nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Újra terjed az ipari paradicsom

Újra terjed az ipari paradicsom

Nemrég majdnem megszűnt az ipari paradicsom termesztése, most viszont az a jó hír, hogy 1500 hektár helyett a jövőre 2000 hektáron terem majd.
MTI
f Ajánlom

Az évtized elején összesen 17-18 ezer tonna ipari paradicsomot takarítottak be, és félő volt, hogy nemcsak a termelés, de a feldolgozás is megszűnik az országban. Most azonban, az Univer beruházásainak köszönhetően, megmenekült az ágazat, a termelés a többszörösére emelkedett – írja a Magyar Idők

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke elmondta idén mintegy 1500 hektáron foglalkoztak ipari paradicsommal, becslések szerint 120-125 ezer tonna kerülhet a feldolgozókhoz, jövőre pedig minden eddiginél dinamikusabb bővülésre számít a szakember. 

Az Univer kecskeméti telephelyén augusztus végén adták át Közép-Európa legnagyobb és egyik legmodernebb paradicsomfeldolgozó üzemét. A cég ezzel 140 ezer tonnára növelte, gyakorlatilag megduplázta éves kapacitását. A beruházás eredményeként jövőre 2000-2200 hektáron ültethetnek paradicsomot a gazdálkodók – írta a lap.

Ledó Ferenc megjegyezte: az ipari paprika helyzete korántsem ilyen jó, a termelők egyre kisebb területen foglalkoznak szabadföldi paprikával, mert gyakorlatilag nincs, aki leszedje a terményt.

Megosztás Facebookon