Gasztro

Szörnyű titok derült ki a Haribo gumicukrairól

Leleplező riportot közölt a német ADR televízió a Haribo gumicukrok gyártási folyamatáról, amiben brazil munkások éhbérért dolgoznak, a zselatint adó malacok pedig egymás hulláit kerülgetik.

Az ADR televízió 45 perces riportot közölt a Haribo gumicukrok előállításáról és az alapanyagok beszerzéséről. A leleplező anyagból többek között kiderült, milyen körülmények között dolgoznak a brazil munkások a karnaubaviasz begyűjtése közben, illetve hogyan gázolnak át egymás tetemein azok a malacok, amikből végül a gumicukrok fő alapanyaga, a zselatin lesz.

A Haribónak dolgozó brazil munkások naponta 40 brazil reált, nagyjából 3200 forintot keresnek, ami közel 400 forintos órabérnek felel meg, de sokszor többet dolgoznak napi nyolc óránál. A munkakörülmények borzasztók: a munkások sokszor inni sem tudnak munka közben, mert nincs elég ivóvizük. A legtöbben éjszakai műszakot is vállalnak, de aludni csak a fák között vagy a munkásokat szállító kamionokban tudnak. Az esőerdőben nincs kiépített mosdó, így a szükségletek elintézése is sok gonddal jár.

Nemcsak a munkásaival nem törődik a Haribo az ADR televízió szerint, hanem azzal sem foglalkozik, hogy az állati alapanyagokat olyan helyről szerezze be, ahol jól bánnak a jószágokkal. Példaként egy észak-németországi sertéstelepet hoz a csatorna, ahol a zselatint adó disznók sokszor saját ürülékükben fekszenek, több állat testét nyílt sebek borították.

Arra is akadt példa, hogy a disznók az elpusztult társaikat kerülgették, de a munkások közül senki nem ment oda megnézni, esetleg kiemelni a tetemet az egészségesek közül – írja a 24.hu.

A Haribo a dokumentumfilm hatására saját vizsgálatot rendeltek el az ügyben, a cég rendkívül aggasztónak találta a bemutatott riportot, és ígéretet tett arra, hogy rendezi a kifogásolt munkakörülményeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top