Gasztro

A legjobb szombati vacsora: gyors tészta a sztárséftől

A mai gyors vacsoránk Giada de Laurentiis isteni tésztája lesz. Ez a tészta borsóval készül, de azon sem lepődnénk meg, ha csokoládéval tálalná.

Giada de Laurentiis közel 15 év óta látható a tévéképernyőkön. Eleinte a nézők nem hitték el, hogy nem egy „séfnek álcázott” modellt alkalmazott a tévétársaság, de hamar egyértelművé vált, hogy a konyhai technikákban, gasztronómiában jártas profiról van szó.

Olasz gyökerei a mai napig meghatározó szerepet játszanak főzési stílusában, de otthonosan mozog az ázsiai konyha világában is, és a dél-amerikai ételek is nagyon érdeklik. Fiatalon megismerkedett a francia cukrászat titkaival, melyekért azóta is rajong. És hogy milyen is a csokis tészta, arról is mesélt egy kicsit: 

„Aminek egyszerűen nem tudok ellenállni, az a spagetti olvasztott csokival. Tudom, furcsán hangzik, de gyerekkoromban kipróbáltam, és ez lett az egyik bűnös élvezetem. És vannak alkalmak, amikor nincs kedvem vagy időm bonyolultabb vacsorát főzni, ilyenkor ezt készítem magamnak és a lányomnak, Jade-nek is, aki szintén imádja. Egyszerűen megolvasztom a csokit egy forró vízzel teli lábas felett, és hozzáadok egy kis tejszínt. Aztán megfőzöm a tésztát, és összekeverem őket. A tészta, a rizs és a zabpehely olyanok, mint egy üres vászon: édesítheted, sózhatod, ízesítheted őket kedved szerint. Csak rajtad múlik.”

A legjobb szombati vacsora: gyors tészta a sztárséftől

Hozzávalók:

  • durva szemű só
  • 450 g kakastaréjtészta vagy más, íves alakú olasz tészta
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 150 g pancetta (olasz baconszalonna), felkockázva
  • 1½  teáskanál durvára őrölt fekete bors
  • 2 bögre* frissen reszelt parmezán sajt + tetszés szerint még egy kevés a tálaláshoz
  • 1 bögre frissen reszelt pecorino sajt
  • 2 evőkanál sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
  • 2 bögre fagyasztott borsó, kiolvasztva

*1 bögre =2,5 dl

Egy nagy fazekat megtöltünk vízzel, megsózzuk és nagy lángon felforraljuk. A tésztát 8 percig főzzük, vagy 2 perccel rövidebb ideig, mint azt a használati utasítás írja. Jól leszűrjük, de 1 ½  bögre főzővizet félreteszünk.

Közben egy nagy, egyenes falú serpenyőt közepes tűzön felmelegítünk. Beleöntjük az olívaolajat és a kockára vágott pancettát. Fakanállal gyakran megkeverve körülbelül 10 percig pirítjuk, míg a pancetta ropogós lesz. Beleszórjuk a fekete borsot, és addig pirítjuk, míg illatozni kezd. ½ bögre tésztalevet öntünk a serpenyőbe, és fakanállal felkaparjuk az edény aljáról az odasült darabkákat. Hozzáadjuk a már megfőtt tésztát, majd parmezán sajtot szórunk a tetejére. Egy újabb ½ bögre tésztalevet öntünk rá, és jól megkeverjük, hogy a sajt mindenhol a tésztára tapadjon. Most adjuk hozzá a pecorino sajtot és a vajat, jól összekeverjük, hogy könnyű, krémes sajtszószt kapjunk. Ezután öntjük bele a zöldborsót, és addig főzzük, míg az jól átmelegszik. Ha úgy látjuk, szükség szerint adhatunk még hozzá a tészta főzőlevéből, hogy megőrizzük a szósz könnyedségét.

Kívánság szerint parmezán sajttal megszórva tálaljuk.

 

A legjobb szombati vacsora: gyors tészta a sztárséftől

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top