Gasztro

A tél legmenőbb párosa: csoki és narancs

Már egy egyszerű csokis süti is nagyon jól tud esni a hideg téli napokon, de ha még egy kis narancsot is adunk hozzá, még finomabb sütit kapunk. Hoztunk is 8 szuper csokis-narancsos receptet.

A klasszikus ízpárok egyik legjobbja a csoki és narancs kombináció. Szinte bármilyen csokis sütihez jól passzol a narancs íze: a brownie, a Pavlova-torta, az amerikai csokis keksz receptjéhez is adhatunk egy kis narancsot, biztos, hogy nagyon finom lesz, de ettünk mi már bejglit is narancsos-csokis töltelékkel, és az is isteni volt.

Narancsos-mogyorós csokitorta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 5 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 7 dkg + forma kikenéséhez vaj
  • 7 dkg étcsokoládé
  • forma kikenéshez kakaópor
  • fél db narancs reszelt héja
  • tetejére porcukor
  • 6 dkg sótlan mogyoró
  • 8 dkg narancslekvár

A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk az étcsokoládé-kockákat, és kevergetjük, amíg a csoki el nem olvad. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a narancslekvárt és a darált mogyorót is. A tojásfehérjét felverjük, és óvatosan összeforgatjuk a lekváros-mogyorós keverékkel. A masszát 18 cm átmérőjű, kivajazott, kakaóporral körbeszórt tortaformába simítjuk, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.  

Tipp: mogyoró helyett használhatunk diót, és megkenhetjük a tetejét csokikrémmel is – hogy még csokisabb legyen a süti!

 

Csokis-narancsos  chiapuding

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 1 csésze (240 ml) növényi tej
  • 1/4 csésze (40 g) chiamag
  • 3 ek kakaópor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 ek. friss narancslé
  • 1 tk. narancshéj
  • 1-2 ek választott édesítőszer (méz, juharszirup, agavészirup)

Minden hozzávalót keverj össze alaposan egy zárható edényben. Minimum 2-3 órára tedd be a hűtőbe, de bent hagyhatod egész éjszakára is. Tálald csokichipsszel, narancsszeletekkel. 

Forrás: asaucykitchen

 

Triplán narancsos csokis pite

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g hideg, kockákra vágott vaj
  • 60 g porcukor
  • 2 közepes méretű tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet só

A narancsos-csokoládés krémhez:

  • 300 ml habtejszín
  • 100 g tejcsokoládé
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • nagy csipet só
  • 5-6 ek. narancslekvár a pite aljára

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliamagokkal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Miközben sül a tészta, a tölteléket is elkészítjük. A habtejszínt forráspontig hevítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a feldarabolt csokoládét, a narancs reszelt héját, a kandírozott narancsot és a nagy csipet sót. Hűlni hagyjuk. A kihűlt tésztakosarat megkenjük vékonyan narancslekvárral, majd ráöntjük a csokoládés-tejszínes krémet.

Szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.

Narancsos-csokis csigák

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:

  • 32 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg krémsajt
  • 7 dkg porcukor

Csokis töltelék:

  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 db narancs reszelt héja

Teteje:

  • 1 db  tojás (a csigák megkenéséhez)

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a vajat enyhén megolvasztjuk, belereszeljük a csokoládét, hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, és kikeverjük. A tésztát megfelezzük, és az egyik felét erősen lisztezett gyúródeszkán hosszúkás téglalappá nyújtjuk. A töltelék felét rákenjük a tésztára, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is. A tepsire helyezett csigák oldalait és tetejét lekenjük a tojással. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Narancsos-csokis lávatorta

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 200 g étcsoki
  • 125 g vaj
  • 1 tk. növényi olaj
  • 1 ek. narancshéj
  • 50 ml narancslé
  • 6 tojás (3-nak csak a sárgája)
  • 180 g porcukor
  • 75 g liszt

Vízgőz fölött olvaszd fel a csokit, és keverd hozzá a vajat. Ha már sima, add hozzá az olajat, a narancshéjat és a narancslevet. Tedd félre hűlni. Egy tálba öntsd bele a 3 egész tojást és a 3 tojássárgáját. Keverd össze.
Add hozzá a porcukrot, és robotgéppel dolgozd el benne. Jöhet bele az olvasztott csoki, majd a liszt is. Mindkettőt keverd el alaposan fakanállal. Öntsd a tésztát kivajazott muffinformákba. 200 fokos sütőben 8-10 percig süsd. Tálald porcukorral és narancshéjjal.

Forrás: Proper Tasty

 

Lisztmentes narancsos csokitorta

Hozzávalók:

  • 225 g sötét étcsoki, kockákra tördelve
  • 6 ek. sótlan vaj, kockákra vágva
  • 6 tojássárgája
  • 2 ek. narancshéj
  • 6 tojásfehérje
  • fél csésze cukor

A narancsos tejszínhabhoz:

  • fél csésze tejszín
  • 1 tk. narancs kivonat
  • 2 ek. porcukor

Melegítsd elő a sütőt 135 fokra, és vajazz ki egy kerek tortaformát. A csokit olvaszd fel a vajjal: ezt teheted mikróban vagy gőz fölött is. Tedd félre, hagyd egy picit kihűlni. Keverd a csokihoz a tojássárgájákat és a narancshéjat.
Külön verd fel a tojásfehérjéket, lassan adagolva hozzá a cukrot. A felvert habot óvatos mozdulatokkal, 2-3 adagban keverd a csokis tésztához. Öntsd a tésztát a tortaformába, és 45-50 percig süsd. A narancsos habhoz keverd össze a hozzávalókat robotgéppel. Tálald a kész süteményt egy evőkanál habbal és narancshéjjal megszórva.

Forrás: Tasty

 

Csokis-narancsos kuglóf

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg kakaó
  • 25 dkg liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • kevés frissen facsart narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • kevés apróra tört étcsokoládé

A cukrot az olvasztott vajjal és a tojással kikeverjük, és hozzáadjuk a tejet és a kakaót, jól összekeverjük, és hozzáadagoljuk a sütőporral összekevert liszthez. Kevés narancslevet adunk hozzá, beleszórjuk a narancshéjat és a tört csokoládét, jól összekeverjük, és vajjal kikent kuglóf formába öntjük. 180 fokon sütjük. 

Marcipáncsiga narancsos csokitöltelékkel

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 1 db narancs reszelt héja

A tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a vajat és a reszelt narancshéjat. Addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a csokoládé és a vaj. Ha kész, hűlni hagyjuk, ha már a lábas nem meleg, hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen (több órára). Ha megdermedt, előkészítjük a marcipánt. Folpacklapok között kinyújtjuk a masszát, elterítjük rajta a narancsos-csokis tölteléket, feltekerjük, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top