Gasztro

Hétvégi menü új őszi kedvencekkel

Lassan kezdünk hangolódni az ünnepekre is, de hétvégén még egy kicsit nyugisabb napokat tervezünk, finom hétvégi menüvel és jó filmekkel.

A hagyományos őszi kedvencek, az almás pite, a sütőtökkrémleves és a hagymaleves is olyan jól tud esni a hűvös estéken, hogy bármikor elfogadjuk őket, de olyan hosszú még ez az őszi-téli időszak, hogy jó egy kicsit frissíteni a választékon, ezért a klasszikusok helyett most újdonságokkal készülünk a hétvégi menüre.

Illatos-fűszeres házi kenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt 
  • 2 tojás
  • 15 dkg méz 
  • 1 dl tej 
  • 5 dkg vaj
  • ½ tasak sütőpor
  • 1-1 mk. őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió
  • csipet só

A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. A vajat a mézzel együtt olvasszuk meg, de ne melegítsük túl. A lisztet keverjük el a sütőporral és a fűszerekkel. A tojásokat enyhén verjük fel, keverjük a liszthez az olvasztott vajjal-mézzel együtt, keverjük simára a tésztát, majd öntsük 7,5 dl-es szilikonos őzgerinc- vagy kenyérformába. 40-45 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, borítsuk ki a formából. Hagyományosan hús- vagy májpástétomhoz kínálják, de vajjal vagy lekvárral megkenve is nagyon finom. 

Krumplileves aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 75 g zeller
  • 500 g burgonya
  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors, cukor
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2 kis köteg petrezselyem levél
  • 4 szelet bacon
  • 8 aszalt szilva
  • 100 g tejszín
  • 8 kisebb hurkapálcika

A hagymát felaprítjuk, a burgonyát, zellert és sárgarépát megtisztítjuk, és kockára, az alaposan megmosott póréhagymát karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát beledobjuk, megfonnyasztjuk, majd a kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk, és rövid ideig együtt pároljuk. A zöldségeket sóval, borssal és kevés cukorral megszórjuk, majd kb. 800 ml vízzel felöntjük. Fedő alatt 25 percig főzzük. Miközben a zöldségek főnek, a petrezselymet felaprítjuk. A szilvák köré egy-egy szelet bacont tekerünk, fogpiszkálóval rögzítjük, majd olajban megpirítjuk, és egy hurkapálcára tűzzük. A megfőtt zöldségeket botmixerrel átdolgozzuk, belekeverjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Ha szükséges, tovább fűszerezzük. Tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.

 

Mustáros tarja tarka zöldségmetélttel

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 80 dkg sertéstarja
  • 4 ek. mustár
  • 20 dkg cukkini 
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg karalábé 
  • 3 ek. olívaolaj 
  • 1 ek. vaj 
  • só, bors

A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk. Bekenjük a mustárral, enyhén borsozzuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük éjszakára. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a karalábét meghámozzuk, a cukkininek csak a két végét vágjuk le. Fogjuk a zöldséghámozót, és a már megtisztított zöldségeket tovább „hámozzuk” vele: további vékony szeleteket vágunk belőle. Mindegyik zöldséggel így járunk el. Forró serpenyőben 1-1 evőkanál olajat és vajat összekeverünk, hozzáadjuk először a répát, majd 1 percre rá a karalábét, további 1 perc múlva pedig a cukkinit. 1-2 perc párolás után sózzuk, borsozzuk és levesszük a tűzről. A bepácolt tarját felforrósított grillen vagy teflonserpenyőben, 2 evőkanál olajon megsütjük (nagy lángon, oldalanként kb. 3-3 perc alatt). Lehúzzuk a tűzről, és további 5-6 percig a meleg serpenyőben pihentetjük, majd a zöldségekkel tálaljuk.

 

Sült túrópuding brandys vörös áfonyával

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 3 tojás 
  • 25 dkg túró 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 5 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg kristálycukor 
  • 5 dkg vörös áfonya
  • 2 dl brandy
  • vaj a formához

Az áfonyákat feltesszük főni a brandyvel, hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol, és a gyümölcs magába szívja az ital aromáját. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a túróval, belekeverjük a lisztet, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot. A két masszát óvatosan összeforgatjuk. Egy muffinforma 8 mélyedését kivajazzuk, majd elosztjuk benne az áfonyát, erre töltjük a masszát. 200 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Eperlekvárral (vagy más piros lekvárral) tálaljuk, kínálhatunk mellé gyümölcskompótot is.

Erdei gombaragus lepény

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 20 dkg mirelit leveles tészta, kiengedve 
  • 50 dkg erdeigomba-keverék  
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 2 szál újhagyma

 
A leveles tésztából nagy gombócot gyúrunk, majd sodrófával fél cm-esre nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A gombát megmossuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, a kicsiket egyben hagyjuk. A finomra vágott hagymát az olajon pirítani kezdjük, majd pár perc múlva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk. A kinyújtott tésztára halmozzuk a gombaragut, majd 200 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük, míg a tészta megemelkedik és aranybarna lesz. Tálalás előtt megszórjuk vágott újhagymával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top