Gasztro

A hétvége fénypontja: kókuszos házi kalács

Ilyenkor hétvégén igazán érdemes házilag sütni a péksüteményeket. Nem sokkal több idő elkészíteni, mint elmenni a pékségbe érte.

Legszívesebben minden nap házi kalácsot ennénk, de arra sajnos nincs kapacitásunk. Ezért marad a hétvége, ilyenkor viszont igyekszünk mindig újítani, és egy ideje már arra is rájöttünk, hogy akármilyen kalács készül, soha nem marad egy morzsa sem. 


Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • 500 g liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 3 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tasak élesztő

Töltelék:

  • 100 g vaj
  • 4 ek. citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 100 g kókuszreszelék

Kenéshez:

  • 1 tojás

A tejet langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet: a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűvös helyen állni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyiket. A téglalapot megkenjük a citromos-kókuszos töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A feltekert rudat hosszában, közepén elvágjuk úgy, hogy a végén  2-4 cm-t egyben hagyunk. A két szárat összefonjuk-tekerjük, majd a kész kalácsot a tepsire helyezzük, és kelni hagyjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el, majd közvetlenül sütés előtt mindkét kalácsot lekenjük egy felvert tojással, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top