nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Mások nem is értik, mi imádjuk: éljenek a mákos édességek!

Mások nem is értik, mi imádjuk: éljenek a mákos édességek!

A külföldiek csodálkozva nézik, esetleg megkóstolják, de aztán köszönik szépen, nem kérnek több mákos sütit. Mi magyarok? Repetázunk is! Mákossüti-kollekció igazi mákrajongóknak!
NLCafé
f Ajánlom

Mákos bejgli, mákos guba, mákos zserbó – sorolhatnánk még tovább kedvenc mákos sütijeinket, de az igazság az, hogy nem nagyon találkoztunk még olyan mákos sütivel, amit ne szerettünk volna. Könnyű vele bánni, tehetjük a tésztába, a krémbe, a habba, vagy használhatjuk díszítésre is, és nagyon hasznos alapanyag a gluténmentes és paleoétrendben is. Nem is magyarázzuk tovább, a mákos sütiknek itt Magyarországon nem is kell reklám. Jöjjenek a receptek!  

Mákos-morzsás sütemény


Alaptészta:

  • 100 g liszt
  • 80 g cukor
  • 2 db tojás
  • 100 g vaj
  • fél teáskanál sütőpor
  • 150 g magozott meggy

Mákos morzsa:

  • 30 g liszt
  • 40 g cukor
  • 25 g vaj
  • fél citrom citrom reszelt héja
  • 30 g darált mák

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy 18 cm átmérőjű tortaformát.  Először elkészítjük az alaptésztát: a vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a vajas keverékhez adjuk, és összekeverjük.  A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és elegyengetjük. A lecsepegtetett meggyet rászórjuk a tésztára, és enyhén bele is nyomkodjuk a szemeket.

A mákos morzsához és a puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, a darált mákot, a lisztet és a citromhéjat, és kézzel összemorzsoljuk. A morzsát a meggyes alaptésztára szórjuk. 30-35 perc alatt készre sütjük – tűpróbával teszteljük a végén.  

Mákos rolád

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:

  • 5 tojás 
  • 8 dkg cukor 
  • 8 dkg liszt
  • 6 dkg mák 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

A töltelékhez:

  • 50 dkg mirelit vagy befőtt meggy
  • 10 dkg cukor (befőttnél nem, mert az cukrozott)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor vagy
  • 4 dkg keményítő
  • fél dl víz

A mascarponés részhez:

  • 50 dkg mascarpone 
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • reszelt narancshéj 

A tojásfehérjét a kristálycukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját simára keverjük, majd a habba forgatjuk. A mákot, a lisztet és a fahéjat alaposan elkeverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. Az így elkészült tésztát sütőpapírral fedett tepsibe, körülbelül 1 cm vastagra kenjük, majd 180  fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. 10 perc sütés után már ellenőrizhetjük, nehogy kiszárítsuk, mert akkor nem lehet szépen feltekerni.

A töltelékhez a meggyet a cukorral felmelegítjük, gyakran kevergetjük. Ha befőttből készítjük, ne használjuk föl az összes levet. Amikor felfőtt a meggy, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk egy kicsit botmixerrel, hogy a meggyszemek szétessenek. Ezután visszatesszük a tűzre. A pudingport vagy a keményítőt simára keverjük a vízzel, majd besűrítjük vele a felfőzött meggyet. Amíg hűl, a robotgép lassú fokozatán simára keverjük a mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, míg krémes állagot nem kapunk. Ha szeretnénk, reszelt narancshéjat is tehetünk hozzá.

A kihűlt mákos piskótáról lehúzzuk a papírt, a töltelékeket külön-külön sima csöves nyomózsákokba töltjük, és felváltva csíkokat húzunk belőlük a piskótára. Az első csíkot ne közvetlenül a piskóta szélére nyomjuk, hanem 3 cm-rel beljebb. Ha teljesen becsíkoztuk, a sütőpapír segítségével feltekercseljük, majd tálalásig a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Citromos mákos guba


Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál tojás
  • 4 dl tej
  • 2 db vaj
  • 6 dl tejszín
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 30 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 10 db kifli

A tejet, a tejszínt és a cukrot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről. A darált mákot elkeverjük a porcukorral, a kifliket felszeleteljük. A tojást a tejes keverékhez adjuk, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy mélyebb sütőtálat. Egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Duplán meggyes máktorta


Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 3 db tojás
  • 60 g vaj
  • fél tasak sütőpor
  • 250 g darált mák
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 3-4 evőkanál aszalt meggy

Teteje:

  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 125 g mascarpone

Mellé:

  • ízlés szerint meggybefőtt

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. (26 cm-es formához a megadott mennyiségek dupláját kell venni.) A vajat megolvasztjuk, és kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a reszelt narancshéjjal. A mákot összekeverjük a sütőporral, és ezt is a cukros keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos tál tartalmához adjuk, végül beleszórjuk az aszalt meggyet, és összeforgatjuk.  A masszát a tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük, és 180 fokon 30-35 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk.  Ha teljesen kihűlt a sütemény, kivesszük a tortaformából, és tálcára rakjuk. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, és a torta tetejére kenjük. Tálalásig hűvös helyen tartjuk, majd magozott meggybefőttel tálaljuk. 

Mákos kocka

Hozzávalók (kb. 28 szelethez)

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 100 ml tej
  • 1 teáskanál kristálycukor (5 g)
  • 10 g élesztő
  • 1 mokkáskanál sütőpor (1 g)
  • 40 g tejföl

A kenéshez:

  • 100 g baracklekvár

A töltelékhez:

  • 300 g őrölt mák
  • 150 g cukor
  • 200 ml tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 40 g méz
  • fahéj
  • 2 db tojásfehérje

Készíts elő egy kb. 20×36 cm-es, magas peremű tepsit. A langyos tejben oldd fel a kristálycukrot, és futtasd fel benne az élesztőt. A lisztet keverd el a sütőporral, a porcukorral, és morzsold el benne a vajat. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj.

Alaposan dolgozd ki a tésztát, majd oszd három részre, és nyújtsd ki. Az első lapot helyezd a tepsibe. Most készítsd el a tölteléket: a mákot keverd össze a fahéjjal. A cukrot a tejjel, a mézzel és a reszelt citromhéjjal főzd fel.

A mákot forrázd le a tejes főzettel. A tojásfehérjét verd habbá, majd keverd a langyos máktöltelékbe. Kend meg lekvárral az első tésztaréteget, majd simítsd rá a máktöltelék felét. Erre ismét tésztát rétegezz, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenj meg. A harmadik tésztalappal fedd be végül. A tetejét szurkáld meg. 170 °C-os sütőben 40-50 perc alatt, légkeverés nélkül süsd készre. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálald.

Mákos piskótatekercs

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

  • 10 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál mák

Krém:

  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl citrom leve
  • 1 db citrom reszelt
  • 20 dkg mascarpone

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. 4-5 perc alatt elektromos habverővel keverjük habosra a cukrot a tojásokkal. Kifehéredik, krémes lesz, sokszorosára nő. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mákot, majd öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük 15 perc alatt készre. A kész piskótát még melegen tekerjük fel, hagyjuk így kihűlni.

A krémhez a tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és a -héjat, majd lassú tűzön, kevergetve sűrítsük be a krémet. Forgassuk össze a mascarponéval. Tegyük a hűtőbe, hogy szilárduljon, majd ha már megfelelő az állaga, töltsük a kitekert piskótába, majd újra tekerjük fel.

Tipp: készíthetjük citrom helyett naranccsal is.

Mákosguba-muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt 
  • 10 dkg darált mák
  • 2 tk csomag sütőpor 
  • 15 dkg natúr joghurt 
  • 1 tk fahéj
  • 4 ek méz
  • 3 db tojás 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 dl olvasztott vaj avgy margarin

A töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 5 ek cukor

Egy nagy tálban összekeverjük az összes nedves hozzávalót. A másik tálban összekeverjük a lisztet, a mákot, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd a masszához keverjük. A leírás szerint elkészítjük a pudingot, kihűtjük. A papírral kibélelt muffinformát félig megtöltjük a tésztával, majd rákanalazzuk a krémet, és tésztával befedjük. 180 fokos sütőben 20-23 percig sütjük. Porcukorral meghinthetjük.

Bögrés mákos

Hozzávalók:

  • ½ bögre darált mák
  • 2/3 bögre tej
  • 1 bögre cukor
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál mascarpone krémsajt
  • 2 bögre liszt (kb. 300 g)
  • fél kk. sütőpor
  • fél kk. szódabikarbóna
  • egy citrom reszelt héja és a felének a leve

Egy 25 centi hosszú püspökkenyérformát készíts elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Szórd a mákot a tejbe, és kevergesd el. A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, a sütőporral és a citrom reszelt héjával. Gépi habverővel krémesítsd össze a tojásokat a cukorral. Öntsd fel a mákos tejjel. Forgasd át fakanállal, majd szórd bele a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, csepegtess bele egy kevés citromlevet, és add hozzá a mascarponét. Öntsd a mákos masszát az előkészített sütőformába. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 35-40 percig.  Ízlés szerint a tetejét bevonhatod mázzal is. 

 

Mákos-almás sütemény


Hozzávalók:

  • 30 g cukor
  • 3 db tojás
  • 150 g sárgarépa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
  • 100 g kókuszreszelék
  • 400 g darált mák
  • 400 g alma

Tetejére:

  • 1 db citrom reszelt héja
  • 100 g krémsajt
  • 2 evőkanál porcukor

Az almát és a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, majd minden egyebet, és összekeverjük. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába egyengetjük a masszát, és 200 fokon 20 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük. Ha kész, hűlni hagyjuk.  A krémhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A kihűlt sütemény tetejére nyomjuk a krémet.

 

Mákos-citromos keksz

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze cukor
  • 2 csésze liszt
  • 2 db tojás 
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 2 ek. mák
  • 60 ml citromlé
  • 2 ek. reszelt citromhéj
  • 225 g vaj
  • 1 tk. sütőpor

A citromlevet beforraljuk, majd hozzáadjuk a vaj felét. 1 csésze cukrot habosra keverünk a maradék vajjal, 1 evőkanál reszelt citromhéjjal és a tojásokkal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, majd hozzákeverjük a vajas citromlevet, a lisztet és a mákot. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék cukrot elkeverjük a citrom reszelt héjával. A tésztából kicsi gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk a cukorba, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Fontos, hogy legalább 4-5 centi legyen a kekszek között. 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük. Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már kihűlt.

Mákos gőzgombóc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 30 dkg szilvalekvár
  • 15 dkg mák

Olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a cukrot, a tejet és a tojást. Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, keverjük hozzá az élesztőt, majd a tejes keveréket, dagasszuk szép simára, és 45 percig kelesszük a tésztát. Osszuk a tésztát 8 részre, lapítsuk ki őket, és tegyünk 1-1 kiskanál lekvárt a közepére. Hajtsuk össze, és formáljunk gombócot belőle. Kelesszük a gombócokat újabb 20 percig  Tegyünk fel forrni annyi vizet, hogy ha a lábosba szitát helyezünk, annak az alja ne lógjon a vízbe. Erre helyezzük a gombócokat, lefedve 15 percig gőzöljük. Szórjuk meg mákkal, és olvasztott vajjal tálaljuk.

 

Megosztás Facebookon