nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Kenyérből csak jót vagy még jobbat

Kenyérből csak jót vagy még jobbat

Ha kenyér van otthon, nagy gond már nem lehet, villámgyorsan tudunk reggelit vagy vacsorát készíteni. Hogy a kenyér fehér, teljes kiőrlésű vagy épp gluténmentes, az mindegy is. A lényeg, hogy legyen pár használható recept, hogy ne mindig csak a szalámis szendvics legyen a gyors megoldás.
NLCafé
f Ajánlom

Hétköznapokon reggel és este nem érünk rá hosszasan bíbelődni a reggelivel, vacsorával. Gyors, finom ételekre van szükség ilyenkor, amit a gyerekek és a felnőttek is szívesen megesznek. Márpedig a kenyér egy tökéletes alapanyag ehhez – elég csak örök kedvencünkre, a bundás kenyérre gondolni, vagy készíteni egy adag retró szendvicset, és máris rájövünk, hogy milyen sokszor segített már ki minket pár szelet kenyér. Most is így van, ezért a klasszikus kedvencek mellé most új, de továbbra is egyszerű, gyors kenyeres recepteket válogattunk. 

Fahéjas bundás kenyérfalatok

Hozzávalók:

  • kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj

Egy tálban enyhén elhabarjuk a tojásokat, hozzáadjuk a vajat, a tejet, a cukrot és az őrölt fahéjat. A kenyeret csíkokra vágjuk, megmártjuk a tojásos keverékben, lecsepegtetjük, és forró olajban kisütjük.

Banános-mogyoróvajas tekercsek kenyérből

Hozzávalók:

  • 10 szelet toast kenyér
  • mogyoróvaj
  • banánszeletek
  • 3 tojás
  • 1 ek. tej
  • fél tk. fahéj
  • fél tk. vaníliakivonat

Vágd le a kenyérszeletek széleit, majd kend meg őket mogyoróvajjal és helyezz az egyik felükbe pár félbevágott banánszeletet. Tekerd fel szorosan!
A tojásokat a tej, a fahéj és a vanília hozzáadásával verd fel. Ebben mártsd meg a tekercseket, majd egy kivajazott serpenyőben süsd őket aranybarnára. Jó étvágyat!

Rántottás-gombás szendvics

Hozzávalók:

  • pár szelet (lehet sonka is) bacon
  • ízlés szerint fűszerzett, vajon pirított gomba
  • fejenként két szelet kenyér
  • ízlés szerint készült rántotta

A kenyerek mindkét oldalát megkenjük vajjal, majd serpenyőben 2-3 percig sütjük őket oldalanként. Ha megvagyunk, akkor a szendvicset a kép alapján összeépítjük, bacon-rántotta-gomba, majd melegen tálaljuk. Egy pohár sör vagy fröccs isteni mellé. 

Croque monsieur

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 10-12 dkg puha vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1,8 dl tej
  • fél tk. mustár
  • 1 tojássárgája
  • só, bors, őrölt szerecsendió
  • 12 szelet fehér kenyér
  • 6 szelet sonka
  • 100-120 g reszelt gruyère sajt

Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.

A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 1 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és egy adag reszelt sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket.

Sajtos-sonkás kenyérpuding

Hozzávalók:

  • 500 g szendvicskenyér (megszikkadt kenyeret is használhatunk, vékonyra szeletelve)
  • 20 g vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 300 g szeletelt ementáli sajt
  • 150 g szeletelt sonka
  • 1 csomó metélőhagyma (snidling)
  • só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió

A kenyérszeleteket megpirítjuk, egy lapos tűzálló tálat kivajazunk. A kivajazott tálba felváltva rakjuk, hogy kissé fedjék egymást, a kenyeret, a sajtot és a sonkát. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a tejjel és a tejszínnel elkeverjük, fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát. A fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tejszínes tömeghez keverjük. A masszát a tűzálló tálban lévő szeletekre öntjük, és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Forrón, salátával tálaljuk.

Olasz melegszendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 4 paradicsom
  • 25 dkg mozzarella
  • 2 ek. bazsalikomos pesto
  • 4 ciabatta
  • ízlés szerint vaj
  • só, bors
  • 1 marék friss bazsalikom

A ciabattákat félbevágjuk, megvajazzuk. A mozzarellát és a paradicsomokat vékonyan felkarikázzuk, a ciabatta alsó felére tesszük. Enyhén sózzuk, frissen őrölt borsot tekerünk rá, majd elrendezzük rajta a bazsalikomleveleket. A zsemle felső részét megkenjük a pestóval, összenyomjuk a ciabattát, végül forró kontakt grillsütőben 5 perc alatt megsütjük.

Welsh rarebit Jamie-módra

Hozzávalók 4 szelethez:

  • 2 tojássárgája
  • 150 g krémsajt
  • 1 kk. mustár
  • 100 g reszelt cheddar sajt
  • só, bors
  • (4 ek. csililekvár/csilis csatni) – elhagyható
  • 4 nagy szelet fehér kenyér
  • Worcester-szósz

A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. 
Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét és Worcester-szósszal locsoljuk meg.

BLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)

Hozzávalók:

  • kenyér/baguette
  • vaj és/vagy majonéz
  • szalonna
  • paradicsom
  • salátalevelek

A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret, baguette-et megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy nagy adag ropogósra sütött bacont, paradicsomszeleteket fektetünk rá, enyhén sózzuk, borsozzuk, salátadarabokkal, végül egy másik kenyérszelettel zárjuk.

Tipp: A péksüteményt meg is piríthatjuk, az eredeti BLT is úgy készül – bár szerintünk a puha kenyérrel készült verzió finomabb!

 

Aszalt paradicsomos melegszendvics

Hozzávalók 4 szelet kenyérhez:

  • hagymás/fokhagymás kenyér (ha nem kapunk, egyszerű rozskenyér is megteszi)
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom 
  • 5-10 dkg félkemény sajt (edámi, gouda, trappista)
  • vaj

Megvajazzuk a kenyérszeleteket, majd elhelyezünk rajtuk néhány darab aszalt paradicsomot, hagyva, hogy egy kis olaj is rácsöpögjön. Megszórjuk őket reszelt sajttal, majd betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg ráolvad a sajt (körülbelül 5 perc).

Háromsajtos szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 8 szelet kenyér
  • 8 dkg (reszelt) gouda
  • 8 dkg (reszelt) ementali sajt
  • 8 dkg (reszelt) cheddar sajt

A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, 4 szeletre ráhalmozzuk a reszelt sajtokat. Befedjük egy-egy kenyérszelettel, majd kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A sajtokat szabadon variálhatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy mindegyik könnyen olvadjon.  

 

Almás kenyérpuding

Hozzávalók:
Az almához:

  • 100 g barna cukor
  • 100 g vaj
  • 6 alma, felszeletelve

A kenyérpudinghoz:

  • fél kiló kenyér (kb. 400 g) kockákra tördelve
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 2 tojás

A vajat egy felhevített serpenyőben olvaszd fel, hozzákeverve a barna cukrot. Ha felolvadt, dobd hozzá az almákat, hagyd őket puhulni pár percet, majd vedd le a tűzről.
Az almaszeleteket 3/4-ét helyezd egy kerámiatál aljába, szórd rájuk a kenyeret. Pár szeletet a kenyerek tetejére is tegyél. Ezután keverd el a tejet, a tejszínt és a tojást és locsold meg vele az almás kenyeret.
180 fokos sütőben 1 óráig süsd.
Melegítsd fel újra a maradék karamellás szószt, és locsold a kész sütire! A csúcshatás érdekében tálald vaníliafagyival.

Megosztás Facebookon