Gasztro

Ez a legjobb téli süti: sajttorta, amiben benne van az egész karácsony

Narancs, szegfűszeg, gyömbér, fahéj – nemcsak illatos, de őrülten finom is ez a sajttorta. Ha már elfogyott a bejgli és a zserbó, feltétlenül próbáljátok ki!

Nem nagyon találkoztunk még olyan sajttortával, ami ne ízlett volna, szinte kódolva van a receptben a siker, de ez a diós-narancsos verzió mind közül a legeslegjobb. Karácsonykor jobbat nem is tudunk elképzelni!

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű formához:

Az alaphoz:

  • 20 dkg zabkeksz (vagy vajas keksz)
  • 10 dkg vaj

A krémhez:

  • 35 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg
  • 1 mk. őrölt gyömbér
  • 10 dkg darált dió
  • 1 narancs héja és fél narancs leve
  • 3 dkg kandírozott narancshéj
  • 2 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)

A díszítéshez:

  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1-2 ek. kandírozott narancshéj a díszítéshez

1. A zabkekszet késes betétű robotgépben összedaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük. A tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy oldala is legyen. A formát hűtőbe tesszük, hogy minél előbb megszilárduljon a kekszalap. (A legjobb, ha egy kivehető aljú piteformát használunk.)
2. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a fűszerekkel. Belekeverjük a darált diót, a kandírozott narancsot, a narancshéjat és narancslevet is.
3. A tejszínt habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a mascarponés krémhez forgatjuk. 
4. A tejszínes mascarponét belesimítjuk a kekszalapba és visszatesszük a hűtőbe.
5. 5 dkg tejcsokoládét megolvasztunk, majd beleszórjuk a mézeskalácsfűszert. Ezzel a csokival meglocsoljuk a tortánkat, majd egy kenőkéssel vagy kiskanállal összemárványozzuk a krémet a csokival.
6. A torta tetejét megszórjuk kandírozott naranccsal, és már tálalhatjuk is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top