Gasztro

Régen csak rántva, ma már pizzatésztában is: a karfiol újra menő

Egészséges, finom, könnyű vele bánni, viszonylag olcsó és bár évekig szinte csak rántva vagy rakott formában ettük, ma már tudjuk, hogy a karfiolban sokkal, de sokkal több lehetőség van.

karfiol mára az egészséges táplálkozás egyik legkedveltebb alapanyaga lett. Energia- és szénhidráttartalma miatt a legtöbb diétába is belefér, és bár a belőle készült ételek nem olyan látványosak, mint az avokádós sztárreceptek, azért a karfiol is nagy karriert futott be az Instagramon és a modern táplálkozási trendet követők köreiben. 

Míg régebben általában főtt karfiol vagy a rántott hús vega alternatívájaként kínált rántott karfiol készült belőle, ma már sokkal többféleképpen használjuk. Elég csak az elmúlt 1-2 évben az internetet szinte felrobbantó karfiolalapú pizzára gondolni. Ez az a pizza, amit a gluténérzékenyek és a paleo étrendet követők is imádnak, mert a hagyományos lisztes pizzatészta helyét egy darált karfiolból készült tészta veszi át. Túlzás lenne azt állítani, hogy a karfiolpizza olyan, mint az igazi pizza, de érdemes egy próbát tenni vele.

Az egészben sült karfiol is egy viszonylag új és trendi találmány: ehhez a friss karfiol külső leveleit és a torzsa nagy részét vágjuk le, de úgy, hogy mindkettőből maradjon egy kicsi, azzal együtt fogjuk főzni (Ebben az esetben különösen, de egyébként is fontos, hogy ne legyen foltos és tömör legyen a karfiol feje.) Egy nagy lábast megtöltünk vízzel, és felforraljuk. Adunk a vízhez sót és 1 nagyobb evőkanálnyi vajat (ettől lesz szaftos és édes a karfiol), de fűszereket vagy akár fehérbort is adhatunk hozzá. A lobogó vízbe beletesszük az egész karfiolt, és kb. 15 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, felitatjuk róla a vizet, sütőpapíros tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal és a 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-40 percig sütjük, akkor jó, ha egyenletesen átsült, és itt-ott kissé karamellizálódott is. Kínálhatjuk szószokkal, pirított magvakkal, reszelt parmezánnal, vagy rózsáira szedve akár salátába is lehet tenni. Egy biztos, ha az ember egyszer elkezdi a zöldségek sütését, soha nem akarja majd abbahagyni. 

Különleges színfoltja lesz a menünek a lila karfiol és nagyon jópofa az egyre több helyen kapható pagodakarfiol is, ezekkel is érdemes kísérletezni, a klasszikus karfiolhoz hasonlóan  ezek a speciális karfiolok is vitaminokban gazdag és egészséges alapanyagok. 

Mi most a hagyományos karfiolból készült kedvenc receptjeinket gyűjtöttük össze, és kacérkodunk a karfiolos sütemények gondolatával is, de egyelőre még csak elméletben. Aztán ki tudja, lehet, hogy 2018-ban épp egy karfiolos torta fut majd be olyan karriert, mint pár éve a sült karfiol vagy a karfiolpizza.

Almás karfiolleves

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 1/2 kg alma kockára vágva
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 50 g vaj
  • 3 löket olívaolaj
  • 2 kk. majoránna
  • só, bors

A vaj-olaj keveréket felmelegítjük, és megpároljuk rajta a hagymát. Felmelegítjük a levest, és ráöntjük a hagymára. Beleszórjuk a karfiolt és az almát, és lassú tűzön gyöngyöztetjük 15 percet (ennyi idő elég a karfiolnak, hogy megpuhuljon). A tejfölbe kanalazzunk egy kis levest, keverjük össze, és mehet vissza a lábosba, szórjuk még bele a majoránnát. Botmixerrel zúzzuk szét alaposan, sóval-borssal véglegesítsük az ízeket, és melegítsük fel, de ne forrjon fel.

Karfiolcurry

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol (kb.40 dkg)
  • 1 póréhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 cm gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék mandula (vagy napraforgómag, mehet vegyesen is)
  • 3 ek. mogyoró- vagy szezámolaj
  • 2 tk. curry
  • 1/2 tk. őrölt római kömény
  • 1/2 tk. őrölt koriander
  • 40 dkg natúr joghurt (sűrű)
  • 1 lime
  • friss koriander

A karfiolt megmossuk és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk és finomra vágjuk. A wokot/serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt, és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.

Sült karfiolsaláta gránátalmával

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 0,5 dl olaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • fél tk. fűszerpaprika
  • 1 fej karfiol
  • fél citrom leve
  • 10 dkg bébispenót
  • 1 szál újhagyma
  • 4 ek. durvára vágott mogyoró
  • 1 gránátalma

A sütőt 220-230 fokra melegítsük elő. A fél dl olajat, sót, paprikát egy kisebb tálban keverjük össze. A rózsáira szedett karfiolt tegyük egy közepes nejlonzacskóba, és borítsuk rá a fűszeres olajat. Fogjuk be a zacskó száját, és alaposan rázzuk össze. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és borítsuk rá a karfiolt. Ne fedjék egymást, inkább két adagban süssük. Tegyük be a sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük barnára. Hagyjuk kihűlni. Közben pirítsuk meg a magokat, fejtsük ki a gránátalma magjait. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze az olívaolajat a citromlével, sózzuk, borsozzuk. Dobjuk rá a parajleveleket, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, osszuk szét a kihűlt karfiolt. Szórjuk meg a durvára aprított mogyoróval és a gránátalma magjaival. Hintsük meg petrezselyemzölddel és a karikázott hagymával. Pirítóssal és pirított csirkemellel laktatóbbá tehetjük.

Sajtos karfiolos lepénykék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg karfiol
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cottage cheese
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • olaj

A karfiolt szedjük egészen kis rózsákra, sós vízben főzzük 5 percet, majd szűrjük le. Keverjük el a lisztet a cottage cheese-zel, a tojással, a tejjel, az aprított bazsalikommal és a lecsöpögtetett karfiollal. Sűrűn folyós palacsintatészta-állaga legyen! Sózzuk, borsozzuk. A palacsintasütőt melegítsük fel, kenjük ki olajjal, majd evőkanállal szedjünk kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a palacsinták mindkét oldalát.

Karfiol pizza

Hozzávalók az alaphoz:

  • 50 dkg karfiol (kb. 1 fej)
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb csipet só
  • 20 dkg reszelt sajt (pl. Gouda)

A paradicsomszószhoz:

  • kevés olívaolaj
  • 2 gerezd meghámozott, apróra vágott fokhagyma
  • fél csokor friss bazsalikom
  • 400 g konzerv paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt bors

A tetejére:

  • 20-25 dkg mozzarella
  • friss bazsalikom

A paradicsomszószhoz egy nagy serpenyőben felhevítünk kb. 1 evőkanálnyi olívaolajat, és illatosra pirítjuk rajta a felaprított fokhagymát. Hozzáadjuk a bazsalikomot és a paradicsomot, és a fakanál hátlapjával szétnyomkodjuk a nagyobb darabokat. Sózzuk, borsozzuk, kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük. Az alaptésztához a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és aprítógépben – több részletben – krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt sajtot és a sót, és összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, kézzel lenyomkodjuk és kört formázunk belőle, és 180 fokon 20 percig sütjük. Ekkor megkenjük a paradicsomszósszal, ráhelyezzük a mozzarellaszeleteket, és további 10-15 percig sütjük. Ha kész, friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.

 

Grillezett csirkemell, kéksajtos karfiolpürével


Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 csirkemell, 15-15 dekás
  • 5 dkg kéksajt
  • 1 csomag karfiol
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl víz
  • 3 + 3 dkg vaj
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen reszelt szerecsendió
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Egy mély serpenyőbe borítjuk a karfiolt, rádobjuk a vajt, és hozzáadjuk a vizet is. Lefedve nagy lángon 10 percig főzzük, közben haladunk tovább a csirkével. Egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd fél perc alatt mindkét oldalát kicsit kérgesítjük a csirkemellnek. Felöntjük a reszelt fokhagymával, mustárral és mézzel elkevert borral, majd alacsonyra vesszük a hőt, és 10 perc alatt megpároljuk a csirkemellet. A megfőtt karfiolról levesszük a fedőt, felöntjük a tejszínnel, belemorzsoljuk a kéksajtot, fűszerezzük, majd botmixerrel pépesítjük. A  csirkemell alatt nagyra vesszük a hőt, és két perc alatt zsírjára sütjük. Azonnal tálaljuk.

Kókuszos karfiol és burgonyacurry

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • negyed kk. kömény
  • negyed kk. lepkeszegmag (görögszéna)
  • negyed kk. őrölt szegfűszeg
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 1 kiskanál vagy 1 szárított chilipehely
  • 50 g kókuszreszelék
  • 250 ml kókusztej
  • fél kk. kurkuma
  • fél kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. garam masala
  • 1 cm gyömbér
  • 1 fej karfiol
  • 2 szem burgonya
  • 1 kk. (mag) koriander
  • 3-4 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed kk. mustármag

Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 kiskanál olajat, és 2-3 perc alatt pirítsuk meg rajta a kókuszreszeléket. Tegyük félre! 
Hevítsünk fel 1 evőkanál olajat, és pirítsuk meg rajta a felaprított hagymát. Ezt is tegyük félre!
Forrósítsunk fel egy evőkanál olajat, és 30-40 másodperc alatt pirítsuk meg rajta a chilit, a koriandermagot, a mustármagot, római köményt és lepkeszegmagot. Adjuk hozzá a gyömbért, majd az őrölt fűszereket, a fahéjat, a szegfűszeget, kurkumát, keverjük át, és vegyük le a tűzről! Tegyük egy turmixgépbe a pirított kókuszt, a hagymát és a fűszereket, adjuk hozzá a paradicsompürét, öntsük fel egy deci vízzel és turmixszoljuk krémessé! Ízesítsük csipetnyi sóval! Öntsük vissza a szószt a serpenyőbe, dobjuk bele a feldarabolt burgonyát, és lefedve főzzük 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, öntsük fel kókusztejjel és főzzük puhára. Ha túlságosan besűrűsödne, felönthetjük még egy kevés vízzel. 

Készítsünk hozzá illatos rizst! (Dobjunk a rizs főzőlevébe 1-1 kiskanál őrölt fahéjat, szegfűszeget, kardamomot és kis darab babérlevelet!)

Karfiolos-tofus egytálétel

Hozzávalók:

  • 35 dkg tofu
  • 1 ek. szezámolaj
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva

A szószhoz:

  • 1,5 ek. szezámolaj
  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 1/4 csésze barna cukor (esetleg méz)
  • 1/2 tk. chilis fokhagymaszósz
  • 2,5 ek. mogyoróvaj

 

Először csöpögtessük le alaposan a tofut, majd vágjuk fel apró kockákra! Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd 200 fokon, nagyjából 20 perc alatt süssük meg a tofukockákat. Készítsük el a szószt az alapanyagok összekeverésével. Ízlés szerint változtathatunk az arányokon! A kihűlt tofukockákat forgassuk meg a szószban és hagyjuk benne állni kábé 15 percig. Eközben morzsoljuk a karfiolt apró darabokra, hogy egészen rizsszerű legyen egy reszelő vagy robotgép segítségével. Hevítsünk szezámolajat, és pirítsuk meg a tofut némi szósszal együtt. Ha kész, tegyük félre, öblítsük ki a serpenyőt, majd hevítsünk olajat újra, és a fokhagyma hozzáadásával pároljuk meg a karfiolt is. Tegyünk rá fedőt, hogy jól átgőzölődjön! Helyezzük tányérra a karfiolt és halmozzuk rá a tofut! Melegen fogyasszuk!

Forrás: MinimalistBaker

 

Sonkás rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 600 g karfiolrózsa
  • 200 g főtt füstölt sonka
  • 100 g rizs
  • 4 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 60 g vaj
  • 100 g trappista sajt
  • 50 g zsemlemorzsa
  • só, őrölt bors

A megtisztított, alaposan megmosott karfiolt rózsáira szedjük, a sonkát finomra vágjuk, vagy ledaráljuk. Enyhén sós vízben a karfiolt puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben a rizst két deciliter hideg vízben lassú tűzön megfőzzük, kihűtjük, és a sonkával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a fele mennyiségű karfiolt elterítjük benne, majd rátesszük a rizses tölteléket. A tojásokat felverjük, a tejföllel simára keverjük, enyhén sózzuk, és a töltelékre öntjük, majd befedjük a maradék karfiollal, és reszelt sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top