Gasztro

A pizzatésztából megoldjuk az egész heti menüt

Aki sütött már otthon pizzát, tudja, hogy milyen egyszerűen összeállítható a pizzatészta. Márpedig ha van pizzatésztánk, akkor nemcsak pizzát, hanem sok más finomságot is készíthetünk.

Elég egyszer sütni egy házi pizzát, és nem nagyon lesz szükség már a pizzafutár telefonszámára. A tésztát összegyúrjuk, kelesztjük, és már készülhet is a feltét. Az eredmény pedig százszor jobb, mint a pizzériából rendelt pizza. Ha pedig sikerült találni egy jól működő pizzatésztareceptet, akkor megnyílik a fél világ előttünk. 

A pizzatészta ugyanis nagyon sokoldalúan használható. Készíthetünk belőle pizzás tekercset, amihez a tésztát nem kör, hanem téglalap alakúra kell nyújtani, majd ráteríteni-rászórni a tölteléket, feltekerni, és felszeletelni (pont úgy, mint ahogy kakaós csigát is sütünk.) Lehet a töltelék a pizzafeltétként használt paradicsomszósz és sajt, de variálhatjuk is bátran: sonka, felaprított zöldségek, különféle sajtok is kerülhetnek rá. Arra kell csak figyelni, hogy ne legyen túl nagy darabos a töltelék, mert akkor nehezebb lesz feltekerni a tésztát, és nem lesz olyan szép a tekercsünk.

Készülhet a pizzatésztából tésztagombóc is. Ehhez a tésztát kinyújtjuk, majd négyzet alakú darabokat vágunk belőle, és minden négyzet közepére teszünk egy kis tölteléket. Ez lehet akár egy darab mozzarella, vagy sonka és sajt keverve, esetleg egy kis fűszeres krémsajt / ricotta is akár, majd a tésztát összezárjuk, és gombócot formázunk belőle. A gombócokat egy kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, és sütőben megsütjük.

Ennek egy másik, hasonlóan jó verziója, amikor egyszerűen gombócokat formázunk a tésztából, de nem töltjük meg őket semmivel, a tepsi közepére viszont teszünk egy egész camembert sajtot, és ezt rakjuk körbe a tésztagombócokkal. Mire a gombócok megsülnek, a sajt is átsül, és kezdődhet a tunkolás!

Bármelyik verzió is készül: pizzatekercs vagy gombóc, biztos, hogy egy kis mártogató jól fog passzolni hozzá. Lehet az egy egyszerű fokhagymás tejföl, vagy akár salsa szósz, avokádókrém is. 

Ugyanaz, de mégis más a calzone: ehhez a pizzatésztából kisebb kör alakú tésztalapokat készítünk, és azt, amit a pizza tetejére halmoznánk, azt (kisebb mennyiségben) a tészta egyik felére tesszük, majd ráhajtjuk a másik felét, és a széleket összenyomkodjuk. Kisüthetjük sütőben, de bő olajban is meg lehet sütni, így a töltött lángoshoz hasonló vacsorát kapunk. Isteni finom a sonkás-gombás calzone, de nagyon jó a tonhalas-olívás és a kolbászos-sajtos is. Laktató, tartalmas, és mutatós is – ideális vacsora!

A pizzatésztából finom grissinit készíthetünk, egy picit több olajat teszünk a tésztába, esetleg szárított zöld fűszerekkel (oregánó, bazsalikom, rozmaring stb.), borssal, reszelt parmezánnal, magokkal fűszerezzük. A megkelt, átgyúrt tésztából golflabdányi gombócokat tépünk, majd vékony, 15-20 cm-es rudakat sodrunk belőle. Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük, és 220 °C-on 5 perc alatt megsütjük. Annál jobb, minél jobban ki tudjuk belőle sajtolni a levegőt. A ropogós rágcsálnivaló olasz mesterei akár 70 cm-es rudakat is tudnak belőle formázni, de nem baj, ha otthon nem sikerül ilyen hosszúra nyújtani, úgysem férne be a sütőbe!

Végül nem hagyhatjuk ki a sorból a focacciát sem, ami tulajdonképpen egy egyszerű pizza. Egy lepénykenyér, ami eredetileg ugyan élesztő nélkül készült, de ma már az élesztős verzióval is gyakran lehet találkozni. A semleges ízű tésztára egyszerűen olívaolajat csepegtettek és megsózták, és így ették, majd később köménymaggal, fűszeres sajtokkal és hagymával kínálták. Ma már sokféle focacciával lehet találkozni, de a legjobb még mindig a legegyszerűbb: a fokhagymás-rozmaringos olívaolajjal meglocsolt focaccia.

Klasszikus Margherita pizza

Pizzatészta:

  • 0,5 kg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 lapos ek. só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 3 dl langyos víz
  • 3 ek. olívaolaj

A tésztához szükséges alapanyagokat egy nagy tálba mérjük, és géppel vagy kézzel hólyagosan simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.

Paradicsomszósz:

  • 1 doboz 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ek. olívaolaj

Margherita pizzához ezen kívül:

  • néhány paradicsom szeletelve
  • 20 dkg mozzarella 

Amíg kel a tészta, elkészítjük a paradicsomszószt: kevés olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, és 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát illatosra pirítunk benne. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerv tartalmát, fakanállal a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és közepes lángon, gyakran kavargatva 15-20 perc alatt sűrű szószt főzünk belőle. 

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Egy tepsire kevés olajat locsolunk, és papírtörlővel körbekenjük azt a felületet, ahol a pizza lesz. A tésztát a kelesztés után kicsit átgyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik felét ízlés szerint fél-egy centi vastagságú körré nyújtjuk, és a kiolajozott tepsire tesszük. Megkenjük alaposan a paradicsomszósszal (ha marad a paradicsomszószból, hűtőben tárolhatjuk pár napig), ráhelyezzük a paradicsomszeleteket, és a tetejére kerülnek a mozzarellaszeletek. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

Pizzacsigák

Forrás: Visegrádi Schef Grill Akadémia – Pizza Csiga

  • pizzatészta
  • sonka
  • reszelt gouda sajt
  • (ha maradt paradicsomszósz, akár abból is kenhetünk rá)

A pizzasütés után megmaradt nyers tésztát kb. 30×15ös téglalappá nyújtjuk. Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, bőven megszórjuk reszelt sajttal, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, úgy, ahogy a csigák készítésénél szoktuk. 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk a rudat, és az így kapott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. 
220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Az a jó, ha a tetején a sajt kezd pirulni.

Fokhagymás tejfölbe mártogatva a legjobb!

 

Sonkás-gombás calzone

A pizzaalapot kerek sütőformába tesszük, megkenjük a paradicsomszósszal. Az egyik felére apróra vágott sonkát, felszeletelt gombát teszünk, és vastagon meghintjük reszelt sajttal.
A széleit átsimítjuk egy kevés vízzel, majd ráhajtjuk a tészta másik felét úgy, hogy félhold alakú pizzánk legyen.
A széleket lenyomkodjuk, a tetejét kicsit megszurkáljuk, majd betoljuk a sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

Zöldfűszeres grissini

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 20 g friss élesztő 
  • 1 tk. só
  • 1 tk. kristálycukor
  • 1,25 dl joghurt
  • 1 dl olívaolaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • ízlés szerint zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó, rozmaring, kapor)
  • durva szemű tengeri só

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt néhány perc alatt felfuttatjuk
A lisztet a sóval és az aprított zöld fűszerekkel elkeverjük. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt (vízzel együtt), az olívaolajat és a joghurtot. Egynemű tésztává gyúrjuk.
A tésztát félbe- vagy négy részbe vágjuk (így könnyebb vele dolgozni), majd lisztezett nyújtódeszkán 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Nagyon vékonyan megkenjük vízzel, és meghintjük durva szemű tengeri sóval. A téglalapból 1 cm-es csíkokat vágunk, megtekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.  220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) körülbelül 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Bazsalikomos-fokhagymás focaccia

  • pizzatészta
  • 10 nagy levél bazsalikom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 1 kk. citromlé
  • só, bors

A bazsalikomot és a fokhagymát felaprítjuk, és összekeverjük az olívaolajjal és a citromlével. Kevés sót és borsot is adunk hozzá. 

A megkelt pizzatésztát enyhén kinyújtjuk – nem kell túl vékonyra, sőt! Állni hagyjuk 15 percig, majd ujjainkkal mélyedéseket nyomunk a tésztába, és meglocsoljuk a fokhagymás-bazsalikomos olívaolajjal, és ismét állni hagyjuk 15 percig. 25-30 percig sütjük forró sütőben. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top