Gasztro

Ezeket a sütiket készítsd el a halloweenbulira

Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a halloweenbulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbáljuk a frászt hozni rájuk, vagy épp tökfaragó versenyre hívjuk ki őket. És ha már buli, érdemes az ételek terén is illeszkedni a témához.

Egy átlagos hétköznapon nem biztos, hogy örülnénk egy múmiás sütinek vagy egy vértócsára emlékeztető karamelles csokikrémnek, de egyszer egy évben, halloween idején pont ezekre van szükség 

 

Múmiás sütőtökös kenyérpuding

Hozzávalók:

  • 1 bögre* barna cukor
  • ½ teáskanál egész szegfűszeg
  • 3 rúd fahéj
  • 3 egész csillagánizs
  • 1 narancs, héjastul felszeletelve

*1 bögre =2,5 dl

A sütőtökös kenyérpudinghoz:

  • 2 bögre teljes tej
  • 1 bögre konzerv sütőtökpüré
  • ½ bögre barna cukor
  • ¼ bögre sótlan vaj, megolvasztva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¾ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ teáskanál só
  • ⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 db tojás, felverve
  • 6 bögre száraz kenyér, felkockázva
  • 1 bögre Gouda sajt, lereszelve
  • ¼ bögre mandula, felszeletelve
  • ¼ bögre arany mazsola
  • összetört fahéjas keksz + 6 db egészben (pl. Biscoff)

A churros elkészítéséhez:

  • ½ bögre sótlan vaj
  • ½ teáskanál só
  • 1 bögre simaliszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 db tojás
  • ½ fahéjas cukor keverék
  • 170 g fehér csokoládé, megolvasztva
  • cukorkaszemek (pl. Smarties) a díszítéshez

Különleges eszköz: 6 db 15 cm x 8 cm-es mini-veknisütőforma.

A szirup elkészítéséhez egy lábost közepesen magas lángon felmelegítünk, és beleöntünk 1 bögre vizet, a barna cukort, a szegfűszeget, a fahéjat, a csillagánizst és a narancsszeleteket. Jól összekeverjük és felforraljuk, majd a lángot közepesre vesszük, és fedő nélkül 8-10 percig főzzük. Egy apró lyukú szűrőn átszűrjük, és kidobjuk a szilárd összetevőket.

A kenyérpuding elkészítéséhez először is a sütőt 180 °C fokosra felmelegítjük. Egy nagy tálban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét, a barna cukrot, a vajat, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a szegfűszeget és a tojásokat. Egy másik nagy tálban a kenyérdarabokat vegyítjük össze ¼ bögre híján az egész sziruppal. A megmaradt ¼ bögre szirupot félretesszük. A tejes keveréket a kenyérre öntjük, és azt finoman megforgatjuk benne. Hozzáadunk ¾ bögre reszelt sajtot, a mandulát és a mazsolát, majd jól összekeverjük. A keveréket egyenlő arányban elosztjuk a 6 mini-veknisütőforma között, majd 25-30 percig sütjük, míg a közepébe szúrt kést tisztán ki lehet húzni a süteményből.

Amíg a puding még meleg, a 6 sütemény tetejére öntjük a megmaradt ¼ bögre szirupot, és meghintjük a megmaradt ¼ bögre sajttal. Ezután a veknik tetejére szórjuk az összetört kekszdarabokat, hogy úgy nézzen ki, mint a temető földje.

A churros elkészítéséhez egy közepes lábosban összekeverjük a vajat, a sót és 1 bögre vizet, majd közepesen nagy lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről, az egész lisztet egyszerre hozzáöntjük, és fakanállal gyorsan összekeverjük, hogy összeálljon. Belekeverjük a vaníliát, majd aztán egyenként hozzáadjuk a felvert tojást, úgy, hogy a keveréket alaposan megkeverjük, mielőtt a következő tojást hozzáadnánk. Minden egyes tojás hozzáadása után a keverék fényes és sima lesz, de amikor összeáll, inkább a burgonyapüré sűrűségére emlékeztet. A tésztát egy habzsákba kanalazzuk, mely nagy, ( 9,5–12 mm) kerek kinyomócsővel van szerelve. Egy sütőlapot sütő spray-jel enyhén befújunk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A lapra egymástól legalább 2,5 cm távolságra 10 cm hosszú sorokat nyomunk ki a zsákból. A churrost körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük, míg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán ki lehet belőle húzni.

A fahéjas cukrot egy lapos, négyszögletű tepsibe öntjük. A churrókat sütőspray-jel finoman befújjuk, és mindegyiket belemártjuk a fahéjascukor-keverékbe, és jól megforgatjuk, hogy a keverék mindenhol rátapadjon.

Az olvasztott fehér csokoládét egy habzsákba öntjük (használhatunk műanyag uzsonnászacskót is, melynek egyik sarkát lecsípjük). A csokoládét gyorsan, cikkcakk mintában ráfolyatjuk a churrosra, hogy úgy nézzen ki, mintha gyolcsba betekert múmia lenne, majd drazséból szemet készítünk a múmiának. A múmiákat a kenyérpudingsírokba fektetjük, és a kekszet mint fejfát állítjuk a múmia fejéhez.

A szakács megjegyzése: a teasütemény-darabokat megforgathatjuk szürkére színezett olvasztott fehér csokoládéban a kísértetiesebb hatás kedvéért.

Csokikrém „véres” karamellel

Hozzávalók:

A csokoládés pohárkrémekhez:

  • 1 bögre* teljes tejszín
  • 1 bögre teljes tej
  • ½-¾ bögre cukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál fűszeres rum
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 170 g étcsokoládé, apró daraboka vágva

*1 bögre =2,5 dl

A véres krémkaramellához:

  • 3 evőkanál sótlan vaj
  • ½ bögre világos barna cukor
  • ¾ bögre teljes tejszín
  • 1 teáskanál durva szemű só
  • piros ételfesték

A pohárkrém elkészítéséhez a sütőt 140 °C fokosra előmelegítjük. A tejet és a tejszínt egy közepes fazékban nagy lángon melegítjük addig, amíg már majdnem forr, ekkor levesszük a tűzről. Egy tálban könnyű és habos állagúra felverjük a tojássárgáját és a cukrot (kb. 1 perc alatt). A sárgáját felmelegítjük (temperáljuk) úgy, hogy lassan egy kevés forró tejszínt öntünk rá, és közben erőteljesen kevergetjük. Ezután a tojáskeveréket a tejszínbe öntjük, és az edényt nem tesszük vissza a tűzhelyre. Beleöntjük a rumot, a vaníliát, és hozzáadjuk a csokoládét is, majd lassan addig kevergetjük, míg a csokoládé elolvad, és a keverék teljesen összeáll. A keveréket a 6 ramekinbe öntjük, és vízfürdőbe állítva körülbelül 1 órát sütjük, míg a krém megdermed.

Hűtőszekrényben egy éjszakán át hűtjük, míg teljesen lehűl.

A krémkaramella elkészítéséhez a vajat egy közepes lábosban, közepesen magas hőmérsékleten megolvasztjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, és addig keverjük, míg szétolvad. Addig főzzük, míg a cukor besűrűsödik, és a süteményhőmérő 110 °C fokot mutat, ekkor a cukor éppen csak elkezd barnulni. Lassan belekeverjük a tejszínt és a sót – óvatosan csináljuk, mert a tejszín gőzölni fog, a cukorkeverék pedig összecsomósodhat.  Addig főzzük és keverjük, amíg sima állagú nem lesz. Ezután levesszük a tűzről, és annyi ételfestéket adunk hozzá, hogy az öntet „véres” legyen. A pohárkrémeket felszolgálás előtt lelocsoljuk a „véres” krémkaramellával.

A szakács megjegyzése: az öntet sűrűségét a teljes tejszín mennyiségével, édességét pedig a cukor adagolásával szabályozhatjuk, ízlés szerint akár ¾ bögre cukrot is használhatunk.

Csokis-mogyorós torta

Hozzávalók:

A tortához:

  • 150 g süteményliszt
  • 30 g kakaó por
  • 1 ¼ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 170 g cukor
  • 100 g vaj
  • 2 db tojás
  • 150 g tejföl
  • 60 g mogyorókrém
  • ¼ bögre* étolaj
  • 55 g étcsokoládé, megolvasztva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

*1 bögre =2,5 dl

A csokoládés-mogyorós vajkrémhez:

  • 255 g cukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 450 g vaj, apró darabokra vágva
  • 125 g étcsokoládé, megolvasztva
  • 75 g mogyorókrém

A sós karamellához:

  • 190 g cukor
  • 145 g glükózszirup
  • 350 g teljes tejszín
  • 1 teáskanál só
  • 2 rúd vanília, hosszában kettévágva, a magok kikaparva

A torta elkészítéséhez a sütőt 175 °C fokra felmelegítjük, és egy 20 centiméteres tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. Egy tálba összeszitáljuk a süteménylisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy keverőlapáttal szerelt konyhai robotgéppel krémesítjük a vajat és a cukrot. A tojásokat egyenként ütjük rá, és nagy sebességgel mixeljük, hogy jól összeálljon. Hozzáadjuk a tejfölt, a mogyorókrémet és az olajat, majd alaposan összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a csokoládét és a vaníliakivonatot, ezúttal alacsony sebességen mixeljük, hogy nagyon alaposan elkeveredjen. Végül a száraz hozzávalókat szórjuk a keverékbe, és összemixeljük.

A tésztát elterítjük az előkészített sütőformában. 25-30 percig sütjük, míg a torta teteje érintésre rugalmasan visszaugrik vagy a hústűt tisztán ki lehet húzni a közepéből. Egy rácson 10 percig hagyjuk a sütőformában hűlni, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládés-mogyorós vajkrém elkészítéséhez forró vízfürdő fölé helyezzük a konyhai robotgép keverőedényét. Kézi habverővel összekeverjük benne a tojásfehérjét és a cukrot, és addig kevergetjük, míg a keverék hőmérséklete eléri a 60 °C -t.  Ekkor átrakjuk a keverőedényt a konyhai robotgépbe és a habverővel nagy sebességen 8-10 percig mixeljük, amíg kemény csúcsok képződnek benne. A vajat néhány darabonként adagoljuk hozzá, és folyamatosan krémesítjük. Végül a csokoládét és a mogyorókrémet adjuk a keverékhez, és addig mixeljük, míg jól összeáll.

A sós karamella elkészítéséhez a cukrot és a glükózszirupot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor megolvad és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és ráöntjük a teljes tejszínt, hozzáadjuk a sót és a vaníliamagokat (ha használunk), majd jól összekeverjük. Az edényt visszahelyezzük a tűzhelyre, és addig melegítjük, míg a karamell forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A torta összeállítása: a tortát vízszintesen 3 darab, kb. 8-9 mm vastag körszeletre vágjuk. Az egyik szeletet tortaállványra vagy tálalótálra helyezzük, és a tetejére csepegtetjük a sós karamellát, majd egy spatulával vajkrémet kenünk a tortaszeletre. Ezt megismételjük a többi réteggel, majd a torta oldalaira visszük fel a vajkrémet, és a spatulával elegyengetjük. Körülbelül 30 percig hűtőben tároljuk, míg a vajkrém kissé megkeményedik.

Ez így bármilyen alkalomra megfelelő, de halloweenkor önthetünk rá málna- vagy meggyszirupot, ami „véres” hatást kelt.

A Food Network tévécsatornán hétköznaponként 19:00-tól látható a Halloweeni sütőbajnokság c. sorozat, ebből válogattuk a recepteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top