Gasztro

A zöldség, amivel generációkat lehet ijesztgetni

Tele van vitaminnal, könnyű vele bánni, szuper egészséges, és a legtöbb gyerek ki nem állhatja. Igen-igen, a brokkoliról van szó.

George  Bush elnök 1990-ben nagy felháborodást váltott ki az anyukák, és úgy általában minden egészséges táplálkozás iránt érdeklődő ember körében, amikor nagy nyilvánosság előtt azon viccelődött, hogy bizony az ő anyukája is állandóan brokkolit akart neki adni, de ő is utálta, mint minden gyerek, és soha nem ette meg, mégis ő lett az USA elnöke, márpedig akkor csak neki volt igaza a brokkoli utálatával. Természetesen a gyerekeknek pont egy ilyen érv kellett a kis tarsolyukba, hogy még annyira se egyék meg a brokkolit, mint korábban. 

A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett változata, amit a rómaiak addig-addig nemesítettek, míg a gyerekek elkezdték nem szeretni

Ez persze nemcsak az amerikai anyukák problémája, a brokkolival sok más helyen is hadilábon állnak a gyerekek, és bár sok felnőtt rájön, hogy hiba volt annyira ellenkezni évekig, azért vannak, akik felnőttként is elzárkóznak a brokkolitól. Van, aki az íze miatt, mások a színe miatt tartózkodnak tőle, pedig rengeteg előnyös tulajdonsága van, ami miatt nagyon is lehet szeretni a brokkolit.  Rostokban gazdag, csak 30 kalóriát tartalmaz egy átlagos adagja, és nagyon gazdag vitaminokban. A-, C-, B- és K-vitamint, ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is tartalmaz, B9-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig kismamáknak és vérszegénységben szenvedőknek is nagyon hasznos alapanyag. Fő szezonja az őszi és téli hónapokban van.

A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll 1-2 napig, sokat veszít jó minőségéből. Ha nem tudjuk azonnal elkészíteni, 3-4 perces előfőzést (blansírozás) követően fagyasszuk le.  A brokkoli minden tápanyagát elvesztheti, ha főzés közben felforraljuk, ezért általában inkább csak leforrázzuk, de lehet párolva is tálalni, ha épp csak egyszerű köretként szeretnénk tálalni. (Párolva, egy kevés citromlével és olívaolajjal meglocsolva, és parmezán sajttal megszórva, kiváló saláta készíthető belőle.)

Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás, főzelék, de sajtmártással vagy kirántva is elkészíthetjük, sőt, akár nassolnivaló is lehet belőle. Mi most 11 brokkolis receptet hoztunk, és garantálhatjuk, hogy találtok tippet mindenre: a legjobb reggelire is bevethető brokkolis receptektől Gordon Ramsay brokkolikrémlevesén át a főételekig.

 

Sajtos brokkolifalatkák

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli rózsáira szedve
  • 15 dkg Cheddar sajt
  • 1 nagy tojás
  • 3-4 ek. liszt
  • 1 ek vaj vagy kókuszzsír
  • ízlé szerint só, bors

Az alaposan megmosott és rózsáira szedett brokkolit robotgéppel aprítsd fel. Késsel is feldarabolhatod. Keverd hozzá a lereszelt sajtot, a felvert tojást, a lisztet és a vajat. Sózd, borsozd ízlés szerint. Vékonyan olajozd ki a 24 lyukas mini muffinsütő mélyedéseit, majd egyenletesen oszd el bennük a brokkolis masszát. A 175 fokra felforrósított sütőben süsd a karácsonyi előételt 15-20 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Melegen kínáld.

Brokkolikrémleves Gordon Ramsay-től

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 tk. só
  • frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
  • víz
  • olívaolaj
  • kecskesajt – tálanként 2 szelet
  • dióbél – tálanként 5 db

Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.

Brokkolis spagetti

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 50 dkg spagetti
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • 5 dkg parmezán sajt
  • olívaolaj
  • 2 dkg vaj

A brokkolit, hosszabb szárát rajta hagyva, rózsáira szedjük. Vizet forralunk, majd sózzuk, 1 mk. szódabikarbónát adunk hozzá, és beletesszük a brokkolit. Ahogy újra felforrt, jeges vízbe szedjük, hogy minél hamarabb lehűljön, és roppanós maradjon. A mandulát zsiradék nélkül barnára pirítjuk. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon lassan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, felforraljuk,  félrehúzzuk. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, levéből 2-3 dl-t félreteszünk, majd lecsepegtetjük. Ezután visszatesszük a tejszínt a tűzre, hozzáöntünk 2 dl főzővizet, ízesítjük sóval, szerecsendióval és fekete borssal. 3 percig főzzük, ekkor beleforgatjuk a tésztát, majd legvégül az alaposan lecsepegtetett brokkolit. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a vajat, megszórjuk a mandulával és a frissen reszelt parmezánnal.

Brokkolis–kelkáposztás rizses hús

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 1-2 csipet bors
  • 15 dkg csirkemell
  • 1 fej brokkoli
  • 20 dkg rizs
  • 1 kápia paprika
  • fél fej kelkáposzta (felcsíkozva)

A brokkolit mossuk meg, és szedjük rózsáira, a kelkáposztát vágjuk csíkokra. A rizst öblítsük át! Kevés olajon pirítsuk meg a felszeletelt vöröshagymát, adjuk hozzá a kockára vágott csirkét, és erős tűzön pároljuk fehéredésig. Adjuk hozzá a csíkokra vágott kelkáposztát, pároljuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a rizst, és öntsük fel a borral. Amikor elpárolog, adjunk hozzá még fél liter vizet vagy húslevesalaplét. Főzzük félpuhára a rizst, adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit, és pároljuk együtt néhány percig. Fűszerezzük sóval, borssal, keverjük jól össze, és töltsük át egy jénai tálba a levével együtt. Ha szükséges, önthetünk még alá egy kevés fehér bort vagy levesalapot, amit majd sütés alatt magába szív. 180 fokra előmelegített sütőben süssük még további 15 percig. Szórhatunk rá reszelt sajtot is.

Brokkolis-csirkés köles

Hozzávalók:

  • 15 dkg köles
  • háromszoros mennyiségű víz (kb. 4,5 dl)
  • 1 újhagyma karikázva vagy egy kisebb fej vöröshagyma fele finomra aprítva
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk citromlé
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 kisebb piros kápia paprika
  • 20 dkg csirkemellfilé kisebb kockákra vágva
  • 10-15 dkg brokkolirózsa
  • só, frissen őrölt bors

Egy lábosban olajat hevítek és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.

Brokkolipesztós édesburgonya

Hozzávalók:

  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 csésze brokkoli rózsákra szedve
  • 7-10 bazsalikomlevél
  • 2 ek. avokádóolaj (vagy olívaolaj)
  • 3/4 csésze csicseriborsó
  • 1/2 tk. kókuszolaj
  • 1/4 tk. édespaprika
  • 1/2 tk. őrölt kömény
  • 1/4 csésze lila káposzta apróra vágva
  • 1 ek. fenyőmag

A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, fektessük rá a félbevágott édesburgonyákat és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal őket. 20-25 perc alatt süssük puhára a krumplikat! Állítsuk össze a pesztót: robotgépben keverjük össze a brokkolirózsákat, a bazsalikomot és az olajat, míg krémes pesztót kapunk. A csicseriborsókat egy serpenyőben pirítsuk le egy kicsit kókuszolajon, ízesítsük köménnyel és paprikával! Villával kicsit lazítsuk az édesburgonyákat, majd halmozzuk rá a felvágott káposztát, a pirított csicseriborsót és a brokkolipesztót! Fenyőmaggal megszórva tálaljuk!

Forrás: JarOfLemons

Sonkás-sajtos brokkolis rakott tészta

Hozzávalók:

  • 500 g penne tészta
  • 1 fej brokkoli
  • 15 dkg sonka
  • 1 tojás
  • 1 ek. vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 10+5 dkg reszelt Gouda sajt
  • só-bors

Egymással párhuzamosan végezzük a feladatokat, így gyorsabban tudunk haladni. A tésztát sós vízben megfőzzük, közben a brokkolit rózsáira szedjük, és forrásban lévő sós vízbe tesszük kb. 4 percre, majd lecsepegtetjük.
Ez alatt a vajat egy lábasban megolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lereszelt fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, majd a fél liter tejet, és kevergetve főzzük kb. 6-8 percig, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot, sózzuk-borsozzuk, és összekeverjük. Az egyharmad részét ráöntjük a lecsepegtetett tésztára, és megforgatjuk benne.
Egy nagyobb jénai edényt előkészítünk, belekanalazzuk a tészta kb. felét, majd megszórjuk a feldarabolt sonkával, és a lecsepegtetett brokkoli nagy részét is rátesszük (néhány kisebb rózsát hagyunk csak meg, ami majd a tetejére kell). Ismét tészta következik, majd ráöntjük a sajtos-tejes keveréket, és a tetejére kb. 5 dkg reszelt sajtot szórunk. Néhány kisebb rózsa brokkolival megtűzdeljük, majd 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetején a sajt kezd megpirulni.

Sajtos brokkolis gnocchi

Hozzávalók:

  • 100 g zöldbab
  • 100 g brokkoli
  • 500 g gnocchi
  • 100 g reszelt mozzarella
  • 100 g reszelt parmezán
  • 50 ml tejszín
  • 1 tk. bors

Forralj fel egy fél lábosnyi vizet, majd közepes lángon főzd benne pár percig a zöldbabot és a brokkolit.
Vedd ki a vízből a zöldségeket és tedd félre őket. A megmaradt vízbe dobd bele a gnocchit és főzd 2 percig (amíg fel nem jön a víz tetejére). Ha kész, öntsd le róla a vizet. Keverd a zöldségeket, a sajtot, a tejszínt és a borsot a gnocchihoz, majd az egészet öntsd át egy kerámiatálba. Tedd 180 fokos sütőbe, 5 percre. Jó étvágyat!

Forrás: Proper Tasty

 

Brokkolis omlett

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 1 fej brokkoli
  • 8 tojás
  • 20 dkg feta
  • 6 ek. étolaj

Vízforralóban vizet forralunk, majd egy lábosba öntjük, amibe beleborítjuk a rózsáira szedett brokkolit. Enyhén sózzuk, és 5 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, a felét félretesszük, a másik felét leturmixoljuk a tojásokkal.

Felforrósítunk egy teflonserpenyőt, 1,5 kanál olajat csurgatunk bele, majd beleöntjük a tojásos brokkoli felét. Mérsékeljük a lángot, és addig sütjük, amíg az alja átsül, a teteje megkocsonyásodik.

Óvatosan egy tányérra csúsztatjuk. Az egyik felére a maradék brokkoliból halmozunk, amit elmorzsolt fetával szórunk meg, majd ráhajtjuk a másik felét.

 

Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel

Hozzávalók:

  • 1 dl olaj
  • fél kk. currypor
  • fél kk. só
  • 1 késhegynyi pirospaprika
  • csili ízlés szerint
  • 1 kg brokkoli rózsáira szedve, kettévágva
  • 1 doboz tejföl
  • 4-5 szelet bacon

A sütőt elmelegítem 220 fokra, közben egy keverőtálban összekeverem az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítom egy nejlonzacskóba, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítom, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöm. A bacont felkockázom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. Leitatom a zsírját, hagyom hűlni, majd összekeverem a tejföllel. Együtt fogyasztom. Köretnek is kiváló.

Brokkolifasírt

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 tojás
  • 5 ek. aprószemű zabpehely
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 4-5 ek. mag vegyesen (tökmag, napraforgómag, szezámmag)
  • só, bors

A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük. A magvakat száraz serpenyőbe szórjuk, és megpirítjuk, a megfőtt brokkolit robotgépben ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabpelyhet és a pirított magvakat, sózzuk-borsozzuk, és zsemlemorzsával formázható állagúvá gyúrjuk. Kevés olajon megsütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top