Gasztro

Hétvégi menü újragondolt kedvenceinkkel

Ezt a hétvégi menüt könnyű volt összeállítani: csak összeszedtük a kedvenceinket, kiegészítettük egy-két szezonális fogással, és már kész is volt. Ti is imádni fogjátok, ezt garantálhatjuk.

Hogy indul egy tökéletes hétvége? Frissen sült túrós batyu illatával. Márpedig ha ilyen jól indul a hétvégi menü, akkor utána is csak jó lehet. Isteni leves, egy finom rizibizi és nagy kedvencünk, a Pavlova-torta is asztalra kerül most, vacsorára pedig egy túrókrémes Hasselback-burgonyával készülünk. Igazi hedonista hétvégi menüt hoztunk mára!

Túrós batyu

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 8 dkg puha vaj
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 2 ek. cukor

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 ek. búzadara
  • 3-4 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás

A lekenéshez:

  • 1 tojás

Az élesztőt 1 dl, kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, és a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, majd az élesztős tejet. Dagasztani kezdjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és beledolgozzuk. Ha már nem ragad a tálhoz a tészta, gombócot formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. A mazsolát vízbe áztatjuk. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a búzadarát és a tojások sárgáját. Lecsepegtetjük a mazsolát, és a masszához keverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a túrós keverékkel. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk – kb. 50×60 cm-es méretű téglalappá, amiből 10×10 cm-es darabokat vágunk. Minden tésztadarab közepére teszünk 1 evőkanálnyi túrós tölteléket, majd a négyzetek sarkait felhajtjuk, és középen, ahol összeérnek, kicsit csavarunk rajtuk egyet. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a batyukat, és letakarva kb. 20 percig pihentetjük, majd tojással kenjük le a tetejüket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Kelbimbó krémleves fűszeres pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 40 dkg kelbimbó
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek. szárított majoránna
  • só, frissen őrölt bors 
  • olívaolaj

A levesbetéthez: 

  • 2 szelet száraz fehér kenyér
  • szárított zöldfűszerek vegyesen (kakukkfű, oregánó stb.)

A kelbimbókat hámozzuk meg, felezzük el. 3-4 evőkanál olívaolajon pároljuk félig puhára. Öntsük fel 1 liter vízzel vagy zöldséglevessel, adjuk hozzá a majoránnát, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Főzzük puhára a kelbimbót. Ha puha, turmixoljuk le, adjuk hozzá a főzőtejszínt, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a másik gerezd zúzott fokhagymát. Forraljuk még egyszer össze a levest. A kenyeret vágjuk hasábokra (lehet kockázni is). Egy serpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, tegyük bele a zöld fűszereket, sót. Kicsit pirítsuk meg a fűszereket, majd tegyük bele a kenyérrudakat, és enyhén pirítsuk meg őket. Szedjük papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat, majd kínáljuk a krémleveshez.

Rizibizi

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 50 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott) 
  • 30 dkg rizottórizs (pl. arborio) 
  • 25 dkg húsos szalonna 
  • 1,5 l húsleves/zöldségleves 
  • 1 dl száraz fehérbor 
  • 1 nagy fej vöröshagyma  
  • extra szűz olívaolaj 
  • 2-3 dkg vaj 
  • 10 dkg parmezán sajt

A felkockázott hagymát olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, enyhén pirítsuk meg. Tegyük bele a zöldborsót, pár percig pároljuk, majd öntsük hozzá a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, öntsük hozzá a bort, és folyamatosan keverjük. Amikor a rizs magába szívta a bort, adjunk hozzá egy merőkanál alaplevet, keverjük. Ezt addig végezzük, míg az alaplé elfogy. (Mindig várjuk meg, amíg felszívta a levet, csak ezután jöjjön a következő merőkanál lé.) Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), adjuk hozzá az utolsó adag levet, de ne főzzük el teljesen. Keverjünk hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, azonnal tálaljuk. Tálaláskor locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg parmezánnal.

Meggyes pavlova

Hozzávalók:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 kk. étkezési keményítő (lisztérzékenyek itt nézhetik meg, melyik gluténmentes)
  • 1 mk. ecet

A meggyszószhoz:

  • 30 dkg magozott meggybefőtt
  •  5 dkg cukor
  • 150 ml habtejszín

A csokimázhoz: 

  • 15 dkg vaj
  •  3 kk. keserű kakaópor
  •  10 dkg cukor

Melegítsük elő a sütőt kb. 140 fokra.  Óvatosan válasszuk ketté a tojásfehérjéket a sárgájától. Ha sárgájából egy kevés is belefolyik, már nem lehet olyan keményre felverni. Verjük habbá a tojásfehérjéket, és kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan tovább verjük. A hab egyre keményebb lesz. Utoljára adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet (ez utóbbi szerintem elhagyható). Keverjük addig, amíg kemény, formázható állaga nem lesz a masszának.
Fektessünk sütőpapírt egy lapos tepsire, és kanállal kenjünk a masszából 6-8 centis halmokat. (kb. 4 darab lesz ennyi tojásból). Kezdjük sütni, majd nagyjából 5 perc után mérsékeljük tovább a hőfokot, és résnyire nyitva hagyott sütőajtónál süssük még kb. 25 percig. Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni is a minipavlovákat. A kimagozott meggyet kevés cukorral és egy deci befőttlével forraljuk fel, majd lekvárszerűen sűrítsük be.
A csokimázhoz tegyük egy lábosba a hozzávalókat, és főzzük addig, amíg a vaj és a cukor felolvad. Hagyjuk teljesen kihűlni.  A habtejszínt verjük fel kemény habbá. Közvetlenül szervírozás előtt állítsuk össze: tegyük tányérra a minipavlovákat, locsoljuk meg csokiöntettel, kanalazzunk rá kevés tejszínhabot, majd a meggyet.

Hasselback burgonya túrókrémmel

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 1 kg nagy szemű, sütni való burgonya
  • 5 dkg vaj 
  • 2 ek extra szűz olívaolaj 
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • 1 csapott tk tengeri só

A túrókrémhez: 

  • 20 dkg túró 
  • 10 dkg juhtúró 
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis csokor snidling 
  • só, bors

A burgonyákat hámozzuk meg, éles, vékony pengéjű késsel vagdossuk be őket vékony szeletekben körülbelül a 2/3 részükig úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el az olívaolajjal, az aprított fokhagymával és a sóval. Kenőtollal kenjük meg a vajas keverékkel a krumplikat, a rések között is, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. 230 ˚C-on, 40-45 perc alatt süssük készre. Időnként kenjük meg a krumplik tetejét a lecsöpögött vajjal. A krémhez a juhtúrót keverjük el a tehéntúróval, a tejföllel, a vágott snidlinggel, borsozzuk és sózzuk, ha szükséges. Kínáljuk a krumpli mellé. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top