Gasztro

Isteni desszert a vasárnapi ebédhez

Omlós tészta, vastag, csokis-mogyorókrémes töltelék – ez lesz a tökéletes desszert a mai ebéd végén.

Akármi lesz is a vasárnapi ebéd – klasszikus rántott hús, vagy épp egy piláf, quiche vagy gnocchi –, ez a csokis süti biztos, hogy még el fog fogyni utána. 

Hozzávalók 28 cm-es tortához:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 1 tojás
  • 1 csapott ek. porcukor
  • 2 ek. hideg víz (opcionális)
  • csipet só

 
A töltelékhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg mogyorókrém
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl hideg habtejszín

A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral, csipet sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd morzsoljuk el vele, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon. Formázzunk gömböt belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába. A tészta alját villával szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőpapírt, szórjunk bele nehezéknek száraz babot vagy lencsét, és süssük 15 perc alatt készre a pitelapot (a nehezék miatt nem púposodik fel a tészta, azt sütés után dobjuk ki). A csokoládét alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajjal együtt, keverjük hozzá a mogyorókrémet, ha kihűlt a keverék, adjuk hozzá a kemény habnak felvert tejszínt is. Oszlassuk szét a krémet a teljesen kihűlt pitetésztában, és szilárdulásig tegyük a hűtőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top