Gasztro

Zabpelyhet a sütibe? Bármikor!

A zabkása már a mindennapjaink része, az utóbbi években egyértelműen a kedvenc reggelinkké vált. Sütikben viszont eddig még viszonylag ritkán használtuk a zabpelyhet, de most kipróbáltunk néhányat, és rá kellett jönnünk, hogy ezek is felkerülnek a kedvencek közé.

Igazán csak az elmúlt pár évben lett trendi a zabkása és vele együtt a zabpehely, pedig már sok-sok évvel ezelőtt is használták nagyanyáink. Ismert volt számos jótékony hatása: hogy csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést és az idegrendszer működését, hasznos a különféle belső gyulladások kezelésében, sőt szebbé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket, hogy csak néhány dolgot említsünk.

Nem csoda, hogy a zabpehely az egyik legnépszerűbb alapanyaggá vált az egészséges táplálkozás hívei között, és a legjobb zabkásák mellett egyre több sós és édes hagyományos és modern receptben is feltűnik, akár kiegészítő akár helyettesítő alapanyagként. Mi most épp a zabpelyhes édességekkel, sütikkel barátkozunk. 

Málnás-zabpelyhes morzsasüti

Hozzávalók:

1 bögre = 2,5 dl

  • 3/4 bögre zabpehely
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 bögre olvasztott vaj
  • 1 bögre porcukor
  • 1/4 bögre barna cukor
  • 2 bögre málnalekvár
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • csipet só

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki alufóliával egy kerek tortaformát, majd nagyon vékonyan kend meg olajjal.

Keverd habosra a porcukrot az olvasztott vajjal és a vaníliaaromával. Add hozzá a lisztet, amelyben elkeverted a csipet sót és a zabpelyhet. Addig kevergesd, amíg könnyen formálható, omlós tésztát kapsz. Tedd félre a tészta harmadrészét.

Simítsd el a zabpelyhes tésztát az előkészített tortaformában, kend meg a málnalekvárral, majd morzsásan szórd meg a félretett tésztával.

Told a zabpelyhes sütit a sütőbe, és süsd kb. 35 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Szeletelés, tálalás előtt legalább két órát hagyd pihenni.

Zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre zabpehely
  • 2 bögre tej
  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. étolaj
  • 2 csipet só
  • 1 tk. sütőpor

Keverd össze a lisztet a zabpehellyel, a cukorral, a sóval és a sütőporral. A tejhez robotgéppel keverd a tojásokat, majd az étolajat. Add hozzá a száraz hozzávalókat, és keverd csomómentesre. Pihentesd a tésztát 10-15 percig.

Forrósítsd fel a palacsintasütőt, evőkanálnyi vajon vagy olajon süsd szép aranybarnára a palacsinták mindkét oldalát.

Ízlés szerint juharsziruppal, mézzel meglocsolva, fahéjas porcukorral megszórva vagy málnalekvárral megkenve tálald.

Zabpelyhes energiagolyók

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabpehely
  • 2/3 bögre pirított kókuszchips
  • 1/2 bögre mogyoróvaj
  • 1/2 bögre csokichips
  • 1/3 bögre méz
  • 1 tk. chiamag
  • 1 tk. vaníliakivonat

Egy nagy tálban keverj össze minden hozzávalót. Készíts a masszából apró golyócskákat a tenyereddel, és helyezd őket sütőpapírral borított tálcára. Tedd a tálcát hűtőbe 5-10 percre, hogy megdermedjenek a golyók. Pakold át őket lezárható dobozba és tárold hűtőben. Egy héten át fogyaszthatóak! 

 

Narancsos-joghurtos pohárkrém

Hozzávalók:

  • 2-3 narancs
  • 10 dkg zabpehely
  • 2 dl habtejszín
  • 40 dkg natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3-4 ek. méz
  • 5-6 ek. darált mandula

A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a mézzel és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Óvatosan összeforgatjuk a joghurtos keveréket a felvert tejszínnel.

A narancsot/mandarint meghámozzuk és kifilézzük.

1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: A pohár aljába tejszínes-joghurtos krémet kanalazunk, rászórunk egy réteg zabpelyhet, erre narancsgerezdeket helyezünk, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. A tetejét megszórjuk darált mandulával.

Tipp: A narancs helyett használhatunk mandarint is!

Zabpelyhes süti

A tésztához:

  • 20 dkg zabliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. cukor
  • 15 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 2 tojás
  • pár ek. cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • gyümölcs – mirelit málna / meggybefőtt stb.

A tészta hozzávalóit kézzel összemorzsoljuk, kétharmad részét cipóvá gyúrjuk, harmadát hagyjuk morzsásan. A tésztacipót lisztezett felületen nyújtsuk 20×30 cm-re, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A töltelékhez a túrót keverjük el a joghurttal, a tojással, a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Botmixerrel krémesítsük a túrótölteléket, majd simítsuk a tésztára. Szórjuk meg a gyümölcsdarabokkal, majd a morzsás állagú tésztával. 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 45-50 perc alatt készre. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd szeleteljük.

Zabpelyhes gyümölcsös édesség

Hozzávalók az alaphoz:

  • 1,5 bögre zabpehely
  • ¾ bögre quinoa
  • ⅓ bögre nádcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. fahéj
  • ¼ tk. só
  • 1 és 1/3 bögre kókusztej
  • 1 nagy tojás
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 3 tk. olvasztott, kihűtött vaj

Hozzávalók a feltéthez:

  • ½ kg eper / meggy / málna
  • 2 ek. vaj
  • ¼ tk. só
  • 2 ek. nádcukor
  • 2 ek. Kókuszreszelék

Első körben összekeverjük a zabpelyhet, a quinoát, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót, és egy másik tálban a kókusztejből, a tojásból, vanília kivonatból és az olvasztott vajból készítünk folyékony masszát. A kettőt összedolgozzuk és sütőformába tesszük, majd 190 fokon 30-35 percen át sütjük. Az anyag akkor kész, ha szép, aranybarna színe van. 
Miközben dolgozik a sütő, olvasszunk vajat egy lábosban, adjuk hozzá a gyümölcsöt, sózzuk meg, és pár perces keverés után tegyük hozzá a nádcukrot is. Folytassuk a kevergetést, amíg lágyan karamellizálódik a gyümölcsön a cukor. Ezt követően közepes lángon pirítsuk meg a kókuszreszeléket is. Ha ezekkel megvagyunk, tegyük a gyümölcsös feltétet a sült zabpehely “torta” tetejére, szórjuk meg a pirított kókuszreszelékkel. Kész!

 

Zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 95 g liszt
  • 65 dkg (durvára vágott) mogyoró
  • 120 g zabpehely
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. fahéj
  • fél csésze vaj
  • 1 tojás
  • 120 g (opcionális) mazsola
  • ¼ tk. só
  • 125 g barnacukor

A tojást a vajjal, a barna cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a sütőporral, sóval és fahéjjal elkevert liszt, a zabpehely, a durvára vágott mogyoró. Ha megvagyunk, akkor egy sűrű masszát kell kapnunk. Evőkanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazunk 3-4 centi átmérőjű halmokat, majd nedves ujjal vagy kanállal keksz formájúra lapogatjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük. 

Meggyes–diós sült zabpehely

 

Hozzávalók:

  • 1 és ¾ bögre zabpehely
  • ½ bögre cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • csipetnyi só
  • ½ bögre apróra vágott dió
  • 2 bögre magozott meggy / fekete cseresznye
  • 1 és ¼ bögre tej
  • ½ bögre tejszín
  • ½ tk. vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. olvasztott vaj

Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a gyümölcsöt is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.
 

Zabpelyhes szilvás morzsa

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 30 dkg szilva (magozott súly)
  • fél tk. fahéj
  • 1 ek. cukor
  • fél citrom frissen facsart leve 
  • 8 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 4 dkg zabpehely finomra darálva
  • 8 dkg nádcukor

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt összeforgatjuk a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Kisebb hőálló tálba tesszük a gyümölcsöt. A vajat, a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot kezünkkel összemorzsoljuk és a gyümölcsre kanalazzuk. 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top