Gasztro

Sütik, amelyek miatt imádtuk 2017-et

Nehéz választani, mert 2017-ben is rengeteg finom sütit kóstoltunk: a klasszikus kedvencek is előkerültek újra és újra, de lett pár új kedvencünk is. Összeszedtük a legnagyobb favoritokat, hogy ne felejtsük el őket az új évben sem.

Sokat sütöttünk ebben az évben is: voltak kedvencek a bögrés sütik, a csokis sütik, a sajttorták között is, és persze voltak feledhető sütik is. Mi most azokat a süteményeket válogattuk össze, amelyeket a mai napig emlegetünk és jól el is mentettünk, hogy jövőre se felejtsük el őket. Még akkor sem, ha időközben esetleg feltalálják az első olyan sütit, amely jót tesz az alakunknak. 

 

Málnatorta

Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:

  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt

A málnás részhez:

  • 50 dkg málna
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 3 dkg étkezési keményítő

A krémhez:

  • 45 dkg tejföl (1 nagy doboz)
  • 12 dkg porcukor
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • kakaópor vagy fahéj a szóráshoz
  • málna a díszítéshez 

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. A két habot összekeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet. 22 cm-es kivajazott, kilisztezett tortakarikába töltjük, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a karikában hagyjuk kihűlni.
A málnát a cukorral és a víz felével felforraljuk, a keményítőt a maradék vízzel elkeverjük, majd a málnapépet besűrítjük vele. Még melegen a piskótalapra kenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A krémhez a tejfölt sűrű szövésű szövetbe öntjük, egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges víz lecsöpögjön róla (kb. 1-2 óra). A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük, majd a lecsepegtetett tejföllel óvatosan összekeverjük. A krémet a kihűlt málnarétegre kenjük, a tetejét fahéjjal vagy kakaóporral meghintjük. Szórhatunk rá friss málnaszemeket is. 

Meggyes rácsos pite

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj felkockázva
  • 1 tojás
  • 1 ek. cukor
  • csipet só
  • 1 kg magozott meggy
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek. keményítő
  • 1 tojás a kenéshez

A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel, esetleg villával a felkockázott hideg vajat belemorzsoljuk. Hozzáadjuk az egyik tojást, és tésztát gyúrunk belőle. Kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kinyújtjuk akkorára, mint a piteforma. Bele is tesszük, és megszurkáljuk villával, a másik felét is picit kilapítjuk, és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük mindkettőt.

A magozott meggyet összeforgatjuk a cukorral és a keményítővel, majd a piteformába kanalazzuk. A másik tésztát is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és a töltelék tetejére rácsozzuk egymás alatt átbújtatva. Az alul lévő tészta széleit és a csíkokat összenyomkodjuk, majd a második tojással megkenjük. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd fóliával letakarva még további 50 percig, nehogy megégjen. Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kihűlni. Így könnyebb lesz szeletelni is az elkészült, isteni meggyes pitét.

Almás-karamellás sajttorta

Hozzávalók:
Az alaphoz:

  • 2 csésze kekszmorzsa
  • egy kiskanál barna cukor
  • 1/3 csésze olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 450 g krémsajt
  • 1/4 csésze barna cukor
  • 1/4 csésze fehér cukor
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 1 kk. fahéj
  • 1/4 kk. gyömbér
  • 2-3 csepp vaníliakivonat
  • 2 zöld alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

A feltéthez:

  • 1/4 csésze zabpehely
  • 1/4 csésze liszt
  • 1/4 csésze barna cukor
  • 1 kk. fahéj
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • karamellszósz

Az alaptészta hozzávalóit keverjük el, és nyomkodjuk el egy kivajazott tortaformában. 180 fokos sütőben 5 percig süssük. A töltelék hozzávalóit (az almán kívül) robotgéppel dolgozzuk össze egy nagy tálban, majd tegyük félre.
A feltét hozzávalóit is keverjük össze egy tálban, és tegyük félre. Kanalazzuk rá a krémet a tésztára, majd helyezzük rá az almaszeleteket. Ezután a feltétet is tegyük rá, majd az egész mehet 180 fokos sütőbe 30 percre. Ha megsült, locsoljuk meg karamellszósszal.

Banános-csokis mentes pite

Hozzávalók:

A „tésztához”:

  • 1 és 1/2 csésze magozott datolya
  • 1 és 1/2 csésze nyers mandula

A töltelékhez:

  • 1/3 csésze növényi tej
  • 170 gramm étcsoki kisebb darabokban
  • 2 banán felkarikázva
  • 1/4 csésze mandula felvágva és megpirítva

Kókuszolajjal kenjünk ki egy szögletes gyümölcskenyérsütőt vagy kerek tortaformát – tegyük félre. A kimagozott datolyát és a mandulát nagy teljesítményű robotgépben, magas fokozaton pürésítsük, míg sűrű, tésztaszerű masszát kapunk belőle. Nyomkodjuk a formánk aljába, ügyelve rá, hogy fala is legyen. A kis csokidarabokat helyezzük hőálló tálba, a tejet mikróban vagy a tűzhelyen melegítsük meg. Öntsük a meleg tejet a csokoládéra, és hagyjuk, hogy felolvassza a darabokat folyamatos kevergetés mellett – ha szükséges, rakjuk vissza az egészet a mikróba egy kis időre. Az olvadt csokoládét oszlassuk el az alapon – ha gondoljuk, tartsunk meg egy kevés csokit a díszítéshez. Rendezzük el a banánszeleteket a sütemény tetején, locsoljuk meg a maradék csokival és szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, mielőtt tálaljuk.

Forrás: Bakerita

Gesztenyés süti

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 12 dkg puha vaj
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tej

A gesztenyés réteghez:

  • 70 dkg gesztenyemassza (édesített)
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 2 ek. porcukor – ízlés szerint
  • 10 dkg vaj
  • pár csepp rumaroma

A csokis tetejéhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. vaj

Az alaphoz a hozzávalókat egy tálba mérjük, összekeverjük, gyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt  (kb. 20×20 cm-es) tálcára/tepsibe simítjuk. A gesztenyés réteghez a vajat enyhén megolvasztjuk, alaposan összekeverjük a villával szétnyomkodott gesztenyével, majd hozzáadjuk a porcukrot, a darált kekszet és a rumaromát, és összegyúrjuk. 

A gesztenyés masszát az alapra simítjuk. A csokoládét megolvasztjuk a vajjal együtt, és a gesztenyés rétegre csorgatjuk, szépen elkenjük, majd hűtőbe tesszük a sütit 1-2 órára. 

Oreós süti

Hozzávalók:

  • egy üveg Nutella
  • egy doboz Oreo keksz
  • kevés vaj
  • krémsajt (mascarpone vagy Philadelphia sajt)
  • egy csésze tejszínhab

A pite „tésztájához” az Oreo kekszeket robotgépben apró darabokra őröljük, és 3-4 evőkanál olvasztott vajjal összekeverjük. Ezt a masszát aztán belenyomkodjuk egy piteforma aljába úgy, hogy a forma falaira is jusson belőle. A krémhez összedolgozzuk a Nutellát, a krémsajtot és a tejszínhabot, majd a krémes tölteléket beletöltjük a pitébe. Díszítésnek megkenhetjük mogyoróvajjal, vagy rakhatunk rá még több Oreo kekszet – és már kész is a mennyei édesség!

Málnás eton mess

Hozzávalók:

  • 80 g tojásfehérje
  • 80 g kristálycukor
  • 80 g porcukor
  • 1 maroknyi liofilizált málna
  • 2 maroknyi friss málna
  • 2 dl habtejszín felverve
  • 2 evőkanál málnalekvár
  • 25 ml málnalikőr – elhagyható

A tojásfehérjéket félig kemény habbá verjük, ekkor adjuk hozzá a kristálycukrot, verjük, amíg a cukor elolvad benne, majd hozzáadjuk a porcukrot, és kemény habbá verjük. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis csigákat nyomunk. Megszórjuk a liofilizált málnával, és 100 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Ha a széle már merev, óvatosan kanalazzuk ki a belsejét, tehát csak a „keret” maradjon meg.

A málnapüréhez turmixgéppel pürésítjük a málna kb. 1/3 részét, és átpasszírozzuk. A maradék málnát a málnalekvárral és -likőrrel együtt óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Ezzel töltjük meg a habcsókvázat, és a málnaszószra ültetve tálaljuk.

Diós-fügés rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 1 csomag mirelit vajastészta (400-500 gramm)
  • 20 dkg darált dió
  • 1 kg füge
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet fahéj
  • 1 tojás a kenéshez

A felengedett vajas tésztát lisztezett deszkán tepsi hosszúságúra, 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd két csíkra vágjuk. 
A fügét megmossuk, daraboljuk, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat és a fahéjat, majd elkeverjük. A tölteléket elosztjuk a két tésztadarabon, és rúdba rendezzük. A tészták széleit megkenjük tojással, hogy a töltelékre borítva összetapadhassanak. 
Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, tojással megkenjük, és 180-190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Mákos-meggyes tekercs

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:

  • 5 tojás 
  • 8 dkg cukor 
  • 8 dkg liszt
  • 6 dkg mák 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

A töltelékhez:

  • 50 dkg mirelit vagy befőtt meggy
  • 10 dkg cukor (befőttnél nem, mert az cukrozott)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor vagy
  • 4 dkg keményítő
  • fél dl víz

A mascarponés részhez:

  • 50 dkg mascarpone 
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • reszelt narancshéj 

A tojásfehérjét a kristálycukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját simára keverjük, majd a habba forgatjuk. A mákot, a lisztet és a fahéjat alaposan elkeverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. Az így elkészült tésztát sütőpapírral fedett tepsibe, körülbelül 1 cm vastagra kenjük, majd 180  fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. 10 perc sütés után már ellenőrizhetjük, nehogy kiszárítsuk, mert akkor nem lehet szépen feltekerni.

A töltelékhez a meggyet a cukorral felmelegítjük, gyakran kevergetjük. Ha befőttből készítjük, ne használjuk föl az összes levet. Amikor felfőtt a meggy, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk egy kicsit botmixerrel, hogy a meggyszemek szétessenek. Ezután visszatesszük a tűzre. A pudingport vagy a keményítőt simára keverjük a vízzel, majd besűrítjük vele a felfőzött meggyet. Amíg hűl, a robotgép lassú fokozatán simára keverjük a mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, míg krémes állagot nem kapunk. Ha szeretnénk, reszelt narancshéjat is tehetünk hozzá.

A kihűlt mákos piskótáról lehúzzuk a papírt, a töltelékeket külön-külön sima csöves nyomózsákokba töltjük, és felváltva csíkokat húzunk belőlük a piskótára. Az első csíkot ne közvetlenül a piskóta szélére nyomjuk, hanem 3 cm-rel beljebb. Ha teljesen becsíkoztuk, a sütőpapír segítségével feltekercseljük, majd tálalásig a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Epres emeletes süti

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás 
  • 13 dkg liszt 
  • 3 dkg porcukor
  • csipet só 
  • 1 tk. folyékony piros ételfesték 
  • 40 dkg eper 
  • 25 dkg mascarpone 
  • 3 dl epres joghurt
  • 4 ek. cukor
  • 1 tasak főzés nélküli zselatinpor

A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. Elektromos habverővel verjük fel habosodásig az egész tojásokat a cukorral 4-5 percen keresztül. Szitáljuk át háromszor a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a tojásos masszához, adjuk hozzá a csipet sót és az ételfestéket. Keverjük el alaposan, de óvatosan! Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18×30 cm-es, szögletes tepsit, öntsük bele a tésztát, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A kész, formából kiborított tortát tortarácson hagyjuk kihűlni. A mascarponét keverjük el a cukorral, a joghurttal, elektromos habverővel dolgozzuk bele a főzés nélküli zselatint. Az eper harmadát vékonyan szeleteljük fel. A piskótát vízszintesen vágjuk ketté, kenjük meg a mascarponés krém felével, helyezzünk rá egy réteg szeletelt epret. Borítsuk be a másik piskótalappal, ezt is kenjük meg krémmel, majd halmozzuk rá a maradék, negyedelt epreket. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe, utána szeleteljük. 

Narancsos sült túrógombóc

Hozzávalók 12 diónyi gombóchoz:

  • 250 g szitán áttört zsíros tehéntúró
  • 1 ek. porcukor
  • 1 tojás
  • 50 g búzadara
  • 30 g amaretti morzsa
  • ½ narancs frissen reszelt héja
  • 1 ek. puha aranymazsola

A tál aljára:

  • 1 tk. vaj
  • 20 g amarettimorzsa

A gombócok tetejére:

  • 120 ml tejföl
  • 100 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 30 g amarettimorzsa
  • 2 tk. méz

Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk egy kevés amarettimorzsával.
A gombócokhoz a búzadarát a porcukorral, a tojás sárgájával, a túróval, az amarettimorzsával és a reszelt narancshéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a búzadarás-túrós keverékbe vegyítjük. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és a kivajazott amarettis tálba rakjuk.
Az öntethez a tojást felverjük, hozzáadjuk a mézet, tejfölt, a tejet, a fahéjat, majd az egészet csomómentesre keverjük, és a gombócokra öntjük. A tetejét megszórjuk amarettimorzsával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Magában vagy néhány csepp narancslekvárral azonnal tálaljuk.

 
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top