nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Nem reped, márványos és finom: így lesz tökéletes a bejglid

Nem reped, márványos és finom: így lesz tökéletes a bejglid

Eddig nem mertél nekiállni a bejglisütésnek? Nem vagy ezzel egyedül. Pedig nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Elmondjuk, hogy lesz tökéletes, hogy idén neked is sikerüljön!
f Ajánlom

Márványos legyen, sok legyen a töltelék, de ne repedjen szét: nagyok az elvárások a bejglivel szemben, nem is csoda, hogy sokan igazi karácsonyi mumusnak tekintik. Pedig csak néhány alapszabályt kell betartani, és tökéletes lesz a bejglink!

Sorrend, hűtés, türelem

Érdemes először a töltelékeket elkészíteni, hogy mire töltésre kerül a sor, teljesen kihűljenek. Ez ugyanis nagyon fontos, mert ha meleg, túl cukros, túl lágy a töltelék, akkor könnyen kirepedhet a tészta sütés közben.

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. Bár a bejgli tésztája élesztőt is tartalmaz, nem kell felfuttatni, csak elmorzsolni a liszttel, mert különben túlzottan megdagadna a tészta, és eltorzulna a bejgli.

Gyors, és minél kevesebb mozdulattal gyúrjuk össze az alapanyagokat, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Ha a tészta összeállt, 2 vagy 4 részre osztjuk, gombóccá formázzuk, és letakarva hűtőben pihentetjük. A tésztagombócokat megmérjük, és gombóconként pontosan annyi tölteléket készítünk elő a töltéshez.

Fontos, hogy ne legyen túl sok cukor a tésztában, és a tészta és a töltelék közel azonos keménységű legyen. (Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt szétrepeszti a tésztát, ha viszont túl lágy a töltelék, akkor a kisülő vízgőz fogja szétrepeszteni.)

A tésztát a hűtőből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Nem kell lisztezni a deszkát, a tészta szépen nyújtható, nem ragad. Figyelni kell, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát, és a töltelékkel se sértsük meg a tészta felületét, mert emiatt is szétrepedhet.

Fotó: Thinkstock

Szikkadás – a márványozás titka

A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük (vagy nedves kézzel elegyengetjük) egyenletesen úgy, hogy a szélei kb. 1 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. A tészta peremét felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A bejgliket 2 tojássárgája és egy egész tojás keverékével kell lekenni, majd hűvös, száraz helyen pihentetni, míg meg nem szikkad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével (nem kell felverni!) vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Így lesz szép márványos a bejgli. (Ezen a ponton akár egy éjszakán át is pihentethetjük (hűvös helyen, de nem hűtőben).

Mielőtt sütőbe toljuk, egy hurkapálcával megszurkáljuk a bejglit – nemcsak a tetejét, hanem teljesen leszúrunk a bejgli aljáig – így tesszük lehetővé ugyanis, hogy a sütés közben keletkező gőzök távozzanak, és ne feszítsék szét a tésztát.

Nem szabad túl forró sütőbe tolni a bejglit, mert akkor a külseje hamar megpirul, kérgesedik, a töltelékből felszabaduló gőzök pedig szétrepesztik ezt a kérget. 180-200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt sül meg a bejgli.

A hűvös száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható. Ha megmarad, kézzel szétmorzsolhatjuk, és egy kis lekvárral összedolgozva sütinyalókát készíthetünk belőle.

Bejgli B-terv

A bejgli frissen a legfinomabb, de bátran dolgozhatunk vele előre. A friss, kisült bejglit rácson kihűtjük, szorosan fóliába csomagoljuk, vagy ha van otthon vákuumozó gépünk, akkor akár le is vákuumozhatjuk, és lefagyasztjuk.

Ha mégis szétrepedne a bejgli, akkor sincs nagy tragédia. Így is meg lehet enni, de ha mégis megmarad, újrahasznosíthatjuk a kirepedt bejgliszeleteket, és készíthetünk belőle bejglitortát. 

A hagyományos diós és mákos bejgli mellett bátran kísérletezzünk új ízekkel is. Adhatunk a diós ésmákos töltelékhez meggyet, de megtölthetjük a bejglit akár gesztenyés töltelékkel is, nagyon finom a narancsos-csokikrémes bejgli, és a marcipános, aszalt gyümölcsös ízek is jól illenek hozzá.

fotó: thinkstock

Bejglitészta és töltelék receptek

Bejglitészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só

A kimért liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.

Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.

175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradnak.

Mákos töltelék:

Hozzávalók mákos töltelékhez

  • 20 dkg finomra darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
  • 1 tojás a kenéshez

A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Ha túl száraz lenne, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.

Diós töltelék:

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • a rumba áztatott mazsola másik fele
  • kevés tej

A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.

fotó: thinkstock

Aszalt szilvás marcipános bejgli

A töltelékhez (500 g lisztből készült tésztához):

  • 3 kk őrölt fahéj
  • 20 dkg marcipán
  • 20 dkg aszalt szilva (magozott)

Nutellás-mogyorós bejgli:

Töltelék anyagai:

  • kb. 12-15 dkg darált háztartási keksz
  • kb. 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró
  • kb. 45-50 dkg Nutella

Az alapanyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk.

Almás-mákos töltelék:

  • 1 dl tejszín
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált mák
  • 1 alma
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg magozott meggy

Diós-kandírozott gyümölcsös töltelék:

  • 1 dl tejszín
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg (lehet más kandírozott gyümölcs is) kandírozott narancshéj

Gesztenyés-cseresznyés töltelék:

  • 1 dl tejszín
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 4 evőkanál cseresznyelekvár

 

Megosztás Facebookon