Gasztro

A finnek tücsökkel ízesített kenyeret dobnak piacra

A világon elsőként rovartartalmú kenyér kerül piacra Finnországban. Házi tücsökkel teszik „ízletesebbé” a vekniket. Megtehetik, mert november eleje óta engedélyezik a rovarok árusítását étkezési célra az országban.

A házi tücsök felhasználásával készült vekniket az egyik legnagyobb finn élelmiszeripari vállalat, a Fazer 11 áruházi látványpékségében árusítják péntektől. Egy-egy Fazer Sirkkaleipä (Fazer Tücsökkenyér) mintegy 70 porrá őrölt házi tücsköt tartalmaz, a rovaradalék a termék 3 százalékát teszi ki.

A finnek nyitottak az újdonságokra – indokolta a rovarkenyér forgalomba hozatalát Markus Hellström, a cég kenyér- és péksüteményrészlegének igazgatója, aki azonban hangsúlyozta, hogy a termék kifejlesztésénél a fő szempont „az ízletesség és a frissesség” volt.

A gyártó megjegyezte, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő tücsökliszt ahhoz, hogy az újdonságot az egész országban forgalmazzák, de a cél az, hogy előbb-utóbb a Fazer mind a 47 pékségében kapható legyen a tücsökkenyér.

A finn törvények november 1-je óta engedélyezik rovarok árusítását étkezési célra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top