Gasztro

2 retró süti, amiből nem lehet eleget sütni

Ez a hétvége sem telik el retró sütik nélkül. A sok modern süti mellett nagyon jól megférnek ezek a régi kedvencek.

Kossuth-kifli

„Megreformáltam egy régi családi kedvencet, a Nagymamám által gyakran készített diós süteményt, amit mi csak holdacskának hívtunk. Nem volt nyaralás gyerekkorunkban anélkül, hogy a kocsi ülése alatt ne lapult volna egy cipősdoboz, dugig megpakolva ezzel az úti sütivel, a pár 100  km-ekre pakolt fejenként kb. 10 db kóbászos szendó mellé… Nehogy már éhen haljunk az utazás alatt.

A eredeti Kossuth kifli története kicsit ködös számomra, hiszen a legenda szerint Kossuth Lajos a pozsonyi országgyűlés alatt az egyik vendéglőben rendszerint mandulával töltött kiflit evett, innen ered ugyebár a pozsonyi kifli, amit diós, mákos változatban készítenek inkább. És teljesen máshogy néz ki, mint ez, hiszen az egy élesztős töltött tészta. Érti ezt valaki? A lényeg, hogy mindegyik finom.”

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg liszt (nálam fele fehér tönköly, fele szénhidrátcsökkentett liszt)
  • 20 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 kupak diólikőr (elhagyható, vagy rum is jó helyette)
  • késhegynyi só

Tetejére:

  • kb. 5 ek. baracklekvár
  • 2 marék apróra darabolt dió

A recept a Pálmafa Project blogon folytatódik.

Máglyarakás

„Gyermekkoromban nem rajongtam a máglyarakásért. Igazán nem tudom megmondani miért, csak egyszerűen nem tartozott a kedvenceim közé. Felnőtt fejjel kezdtem megszeretni, mostanában pedig gyakran kerül az asztalra, mert a fiam nagyon szereti. Szóval egy újabb kívánság a héten. Ezúttal a kisfiamé.”

Hozzávalók:

  • 8-9 közepes alma
  • 10 szikkadt kifli
  • 4 tojás (+ 3 tojásfehérje)
  • 1 liter tej
  • 1/2 vaníliarúd
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 1 tk. fahéj
  • 30 dkg porcukor
  • 6 púpos ek. baracklekvár

A recept az Álom.Íz.Világ blogon folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top