Gasztro

Fikázz te is, mint a svédek

A Fika a svédek közkedvelt időtöltése.

Nem kell megijedni, a fika szó a svédeknél köszönő viszonyban sincs magyar megfelelőjével. Az északi országban ez a kifejezés a kávészünetet jelenti, és az ott élők között nagy népszerűségnek örvend. Míg sok kultúrában a kávézás legfőképpen egy mechanikus dolog, ami a szükséges energia-üzemanyagaként szolgál csak, addig a svédek nagyon meg tudják adni a módját.

Ott nem csak „tankolásról” van szó, hanem egyfajta rituáléként, meditatív tevékenységként is szolgál a kávézás. Egyesek a fikát egyenesen a svéd kávészünet művészeteként emlegetik, melynek lényege időt szakítani a pihenésre, a szünetre. 

Forrás: Twenty20

Általában először 11-kor kerül sor a szertartásra, általában egy kis péksütemény vagy édesség kíséretében. Ezt az időt a svédek az egész napos felkészülésre használják. A legfontosabb pedig, hogy nem elviteles pohárban, egy hajtásra, rohanva isszák meg az italt, hanem kényelembe helyezve magukat, ülve és ráérősen. És mennyire igazuk van, hogy egy kicsit kényszerítik magukat arra, hogy lassítsanak. Itthon is ideje lenne a fikázást hivatalos keretek között bevezetni, nem?

House Beautiful

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top