Gasztro

Hétvégi menü, amivel ráhangolódhatsz a szilveszteri bulira

A halászlé és a bejgli után, a szilveszteri virslis finomságok és koktélok előtt is kell valamit enni, ezért most hoztunk néhány tippet, mit főzzetek a hétvégén.

A karácsonyi ünnepi menü után most kicsit egyszerűbb, nem túl drága és nem túl bonyolult ételekből álló hétvégi menüt állítottunk össze. Aztán persze az új évet valószínűleg megint diétás receptekkel indítjuk, de legyen ez majd a jövő hét kihívása. Íme tehát az év utolsó hétvégi menüje. 

Háromsajtos szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • ízlés szerint vaj
  • 8 szelet kenyér
  • 8 dkg (reszelt) gouda
  • 8 dkg (reszelt) ementali sajt
  • 8 dkg (reszelt) cheddar sajt

A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, 4 szeletre ráhalmozzuk a reszelt sajtokat. Befedjük egy-egy kenyérszelettel, majd kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A sajtokat szabadon variálhatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy mindegyik könnyen olvadjon.    

Kelbimbókrémleves fűszeres pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 40 dkg kelbimbó
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek. szárított majoránna
  • só, frissen őrölt bors 
  • olívaolaj

A levesbetéthez: 

  • 2 szelet száraz fehér kenyér
  • szárított zöldfűszerek vegyesen (kakukkfű, oregánó stb.)

 
A kelbimbókat hámozzuk meg, felezzük el. 3-4 evőkanál olívaolajon pároljuk félig puhára. Öntsük fel 1 liter vízzel vagy zöldséglevessel, adjuk hozzá a majoránnát, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Főzzük puhára a kelbimbót. Ha puha, turmixoljuk le, adjuk hozzá a főzőtejszínt, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a másik gerezd zúzott fokhagymát. Forraljuk még egyszer össze a levest. A kenyeret vágjuk hasábokra (lehet kockázni is). Egy serpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, tegyük bele a zöldfűszereket, sót. Kicsit pirítsuk meg a fűszereket, majd tegyük bele a kenyérrudakat, és enyhén pirítsuk meg őket. Szedjük papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat, majd kínáljuk a krémleveshez.

Zöldségterrine


Hozzávalók:

  • 25 dkg cukkini
  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg brokkoli
  • 10 dkg leveles spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 egész tojás
  • frissen őrölt bors
  • fél dl tej
  • 3 ek. olívaolaj

A megtisztított, vékonyra csíkozott répát és cukkinit olívaolajon az aprított fokhagymával együtt, fedő alatt dinszteljük puhára. (Öntsünk alá egy kevés vizet a pároláshoz.) Sózzuk, borsozzuk, ha megpuhult, adjuk hozzá a kis rózsákra szedett brokkolit, ezt is pároljuk pár percet, majd a legvégén szórjuk bele a spenótot, ezt éppen csak fonnyasszuk meg a forró raguban. Ezután öntsük a keveréket félliteres szilikonos formába. A tojásokat keverjük el a tejjel, sóval, borssal, és öntsük a zöldségekre. 180 ˚C-os sütőben süssük szilárdulásig (kb. 40 perc), majd hagyjuk a formában kihűlni, ezután borítsuk tálra és hidegen szeleteljük.

Csokis tejberizs kókusszal

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 25 dkg kerek szemű rizs
  • 7-8 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8-10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl hideg habtejszín
  • 10 dkg kókuszreszelék

A rizst főzzük puhára a tejben. Ha megpuhult, a cukorral édesítsük, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a kókuszreszeléket. Ha túlságosan felszívta a tejet, pótoljuk. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg. A tejszínt verjük fel kemény habnak, a felét keverjük a rizshez, a másik felét a csokoládéval dolgozzuk el. Rétegezzük pohárba.

Krumplipalacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 50 dkg nyers krumpli
  • 15 dkg liszt 
  • 2 dl tej
  • 1 tojás 
  • só, frissen őrölt bors 
  • olaj a sütéshez 
  • szeletelt húsos szalonna és áfonyalekvár a tálaláshoz

A hámozott krumplit reszeljük le, nyomkodjuk ki a nedvességet belőle. A lisztet keverjük el a tojással, tejjel, keverjük hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Palacsintasütőben (ha van formázott, amelyben mélyedés van a minipalacsintáknak), forró olajban süssük meg a palacsinták mindkét oldalát. Sült szalonnával és áfonyalekvárral kínáljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top