Gasztro

Minden a sütőtökkrémlevesekkel kezdődött

Krémlevesként szerettük meg a sütőtököt, és azóta az ősz nagy kedvence lett. Ma már a reggeli turmixtól a gyors vacsorákig minden alkalomra van egy jó sütőtökös receptünk, és idén végre a sütőtökös koktélt is kipróbáljuk.

A sütőtök az egyik legsokoldalúbb alapanyag, amely nem véletlenül lett az utóbbi évek nagy kedvence az őszi hónapokban. Finom, egészséges, ráadásul az egyik legolcsóbb vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-forrás. A tök 90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, sülve különleges csemege. Jól eltartható nyersen, és a hideget is egészen jól tűri, sötét helyen több hétig is eltartható. 

Leggyakrabban sült tök és sütőtökkrémleves készül belőle, de rengeteg lehetőség van még benne. Édeskés, de alapvetően semleges íze miatt nagyon jól állnak neki a fűszerek: a sáfránytól a vanílián keresztül a fahéjig hosszú a sütőtökkel harmonizáló fűszerek sora, de nagyon jól illik hozzá a narancs és a kókusz is.  A sütőtök kipréselt leve is aranyat ér: ha megfázáskor elkortyolgatjuk, gyógyítja a gyulladt nyálkahártyát, de töklé fogyasztásával csökkenhet az asztmás rohamok gyakorisága, az allergikus tüsszögés és köhögés. Pakolásként használva A-vitamin-tartalma gyógyír a pattanásos bőrre. 

Olyan a sütőtök az ősznek, mint az eper a tavasznak. Minden jobb lesz tőle, és legszívesebben reggeltől estig, minden egyes ételünkhöz adnánk egy kis sütőtököt. Össze is szedtük aktuális kedvenceinket, hogy tényleg jusson minden étkezésre egy-egy sütőtökös recept

Sült sütőtökös zabkása

Hozzávalók 8-10 adaghoz:

  • 3 csésze nagy szemű zabpehely
  • másfél csésze barna cukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 2 ek. sütőtökpite-fűszerkeverék
  • fél tk. só
  • 425 g sütőtökpüré
  • 1 csésze tej
  • 1/4 csésze olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 2 ek. méz
  • 1/4 csésze pekándió vagy dió felaprítva
  • opcionális: tejszínhab a tetejére

Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a fűszerkeveréket, a sót, a sütőtökpürét, a tejet és a vajat. Végül add hozzá a tojást is. Alaposan keverd össze.
Egy 20×30 centis sütőformát vajazz ki vékonyan, majd oszlasd el benne a zabos keveréket. Öntsd a tetejére a mézet, szórd meg a dióval. Fedd le, majd tedd hűtőbe 30 percre vagy egész éjszakára.
175 fokos sütőben süsd 40 percig. Tálald tejszínhabbal vagy tejjel. Jó étvágyat!

 

Csokis-sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg stevia, eritrit vagy nyírfacukor
  • 5 dkg legalább 70 százalékos étcsokoládé
  • 5 dl sütőtökpüré
  • 1,5 dl görög joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 4 ek. holland kakaópor
  • 1 tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 tk. vaníliaroma
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1/2 tk. só

A nagyjából 1 kilónyi sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, vágd apró kockákra, és kevés vízben 15-20 perc alatt párold puhára, majd robotgéppel pürésítsd.

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Béleld ki a 12 mélyedéses muffinsütőtepsit papírkákkal.

Keverőtálba mérd ki a lisztet, és egyesével add hozzá valamennyi száraz hozzávalót, így a cukrot, a kakaóport, a sütőport vagy szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és az apró darabkákra vágott vagy darált csokoládét.

Egy másik tálba öntsd a kihűlt sütőtökpürét, keverd hozzá a tejet, a vaníliaaromát, a joghurtot és a tojást, robotgéppel keverd krémesre.

A lisztes keveréket kanalazva keverd a sütőtökös krémhez. A tésztáját egyenletesen oszd el a mélyedésekben. Told a tepsit a forró sütőbe, és 20-25 percig süsd. Nyisd ki a sütő ajtaját résnyire, és hagyd még 5 percet a lekapcsolt sütőben pihenni a sütőtökös muffinokat. Langyosan kínáld.

Kókuszos-currys sütőtökfőzelék tökmagos basmati rizzsel

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vaj
  • só, ízlés szerint őrölt bors
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2-3 ek. víz
  • tálaláshoz koriander
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • pár csepp citrom leve
  • 1 ek. currypor
  • 2 dl kókusztej
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 1 kg sütőtök

Rizs:

  • 1 tk. olaj
  • víz (másfélszeres mennyiség, mint a rizs)
  • 20 dkg (basmati) rizs
  • 2 ek. tökmag (pirított)

A felszeletelt hagymát a vaj és az olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, gyömbért és a curry port, rádobom a kockázott, nyers tököt, összeforgatom, majd felengedem a vízzel. Sózom, borsozom, és fedő alatt, közepes tűzön 6-7 perc alatt roppanósra főzöm. Ha megfőtt a tök, a keményítőt elkeverem a kókusztejjel és a 2-3 evőkanál vízzel, majd óvatosan besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem.

Közben a rizst egy lábosban az olajon 2-3 perc alatt megpirítom, felöntöm a forró vízzel, 1 percig kevergetve főzöm, majd lefedve, 13-15 percig alacsony lángon párolom. Ezután villával átkeverem, majd a tüzet elzárva fedő alatt hagyom tovább puhulni. Tálaláskor megszórom a pirított, durvára tört tökmaggal, és a főzelékkel együtt fogyasztom.

Kínálhatunk mellé egy egyszerű fasírtot is, amelyhez 30 dkg darált marhahúst, 1 kisebb fej finomra aprított vöröshagymát, 1 gerezd reszelt fokhagymát, sót, borsot és őrölt köménymagot használunk. A hagymát kevés olajon 2-3 percig dinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a darált húshoz keverjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából 6 egyforma fasírtot formázunk, és oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük közepes lángon.

 

Töltött sütőtök

 

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg cukkini
  • 1 t. v. paprika
  • 30 dkg darált hús
  • 1 közepes sütőtök
  • só, bors
  • gyömbér
  • rozmaring
  • csili
  • 1 tojás
  • petrezselyem
  • 10 dkg rizs

A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, és egy csipet borssal, rozmaringgal, picike gyömbérrel és egy kevés vágott csilivel ízesítjük. Készre pároljuk a húst. A rizst megfőzzük, és a már megpárolt darált húshoz keverjük. A tököt kettévágjuk, a magját kanállal kikaparjuk (ezt már nem használjuk). Kis mélyedést vágunk bele, hogy a töltelék egyenletesen elférjen benne. 160 °C fokos sütőben elősütjük, hogy picit puhuljon. A tök kivágott részét, a paprikát és a cukkinit 1×1 cm-es kockákra vágjuk, majd picit megsózva, kevés olajon lepirítjuk. Ezt a zöldségmixet a darált húsos-rizses masszához öntjük. Az egészet összekeverjük a felvert tojással, és a tökbe töltjük. A betöltött sütőtököt 160 °C fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tök teljesen megpuhul, majd tálaljuk.

Sütőtökös quiche

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 3 ek. liszt
  • 3/4 csésze tej
  • fél tk. sütőpor
  • só, bors
  • 220 g bacon
  • 1 csészényi felaprított hagyma
  • 2 csészényi felkockázott sütőtök
  • 3/4 csésze morzsolt fetasajt
  • 3 maréknyi friss rukkola
  • fagyasztott pitetészta / leveles tészta

A bacont pirítsd meg egy serpenyőben, szűrőkanállal szedd ki és tedd félre, majd ugyanebben a serpenyőben a hagymát párold puhára. A sütőtököt csak kockázd fel.
Eközben egy nagy tálban verd fel a tojásokat. Add hozzá a lisztet, a tejet, a sütőport, a sót, a borsot. Keverd össze alaposan.
A megsült bacont, a megpárolt hagymát és a sütőtököt keverd a tojásos mixhez.
Keverd bele a rukkolát és a fetát is.
A fagyasztott pitetésztával bélelj ki egy formát, és 10 percig süsd elő 200 fokon.
Töltsd a tölteléket a pitébe, és tedd vissza 175 fokos sütőbe 45 percre. Jó étvágyat!

Sütőtökös tészta

Hozzávalók:

  • 2 csésze felkockázott sütőtök
  • 1 tk. olívaolaj
  • 1/8 tk. bors
  • 220 g linguine tészta
  • fél csésze tejszín negyed csésze tejjel hígítva
  • 1 csésze reszelt parmezán és még egy kicsi a tálaláshoz

175 fokra melegítsd elő a sütőt. Egy nagy lábosban forralj vizet, tégy bele egy csipet sót.
Egy sütőpapírral borított tepsire szórd rá a sütőtökkockákat, locsold rá az olajat, sózd, borsozd. 12-15 percig süsd, amíg puha nem lesz.
A vízben főzd meg al dentére a tésztát.
Egy serpenyőben forrald fel a tejszínes tejet, add hozzá a sütőtököt, és egy villával nyomkodd pürésre. Ha a szósz összeállt, sózd meg, és vedd le a tűzről.
Az elkészült szószt keverd össze a tésztával, és add hozzá a parmezánt is. Tálalás előtt reszelj még egy kis parmezánt a tetejére, ha szükséges, sózd, borsozd. Jó étvágyat!

Sütőtökös nudli szalonnával, zsályával

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • ízlés szerint só
  • 1 db tojás
  • 20 dkg bacon
  • frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
  • 50 dkg sütőtök

Feldaraboljuk, majd alufóliával lefedve megsütjük a tököt.

Ha teljesen kihűlt, villával összetörjük, szűrőtálba tesszük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Elkeverjük egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megsózzuk, és lisztes kézzel, lisztezett felületen hosszúkás, kövérkés nudlikat formázunk a tésztából. Forró vízben, több adagban kifőzzük, leszűrjük és félretesszük.

A felkockázott bacont egy serpenyőben zsírjára sütjük. Az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a zsályaleveleket, és éppen csak annyira pirítjuk, hogy átvegye a szalonnazsír a zsályaaromát.

A nudlikat meglocsoljuk a zsályás szalonnával, zsírral megcsepegtetjük, és azonnal tálaljuk.

Sütőtökös lepény

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 10 dkg gorgonzola vagy más kék penészes sajt
  • 40 dkg sütőtök nyersen vagy megsütve
  • 1 tojás a tészta lekenéséhez

A (kiolvasztott) leveles tésztából tányér körberajzolásával kör alakú formákat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztalapokat.
Ha van maradék sült tök, akkor annak a húsát használjuk fel, ha nincs, akkor a friss sütőtököt felkockázzuk, és kevés olajon közepes lángon kb. 10 percig pirítjuk egy serpenyőben.
A tésztalapokat krémsajttal kenjük meg, úgy, hogy a széleken kb. 1 cm-es peremet hagyunk, rászórjuk a sütőtökkockákat, és kéksajtot morzsolunk a tetejére.
A tészta peremét körben felhajtjuk, egy tojással lekenjük, és 200 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre. 

Rántott sütőtök

Hozzávalók:

  • 80 dkg sütőtök
  • a panírozáshoz liszt
  • ízlés szerint só
  • 2 db tojás
  • a sütéshez olaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 20 dkg rizs
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa

A tököt meghámozzuk, 3 mm vékonyan felkarikázzuk. Hogy szép, egyforma karikáink legyenek, használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát. Hagyományos módon panírozzuk: először lisztben, majd felvert tojásban, majd zsemlemorzsában forgatjuk meg, és bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Petrezselymes rizzsel, tartármártással kínáljuk.

Sütőtökös koktél

Hozzávalók:

  • 11 mentalevél és egy kis csokor a díszítéshez
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 3 cl rum
  • 1 evőkanál sütőtökpüré
  • fél lime leve
  • 6 cl szóda

A sütőtökös mojito elkészítése:
Egy keverőpohár aljában nyomkodd össze a mentaleveleket a cukorral.
Öntsd rá a rumot, a sütőtökpürét, a lime levét, valamint jeget. A keverőpoharat zárd le és rázd fel alaposan, amíg összeáll és lehűl.
Az italt öntsd egy hosszú pohárba, tölts rá szódát, és díszítsd mentalevelekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top