, így most egy kicsit telítődtünk. A nagy életmódváltó, fogyókúrás fogadalmat valószínűleg mindenki január 1-re tartogatja, ezért nem is akarunk még diétáról beszélni, egyelőre csak egy kicsit lazítunk, hogy szusszanjunk egyet mielőtt jön a szilveszteri őrület. 

Kókuszos smoothie bowl

Hétvégi menü hős diétázóknak

Hozzávalók 2 nagy tálhoz:

  • 1 érett, hűtőben tárolt banán
  • 2-3 kk. juharszirup vagy méz
  • 1 bögre (2,5 dl) kókusztej
  • 2 kk. kókuszreszelék
  • fél bögre fagyasztott áfonya
  • 1 kk. zabkorpa vagy lenmagőrlemény
  • feltétnek: kókuszreszelék, kesudió, szeletelt mandula, áfonya, mogyoróvaj

Dobjuk turmixgépbe a smoothie hozzávalóit: a banánt, a kókusztejet, az áfonyát, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a lenmagőrleményt. Pépesítsük össze, ha túl sűrű lenne, nyugodtan öntsünk még hozzá egy kevés kókusztejet, és töltsük tálkába. Díszítsük kókuszreszelékkel, kesudióval, szeletelt mandulával, áfonyával és mogyoróvajjal.

 

Téli zöldségleves

Gyors vacsora: téli zöldségleves

 

Hozzávalók:

  • 1-1 kisebb répa és gyökér, durvára reszelve
  • ½ fej kisebb zellergumó, durvára reszelve
  • 1/3 póréhagyma
  • fél kocka bio zöldségleveskocka vagy 3 dl alaplé
  • 2 ek. tejszín
  • 1 ek. érett sajt, finomra reszelve (pl. Provolone, Pecorino)
  • tengeri só
  • frissen őrölt fehér bors
  • 2 tk. petrezselyem, felaprítva
  • csipet csilipehely – elhagyható
  1. A póréhagymát félbe vágjuk, vékonyra szeleteljük és közepes lángon párolni kezdjük, majd 2 perc után hozzáadjuk a répát, gyökeret és a zellert, sózzuk, és további 3 percet pirítjuk, kicsit magasabb hőfokon.
  2. Közben felforralunk 3 dl vizet és a zöldségalapra morzsoljuk a leveskockát, majd felöntjük a forró vízzel (vagy kocka hiányában az alaplével), és 5 percet gyöngyöztetjük lefedve.
  3. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot és a sajtot, végül pedig igazítunk a fűszerezésén, ha szükséges. Lehúzzuk a tűzről az edényt, és belekeverjük a petrezselymet. 
  4. Ízlés szerint csípősre hangolhatjuk egy csipet csilipehellyel, amit az alaplével együtt adunk hozzá.

Pulykafajitas

Hétvégi menü hős diétázóknak

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 dkg pulykamell
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 ek. citromlé
  • 1 fej fokhagyma – összezúzva
  • 1 közepes sárga/piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes zöld kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 csomag 8 darabos tortilla (ha lehet, teljes kiőrlésű)
  • 1 üveg salsaszósz (készen kapható)
  • 1 doboz tejföl
  • só, bors, 1/2 evőkanál csilipor

Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a csiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamellcsíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamellcsíkokat pirítsuk meg, közben egy teflonserpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kiskanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsaszósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt, salsaszószt.

Tipp: Készítés közben nem éreztük elég karakteresnek a húst, ezért még tettünk hozzá egy készen kapható fajita-fűszerkeverékből is, de aki nem bírja annyira a csípőset, maradjon inkább a szelídebb változatnál.

Tonhalas csicseriborsó

Hozzávalók (12 adaghoz):

  • 2 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve, apróra vágva
  • 2-3 paradicsom, apróra vágva
  • 1/2 lila hagyma, aprítva
  • 1 csokor friss petrezselyem, felaprítva
  • 1 csokor friss menta, felaprítva
  • 1/2 tk. citromhús
  • 3 ek. citromlé
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, kinyomva
  • só, bors
  • 2 konzerv tonhal, lecsepegtetve

A tonhal kivételével minden hozzávalót keverj össze egy nagy tálban. Végül púpozd a tonhalat a tetejére, és lazán keverd el a salátában. Fogyaszd pitával, pirítóssal, kuszkusszal vagy magában.

Hamis almáspitekása

Hétvégi menü hős diétázóknak

 

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • ⅔ bögre zsírszegény tej
  • csipet só
  • ⅓ bögre főtt édesburgonya, összetörve
  • 1-2 tk nádcukor
  • almáspite-fűszerkeverék
  • juharszirup
  • darabolt mandula

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite-fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

Narancsos olívasaláta mozzarellával

Hozzávalók:

  • fekete olívabogyó
  • mozzarella
  • narancs
  • só, bors
  • olívaolaj

A narancsot meghámozzuk, és kifilézzük, elkeverjük az olívabogyókkal és mozzarellagolyókkal (vagy még azt is darabolhatjuk, de ez a lényegen úgysem változtat). Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Fűszeres csirkemell zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 2 filézett csirkemell
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 zöldpaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 fej brokkoli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. őrölt paprika
  • 1 ek. őrölt curry
  • 1 tk. kurkuma
  • ízlés szerint só, bors

Kockázd fel a csirkemelleket. Az olajat nagyobb serpenyőben forrósítsd fel, dobd bele a húst és pirítsd meg. Add hozzá a szeletelt zöldpaprikát és hagymát, a rózsáira szedett brokkolit. Fedő alatt saját levében rotyogtasd 10 percig, majd a fedőt vedd le, dobd bele a fokhagymát és főzd el a zöldséglevet.

Amikor a hús és a zöldségek is szépen megpirultak, adj a csirkéhez még egy-két kanálnyi olívaolajat, ízlés szerint sózd, borsozd, fűszerezd.

Forrón tálald. Önmagában is nagyon finom, vagy kínálhatsz hozzá barna rizst.

Sütőtökös céklás saláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 közepes sütőtök (kb. 1-1,5 kg)
  • 6 darab közepes méretű cékla
  • 3 ek. olívaolaj
  • 15-20 dkg feta
  • 1 csokor petrezselyem
  • Só, bors

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk. 
Egy nagy tepsire borítjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A tepsit lefedjük alufóliával, és a zöldségeket 40-45 perc alatt megsütjük.
A puhára sült céklát és sütőtököt tálra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Avokádókrémes pirítós

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 keményre főtt tojás
  • 2 avokádó magozva és hámozva
  • másfél ek. citromlé
  • ízlés szerint só, bors

A tojásokat főzd keményre, hideg víz alatt hűtsd le, szedd le a héjakat és vágd fel apróbb darabokra. Az avokádó héját is távolítsd el, vágd félbe, szedd ki a közepéből a magot, majd a citromlével, a sóval és a borssal mixergéppel krémesítsd. Végül keverd az avokádókrémhez a tojást. Toast kenyérre kenve, illetve jégsalátával is tálalható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top