nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Spórolj időt! Van, amit ér a boltban megvenni

Spórolj időt! Van, amit ér a boltban megvenni

Friss zöldség és gyümölcs a piacról, hús csak a megbízható hentestől, tojás a vidéki rokonoktól – és még sorolhatnánk, mennyi mindenre igyekszünk figyelni, hogy jó minőségű alapanyagokból süssünk-főzzünk. Van azonban néhány olyan termék, amit – bár magunk is elkészíthetnénk – mégis inkább a boltban veszünk meg.
f Ajánlom

Hámozottparadicsom-konzerv

Szezonban természetesen mi is a friss paradicsomot választjuk, de azon túl mindig van otthon néhány adag konzervparadicsom. Általában (spanyol vagy olasz) tojás alakú paradicsomból készül, aminek nagyon jó íze van, így érdemes inkább ezt használni, mint a téli, sokszor íztelen paradicsomokat. A paradicsom egész vagy kockázott formában kerül a konzervbe (nem keverendő össze a sűrített paradicsommal), hogy melyiket választjuk, az tulajdonképpen mindegy is, mert szinte mindig turmixolva kerül az ételbe. 

A konzervparadicsomok tartósítószert nem tartalmaznak, általában csak egy kis citromsavat adnak hozzá, hogy ne oxidálódjon a gyümölcs. Sokáig eláll a konzerv, de kibontva érdemes 2-3 nap alatt felhasználni, felbontás után pedig tanácsos műanyag vagy üvegedénybe átönteni. Szinte minden üzletben kapható az alapverzió, de nagyobb szupermarketekben akár ízesített paradicsomkonzervekkel is lehet találkozni. 

A konzervparadicsomból 15 perc alatt készíthetünk paradicsomszószt, amit aztán millióféleképpen használhatunk. Kerülhet főtt tésztára, pizzatésztára vagy gyorsított üzemmódban akár leveles tésztára is. Ezeket elkészíthetjük hagyományos módon is, de lehet belőlük különféle csigákat, batyukat, calzone típusú hajtogatott finomságokat is készíteni. 

Csilis babhoz, muszakához, különféle paradicsomos rakott és ragus ételekhez is felhasználhatjuk a konzervparadicsomot, de nagyon jól illik a rizottóhoz és a gnocchihoz is. 

 

Jamie Oliver paradicsomszósza

Hozzávalók:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
  • 400 g-os jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.

Paradicsomos spagetti

Hozzávalók:

  • 1 ek. extraszűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 2 tk. csilipehely
  • 800 g konzerv paradicsom
  • 500 g teljes kiőrlésű spagetti
  • 1 csésze natúr görög joghurt
  • 1/4 csésze reszelt parmezán
  • egy kis bazsalikom

Hevítsd az olajat 2 percig, majd puhítsd rajta a hagymákat 4-5 percig. Add hozzá a csilit.
Öntsd a hagymára a paradicsomot, forrald fel, majd közepes lángon főzd 15-20 percig. 
Ezalatt főzd meg a tésztát.
A szószt ízlés szerint sózd, majd keverd hozzá a tésztát és a görög joghurtot.
Végül add hozzá a parmezánt és a bazsalikomot. Jó étvágyat!

Mascarponés csirkemell

Hozzávalók:

  • 
3 csirkemell (bőrével, vagy anélkül)
  • 10 dkg mascarpone
  • 
2 db 400 grammos konzerv hámozott egész paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 
3 gerezd fokhagyma
  • 
olívaolaj
  • só, bors
  • 2 nagy maroknyi friss bazsalikomlevél

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.

Leveles tészta

Szinte minden boltban lehet kapni, van 1-2 nagyobb márka, de az üzletek többsége saját márkás leveles tésztát is forgalmaz, érdemes kitapasztalni, melyik válik be a legjobban. Vannak olyanok, melyek 4-6 kisebb téglalapot, vagy egy tömböt tartalmaznak, ezeket kiolvasztás után lisztezett felületen kell kinyújtani – a mélyhűtött leveles tészták általában ilyenek. Az előhűtött leveles tészták viszont előre ki vannak nyújtva, és sütőpapírra tekerve tudjuk megvenni őket. Ezekkel sokkal könnyebb dolgozni, mert csak ki kell teríteni magunk elé a tésztalapot, és már formázhatjuk, kenhetjük is. 

Készülhet belőle bármi, ami pizzatésztából is készülni szokott: pizza, calzone, pizzatekercs, sajtos-sonkás tekercs, de nagyon jó alapja a különféle lepényeknek is. Elég csak egy kis pestót, paradicsomszószt, sajtkrémet rákenni, és egy kis zöldséget, sonkát tenni rá, és már mehet is a sütőbe. Quiche-tölteléket is tölthetünk bele, vagy akár melegszendvics is készülhet belőle. 

Egyszerűen különleges és nagyon finom édes reggelit is varázsolhatunk belőle: csokikrémmel, Nutellával, túrós töltelékkel töltve batyut, kiflit, csigákat is lehet sütni a leveles tésztából, és nagyon finom, ha friss gyümölcsöket vagy lekvárokat is használunk töltelékként.

Spenótos batyu

Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 25 dkg mirelit spenót
  • 20 dkg feta sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, reszelt szerecsendió
  • szezámmag
  • olívaolaj
  • 1 tojás

A felengedett spenótot olívaolajon, a felaprított fokhagymával pároljuk készre. Vágjuk fel egészen kis kockákra a sajtot (nem baj, ha szétmorzsolódik), és keverjük a spenóthoz. Borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük, és ha kell, sózzuk (a sajt önmagában is elég sós). Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, vágjunk belőle kb. 7×7 cm-es négyzeteket. Tegyünk minden négyzet közepére egy kevés spenótos-fetás tölteléket, a szélét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk háromszög alakúra, vagy formázzunk belőle batyut. A tetejét ismét kenjük meg a tojással, és szórjunk rá szezámmagot. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

Búr kifli házilag

Hozzávalók:

  • 2 (kettéválasztott) tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag leveles tészta
  • pici citromlé

A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojás sárgájával, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb. 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).

Tortillalap

Pont annyival kerül több időbe az előállítása, mint amennyivel kevesebb az időnk, energiánk egy húzós munkanap végén, viszont olyan sokoldalúan használható, hogy jó, ha mindig van otthon 1-2 csomag bolti tortillalap. Szinte mindenhol kapható az alap natúr tortilla, de kisebb szupermarketek polcain is lehet már teljes kiőrlésű és különféle speciális ízesítésű tortillalapokat kapni. 

Elsősorban sós ételekhez használjuk, hasonlóan, mint egy zsemlét. Tehetünk rá sajtszeleteket, sonkát, tejfölt, és serpenyőben kisütve már kész is a villámgyors vacsoránk. Ha van otthon avokádó, pillanatok alatt készíthetünk egy kis guacamolét belőle, és a hétvégi sült csirke maradékait is felhasználva könnyedén összeállíthatunk egy fajitast. 

Nemcsak melegen, hanem hidegen is használhatjuk. Sonkával, sajttal, salátalevelekkel feltekerve és feldarabolva még akár a tízórais dobozba is csomagolhatunk belőle finom kis falatkákat.  

Quesadilla 

Hozzávalók (1 főre):

  • 2-3 paradicsom / konzervparadicsom
  • 1/2 zöld kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. édes füstölt paprika
  • 1/2 lime reszelt héja és leve
  • 3 ek. reszelt Cheddar sajt
  • 2 kisebb tortillalap

A hagymát kockázzuk apró darabokra, és olívaolajon pirítsuk meg! Szórjuk le fahéjjal paprikával és lime levével, illetve héjával, majd hagyjuk a hagymát üvegesre párolódni. Szórjuk rá az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot, hagyjuk megpuhulni a zöldséget! Egy tiszta, forró serpenyőre tegyük rá az egyik tortillalapot, szórjuk meg a reszelt Cheddar sajttal, és hagyjuk annyira átforrósodni, hogy a sajt megolvadjon. Ha ez megtörtént, gyorsan halmozzuk rá a salsát, majd tegyük a tetejére a másik tortillát, és óvatosan fordítsuk meg az egészet. Kis háromszögekre vágva tálaljuk az ételt!

Tortillatekercs

Hozzávalók kb. 10 db tekercshez:

  • 2-3 tortillalap
  • 5 dkg zöldfűszeres krémsajt
  • 10 dkg csirkemellsonka
  • 8-10 dkg gouda sajt szeletelve
  • néhány levél jégsaláta

A tortillalapokat mikrohullámú sütőben vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, megkenjük a zöld fűszeres krémsajttal, ráterítjük a salátaleveleket, a sonka- és sajtszeleteket úgy, hogy teljesen beterítsék a tortillalapot. Ha minden rajta van, szorosan feltekerjük a tortillát, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk és szorosan egymás mellé rakjuk őket a tízórais dobozban, vagy fogpiszkálót szúrunk az egyes darabokra, hogy ne essenek szét szállítás közben sem.

Babapiskóta

Az édesszájúak kamrájából nem hiányozhat egy csomag babapiskóta sem. A tiramisu és trifle típusú poharas édességek többsége tökéletesen működik bolti babapiskótával, viszonylag ritka az olyan recept, amihez kimondottan házi készítésű piskótára van szükség. 

A legtöbb boltban elérhető hagyományos babapiskóta mellett egyes helyeken igazi olasz babapiskóta, Savoiardi is kapható – az eredeti tiramisu is ezzel készül. Vannak ugyan kisebb, kerek piskóták is, de tapasztalataink szerint a klasszikus babapiskóta vastagsága miatt jobban illik a poharas édességekhez. 

Morzsásra törve használhatjuk akár torták alapjaként is vagy egyszerűbb gombócokhoz is „kötőanyagként”. 

Klasszikus tiramisu

Hozzávalók 8 személyre: 

  • 250 g babapiskóta
  • 500 g mascarpone
  • 4 tojás
  • 60 g cukor
  • 4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 250 ml kávé
  • csipetnyi só

A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig verjük. A mascarponét egy fakanállal átdolgozzuk, majd a tojáshabbal simára keverjük. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy ne törtjük, összekeverjük a mascarponés-tojásos masszával. A kávét egy tányérba öntjük, és a babapiskótákat egyesével belemártjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne ázzanak el, de azért ügyeljünk arra, hogy mindenhol érje a kávé!
Egy tál (vagy több pohár) alját kirakjuk a mártott babapiskótákkal, majd beborítjuk a mascarponés tojáshabbal. (Tetszés szerint rétegezhetjük is a hozzávalókat.) Az elkészült tiramisùt legalább 4 órára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk egy kevés átszitált, cukrozatlan kakaóporral.

Egyszerű narancsos túrótorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg babapiskóta
  • 2 dl víz
  • egy narancs reszelt héja és leve
  • 6 ek. cukor
  • 3 ek. narancslekvár
  • 50 dkg túró

Forrald össze a vizet a narancslével és 2 evőkanál cukorral. Hagyd a szirupot kihűlni, majd áztasd meg benne a babapiskótát. A krémhez keverd össze a lekvárt a túróval , a megmaradt cukorral, a lereszelt narancs héjával. 
A babapiskótával béleld ki egy kerek tortaforma alját és oldalát, majd fedd be túrókrémmel. A tetejét díszítheted idénygyümölcsökkel vagy ledarált babapiskóta-morzsával. Hűtőszekrényben pihentesd egy éjszakán át.

Ami még jól jöhet

A darált háztartási keksz és a bolti zabkeksz is hasznos alapanyag. Sütés nélküli édességek egész sorát készíthetjük el darált kekszből, a kókuszgolyótól a joghurttortákon át a majomkenyérig sok-sok finomságnál vehetjük hasznát, és ugyanez igaz a zabkekszre is. Ledarálva és olvasztott vajjal összekeverve ez adja az alapját a sajttortáknak és akár egyszerűbb pitéknek is, de pohárkrémekben is nagyon jól használható. 

Az utóbbi évek egyik kedvenc alapanyaga, a csicseriborsó, és a régi favorit, a vörös bab is megvásárolható konzerv formában, ami szintén jól jöhet, ha gyors vacsorára van szükség. Ezeket nem kell órákon át áztatni és előfőzni, azonnal használhatjuk, ami rengeteg időt megtakarít nekünk. 

Ha sikerül jó minőségű virslit találni, akkor virslit is, és ha ragaszkodik a család a pudingos édességekhez, akkor pudingport is tarthatunk otthon, és ide sorolható az egyre népszerűbb kókusztej is. 

Márványos sajttorta

Hozzávalók:

  • 200 g darált keksz
  • 150 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 375 g krémsajt
  • 100 g sűrített tej
  • 100 g tejföl
  • 4-5 ek. porcukor
  • 1 púpos ek. liszt
  • 2 tojás
  • 100 g étcsokoládé

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre.  Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:

  • 1 ek. extraszűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma felkarikázva
  • 1 kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
  • 1 ek. friss reszelt gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 fej karfiol apróbb rózsákra szedve
  • 2 tk. csilipor
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 3 ek. vöröscurry-paszta
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 lime félbevágva
  • 1 konzerv csicseriborsó átmosva és lecsöpögtetve
  • 1 csésze zöldborsó
  • só és bors
  • 1/4 csésze friss koriander
  • 2 szál karikákra vágott újhagyma

Egy nagyobb, magas falú serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát, a fokhagymát és a paprikákat! Adjuk hozzá a gyömbért is! Adjuk hozzá a karfiolt és a fűszereket majd a currypasztát is – főzzük össze, hogy a fűszerek és a curry alaposan befedjenek mindent! Adjuk a keverékhez a kókusztejet és forraljuk össze! Nyomjuk bele egy lime levét, majd keverjük bele a csicseriborsót és a zöldborsót is! Ízesítsük sóval és borssal! A kész curryt friss korianderrel és karikára vágott újhagymával megszórva tálaljuk!

Megosztás Facebookon