Gasztro

Szerencsés és szerencsétlen ételek – mit együnk az év utolsó és első napján?

A magyar néphit szerint nem mindegy, mit eszünk az év utolsó napján és mit az elsőn.

Szilveszterkor: szárnyas
Az év utolsó éjszakáján a babona szerint az a célunk, hogy minden rosszat és szerencsétlenséget az óévbe zárjunk. Ezért szárnyast kell enni, méghozzá csirkét, mert az hátrafelé kapirgál, ezzel visszakaparja a rosszat 2013-ba.

Újévkor: disznó és lencse

Az év első napján viszont az a célunk, hogy szerencsésekké tegyük magunkat egy évre, ezért eszünk disznóhúst. A disznó ugyanis előre túrja a szerencsénket. Lencsét azért kell enni, mert a kerek, lapos lencseszemek a pénzérmékre hasonlítanak. Ha hiszünk a babonának, akkor ne nagyon főzzük szét a szemeket!

Szerencsés és szerencsétlen ételek – mit együnk az év utolsó és első napján?

Ami tilos: hal és pulyka
A halak és egyéb vízi élőlények elúsznak a szerencsével, ezért két napig le kell mondanunk róluk, ha babonásak vagyunk! A pulyka mérgelődést hoz a házhoz, az év első napján ne együnk belőle!

Ami mindenképp legyen az asztalon: rétes és gyümölcs

Minél hosszabb a rétes az újévi asztalunkon, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk. A boldogságot (és az új esztendő tartalmasságát) még a dús töltelékkel is biztosítanunk kell!
Aki pedig arra vágyik, hogy gyümölcsöző legyen a vállalkozása, a munkája vagy az élete, az egyen gyümölcsöt az év első napján!

Szerencsés és szerencsétlen ételek – mit együnk az év utolsó és első napján?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top