Gasztro

„Nyakig ülök a tojásfehérjében” – így készülnek a karácsonyra a gasztrobloggerek

Már csak pár nap van karácsonyig, lassan véglegesíteni kell az ünnepi menüt. Megkérdeztük gasztrobloggereinket is, hogy ők mivel készülnek az ünnepekre, hátha jól jön még egy kis inspiráció a karácsonyi ételsorhoz.

Készülünk, nagyon készülünk az ünnepekre. Mutattunk már ünnepi menüt a húsimádóknak, vannak ötleteink a húsmentes ünnepi menühöz is, gluténmentes és laktózmentes karácsonyi menütervek is készültek, és lassan, de biztosan kezd már körvonalazódni az idei ünnepi menü mindenkinél. Gasztrobloggereink is nagyon aktívak ilyenkor, ezért meg is kérdeztük őket, hogy mivel készülnek az ünnepekre.

Kutatómunka és recepttökéletesítés (Levendula lány)

„Karácsonyra mindig hazamegyünk szüleimhez. Idén is így lesz, szóval én már itthon nagy sütögetésbe kezdek. Nálunk már novemberben tele van a mézeskalácsos doboz, amit folyamatosan tölteni kell, hogyha kifogy, nincs mese! Irtó kapós! Három-négy héttel előtte már nagy az izgalom, kezdem fontolgatni a bejgli sütését, de aztán rájövök, hogy talán mégsem kellene még, úgyis elfogy rögtön, aztán meg süthetem újra megállás nélkül. Ezért most inkább a bonyolultabb, karácsonyi asztalra szánt sütik tesztelésébe invesztáltam a novemberi hétvégék túlnyomó részét. Egy ilyen sütemény elkészítése előtt képes vagyok millióféle helyről, újságból, könyvből összegyűjteni az infókat, na így születnek meg a receptek.

Egy héttel karácsony előtt ténylegesen elkészül a diós és a mákos bejgli. Sőt a grízes-mézes krémes lapjait is előre megsütöm, hogy három nappal az ünnep előtt már csak a krémmel kelljen megtölteni és gyönyörűen összeérjenek az ízek. Ekkor már a diós zserbó is elkészül. Anya külön kérésére az olasz, karácsonyi Panettone is ott lesz idén az ünnepi asztalon. Ezt fogyasztás előtt ~36 órával kell elkezdenem, mostani mániám miatt persze kovásszal készítem, ezért 24 óra az elkészítési ideje. Jó, ebből a tényleges munka csak 2,5 óra! 

Az otthon töltött, egri szentestének elmaradhatatlan összetevője anya halászleve. Tavaly aszalt szilvával töltött pulykamell, sült oldalas volt a főfogás, mellette pedig egészben sült, töltött pontyot is (bendőjében: vöröshagyma, alma ketchupos, babérleveles, pirospaprikás szószban megforgatva) sütöttünk. Minden évben van valamilyen gyümölcsös hús, és idén biztos, hogy sült kacsát fogunk enni. Köretnek sokszor készül kettévágott, héjában sült sajtos, tejfölös krumpli, nagyon szeretjük, isteni finom! Karácsony másnapján a húsleves mellé mindig valami káposztás fogás is kerekedik, ami vagy töltött káposzta, vagy székelykáposzta.

Szenteste napján ebédre egri nagymama gubát szokott sütni, anya pedig gyümölcslevest készít, szóval ez a déli étel böjtös, csak estére tálaljuk a bőséges vacsorát. Nálunk már keveredik a hajdúsági (anyai ágon) és a palóc (apai) gasztronómia.”

Zsófi, a bejglimágus (Sweet Home)

„Én vagyok az a gasztroblogger, akinek otthon a polcán csak azért van egy nagy leveses fazék, hogy legyen miben elkészíteni a forrázott mák vagy diótölteléket egyszerre 12 bejglihez. Mert ha már egyszer nekilátok, sütök többet, miért is bajlódnék csak egy-két darabbal?

A karácsony nálunk mindig erről szólt, a nagymamámnál napokig készítettük a bejgliket, rengeteget. Imádtam ezt az időszakot, ez volt az év legjobb része! Azt hiszem, ezek miatt a nagy sütögetések miatt lett a karácsony a kedvenc ünnepem. Persze minden évben eljátszom ugyanazt a lemezt: eltervezem, hogy mennyi mindent fogok sütni az ünnepekre, és aztán a felére sem marad időm. Idén is kimarad a fatörzs és a méteres kalács, pedig óriási terveim voltak velük… Bejglivel viszont elég jól állok, háromfélét készítek: mákosat, diósat és marcipánosat. 

Ha nagyon unatkozok majd szenteste napjának reggelén, akkor készítek még habcsókokat is, nemcsak azért, mert olyan cukik, hanem mert már nyakig ülök a tojásfehérjében a sok bejgli miatt… Vagy valamilyen felfújtat, tavaly sütöttem egy nagyon karácsonyízű, hihetetlenül finom kardamomfelfújt pitét. Ebben egész tojásokra van szükség, nekem pedig csak a fehérjéből van úgy egy raklapnyi felesleg, úgyhogy idén ezt átalakítom kicsit, valószínűleg csokifelfújt pitévé. És ami minden karácsonykor elmaradhatatlan, az a fonott kalács és a kuglóf. Nincs is jobb reggeli egy kis vajas-mézes kalácsnál egy bögre jó meleg tejeskávéval…

Idén készítek még egy adag kekszet is, de ez már a fa alá megy, a gasztroajándékkal sosem lehet mellélőni. Három pici gyereknek, tesóknak találtam három ugyanolyan mintájú, de más színű bögrét, és gasztroblogger létemre nincs szívem csak úgy üresen becsomagolni őket. Megtöltöm mindet egy adag keksszel, az ilyen ajándék náluk már korábban is nagy sikert aratott!

A szemfüles olvasónak mostanra már feltűnhetett: én bizony csak sütikről beszélek, ha karácsonyi sütés-főzésről van szó. Hát igen. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az ünnepek alatt én a vendég szoktam lenni, és nem a vendéglátó, így csak sütiket szoktam készíteni, abból viszont többet, hogy mindenhová tudjak vinni, ahová megyek. Hogy őszinte legyek, jobb ez így mindenkinek, sütni szuperül tudok, a leveses fazék meg maradjon csak meg bejglitöltelék készítésre! :D”

Halászléguru apukák (Recept Guru) 

„Idén először nálunk lesz a szenteste, anyósomék és sógornőmék jönnek hozzánk. Az a szokás, hogy egyik évben az én családommal, másik évben a férjem családjával ünnepelünk szenteste, majd a másik családdal 25-26-án. A halászlevet minden évben apósom készíti, passzírozott verziót, van benne halikra és haltej is. Anyósom mákos gubát készít. A zserbó sütéséért már évek óta én vagyok a felelős, mindkét családnak megy egy tepsivel, és idén terveim szerint kipróbálom a borlevest is, ez lesz azoknak, akik nem szeretik a halászlevet. Főételnek lesz egy halas étel, lazac Stroganoff vagy harcsafiléből valami finomság. Az ajándékozás anyósoméknál mindig vacsora után szokott lenni.

Az én szüleimhez december 25-én megyünk, már reggelire várnak, mert ilyenkor mindig libatál van. Libamáj, libamell, töltött libanyak és libatepertő. Az én családomnál is férfimunka a halászlé készítése, Apukám a dunai típusút készíti, vagyis nincs passzírozva, hanem fűszerpaprikával van sűrítve és halszeletek vannak benne, és mindig gyufatészta van hozzá. Ebédre töltött káposzta lesz és húsételek. Anyukám készíti a süteményeket, lesz mézeskalács, marcipános-mandulás korong baracklekvárral töltve, kivéve pár darabot annak, aki Nutellával szereti. Lesz még hógolyó süti is. Ajándékozáskor nálunk külön szokás, hogy körbe megyünk kor szerint, vagy az ülés sorrendjében és mindig mindenki bont egy ajándékot, közben a többiek őt figyelik. Emiatt több csomagba tesszük az ajándékokat, hogy sokáig tartson ez a program. Közben karácsonyi zene szól.

A sütés-főzésben figyelek az IR diétára, én csak olyat készítek, ami ennek megfelel, valamint az alacsony szénhidrát-diétát tartó családtagok miatt ilyen kiegészítő fogásokat is készítek.”

Új hagyományok és klasszikusok duplázva (Csak a Puffin)

„Mi csak azóta tartunk saját karácsonyt, hogy megszületett a kisfiunk. Nem ragaszkodtunk fix menühöz, szinte minden évben más volt az ünnepi menü, és mi még akár idén is újítottunk volna, de pár nappal ezelőtt, amikor vacsora közben arról beszéltünk, mi legyen a menü karácsonykor, akkor a kisfiam közölte, hogy „természetesen ugyanaz, mint tavaly”:) Így a dolog leegyszerűsödött: gesztenyekrémleves lesz és zöld fűszeres egyben sült karaj, amihez lila hagymával és sok-sok fokhagymával együtt tepsiben sült krumpli és édesburgonya lesz a köret. A desszert viszont más lesz, mint tavaly: a héten készült ugyanis egy ricottatorta csokikrémmel és kandírozott naranccsal, és az annyira finom volt, hogy közös megegyezéssel abban maradtunk, ezt karácsony napján feltétlenül meg kell ismételnünk. 

Általában van ilyenkor rugelach és zserbógolyó is, és a karácsony előtti hetekben rengeteg apró süti, cantuccini és bonbon is készül. Ezekből mindig marad egy-egy adag az ünnepekre, így külön nagy sütisütésre nem készülök, ha mégis, akkor biztos, hogy hólabdát fogok készíteni, mert az az egyik kedvenc sütim. 

A szüleimnél és a férjem szüleinél hasonló szokott a menü lenni: húsleves, töltött káposzta mindkét helyen, a szüleimnél rántott hal, a férjem szüleinél kacsa mindig készül, de szokott lenni aszalt gyümölcsökkel vagy gesztenyével töltött hús is, és volt már borkrémleves is. Anyukám zserbója és a Böske-szelet néven futó diós krémes süti alapkellék karácsonykor, Anyósom mindig süt bejglit és fatörzs tortát, és persze sós nasi is mindig készül.” 

Böske-szelet

Sütik a nagymamától (IvecCake)

Ivett, az IvecCake bloggere igazi mázlista, apukája szakács, nagymamája sütireceptjei pedig szinte verhetetlenek!

„Nálunk a menüt mindig az apukám főzi meg, mivel szakács. A töltött káposzta és az ő majonézes salátája, amit senki nem tud utána csinálni, az elmaradhatatlan. Idén még nem tudom pontosan, mi lesz a menü, de a kedvencem a sajtos ananászos csirkemell rizzsel és gyümölcsszósszal. 

A sütikről én gondoskodom. Mézes puszedli, mézeskalács, diós zserbó és mézes krémes a nagymamám receptes könyvéből gyakran készül, és természetesen bejgli is. Mákos és diós mindenképpen, de szoktam csinálni gesztenyéset is és idén lehet, hogy kipróbálom a marcipánosat is.  Tavaly készült habkarika, és fehér csokis mézeskalács likőr, és készítettem már házi szaloncukrokat is.  Gasztroajándéknak a kis szaloncukrok tökéletesek, de nagyon jó ötlet a forrócsoki-por és a csokichips is. Ha a száraz hozzávalókat egy szép üvegbe rétegezzük, már kész is a gasztroajándékunk!” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top