Gasztro

Gyógyító ételek: Ázsia ízei

A természet csodáit nemcsak a lelket gyönyörködtető tájakon, képződményeken, na meg az állatvilágban érdemes keresni, hanem azokban a nagyszerű növényekben is, amelyek nemcsak megízesítik az ételeinket, hanem gyógyírként szolgálnak a testünknek.

Európában ugyan még nem annyira népszerű a bambuszrügy, Ázsiában egyszerűen elképzelhetetlen az élet nélküle. Magas fehérjetartalma és nagy víztartalma miatt imádják, na meg azért, mert igen kevés benne a szénhidrát. De nemcsak arra tökéletes, hogy alacsony kalóriatartalma miatt beépítsük a diétánkba, hanem mivel értékes tápanyagokban gazdag, az egészségünket is szolgálja a fogyasztása. A-, B- és C-vitamin is van benne, de a kalcium-, kálium- és foszfortartalma is említésre méltó, a közel húszféle aminosavról nem is beszélve. A magas vérnyomással küzdőknek érdemes kipróbálniuk jótékony hatása miatt.

Nemcsak szép és ízletes, hanem egészséges is. Mi az? Szerencsére erre több helyes választ is adhatnánk, de most a csillagánizsra gondolunk. Arra a tradicionális ázsiai fűszerre, amely elsősorban Kínában népszerű. Az egyedi küllemű, izgalmas termések több jellegzetes ízű magvacskát rejtenek. A gyümölcslevesek és borok szakértői számára nem újdonság a nagyszerű fűszer, sokan viszont nem ismerik, vagy nem ismerik el. Pedig a sokoldalú fűszer több bajra is gyógyszer lehet: a reumatikus fájdalmakat is enyhíti, görcsoldóként is bevethető, de a gyomorra is jótékony hatással van.

Mivel itthon is népszerű, talán nem is szembetűnő, hogy a gyömbér bizony az ázsiai konyha alapfűszere. Mondhatnánk, hogy elsősorban az íze miatt ennyire közkedvelt, de ez nem lenne igaz, gyógyhatása ugyanis kétségbevonhatatlan: gyomor- és bélbántalmakra kiváló, arról nem is beszélve, hogy az immunrendszert is rendbe teszi. Nátha idején szinte kötelező, de afrodiziákumként is számon tartják. Nyersen igen erős, ezért sem szabad túladagolni az ételekben, italokban.

A borsvirág ugyancsak közkedvelt Ázsiában. Az íze ennek is egyedi, kissé savanykás, ez azért is lehet, mert ugyan az elnevezése arra utal, de valójában nem borsféle. Elsősorban húsokhoz használják a keleti főzőtudományban jártasak. A gyógyhatását nézve ez a fűszer sem elhanyagolható, mivel amellett, hogy vértisztító, az emésztésre is nagyon jó hatással van. A paraziták ellen is jól használható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top