Gasztro

Hétvégi menü kirándulós napokra

Süt a nap, szép az idő – az biztos, hogy ezt a hétvégét nem otthon üldögélve fogjuk eltölteni. Végre megint kiszabadulunk egy kicsit az esős hetek után, ezért a hétvégi menüt is úgy terveztük meg, hogy ne kelljen sokat időzni vele, és egy részét még akár magunkkal is vihessük a kirándulásra.

A múlt héten már azon is elgondolkodtunk, hogy ideje elővenni a komoly húsos hétvégi menüt is, és csak titkon reménykedtünk, hogy még lesz alkalmunk a könnyedebb, már-már diétás hétvégi menüket is ajánlani. Szerencsére így is lett, és tényleg visszatért egy kicsit a jó idő, ezért most inkább nem a konyhában fogjuk tölteni a szombat-vasárnapot. A reggeli és a vacsora gyorsan elkészül, a fasírtot, a muffint és az útravaló kekszet viszont még ma este gyorsan megsütjük, így holnap már tényleg csak annyit kell tennünk, hogy becsomagoljuk őket, és aztán majd napközben elővesszük a hátizsákból a finom falatokat. 

Krémes-csokis zabkása

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre víz
  • fél banán
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 bögre zabpehely
  • 3-4 kk. barnacukor
  • 1-2 kk. juharfaszirup
  • ízlés szerint étcsokoládé

A zabpelyhet öntsük fel vízzel, és tegyük tűzre. Adjuk hozzá a barna cukrot, a kakaóport, és főzzük sűrűsödésig. Keverjük bele a fahéjat és a banánt. Zárjuk el alatta a gázt, és adjuk hozzá a csokidarabkákat.

Tálaljuk gyümölccsel és kevés juharsziruppal meglocsolva.

Fetasajtos muffinfasírtok

Hozzávalók 8 db muffinhoz:

  • 500 g darált sertéshús
  • só, bors
  • pirospaprika
  • bazsalikom
  • szárított paradicsom
  • 8 kocka fetasajt (kb 5 dkg)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tojás

A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, a szárított paradicsomot is kisebb darabokra.  A húst, a hagymákat és a szárított paradicsomot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és bazsalikommal, és összegyúrjuk. Adunk hozzá néhány evőkanál zsemlemorzsát, hogy ne legyen túl híg. Szilikon muffinsütő formát készítünk elő, vagy ha ilyenünk nincs, akkor a fém muffinsütőt kivajazzuk, és zsemlemorzsával szórjuk meg. A mélyedésekbe kanalazzuk a húsmasszát, kb a feléig, ott megállunk, minden muffin közepébe belenyomunk egy fetakockát, és aztán befedjük a maradék húsmasszával. Kicsit púposra formázzuk, hogy hasonlítson a muffinhoz.  200 fokos sütőben sütjük kb. 40 percig. Közben bugyog, rotyog, de aztán amikor a teteje már megpirul, elzárhatjuk a sütőt, és mikor kivesszük, látni fogjuk, hogy korrekt kis muffinjaink lettek.

Mi sütőben sütött, sóval, borssal, olívaolajjal meglocsolt és sütés közben párszor átforgatott krumplival ettük.

Nigella brownie-ja

Hozzávalók:

  • 190 g vaj
  • 190 g jó minőségű étcsokoládé
  • 3 nagy tojás
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 250 g finom szemű kristálycukor
  • 115 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 150 g vágott dióbél (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki a tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, tegyük bele a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnéd, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük. Ellenőrizzük!

Gorgonzolás-diós keksz

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

  • 8 dkg puha vaj
  • 10 dkg gorgonzola
  • 10 dkg búzaliszt
  • 2 csipet só
  • 10 dkg darált dió

A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni.

Petrezselymes-pestós spagetti

Hozzávalók:

  • 2 csokor petrezselyem
  • 3 kk. felaprított metélőhagyma
  • 1 kk. tengeri só
  • 8-10 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 marék héj nélküli mandula
  • 3 ek. reszelt sajt (Gouda, vagy Trappista)
  • 25 dkg spagetti

Főzzük ki a spagettit, és a főzővizéből tegyünk félre kb. 1,5 decit.
 A mandulát egy serpenyőben pirítsuk át, hogy intenzívebb legyen az íze, majd mozsárban törjük durvára.  A sajt kivételével tegyük az összes hozzávalót és az olívaolaj felét egy aprítóba, és zúzzuk össze. Locsoljunk még hozzá az olívából, hogy krémes legyen az állaga. Amikor elkészültünk vele, adjuk hozzá a reszelt sajtot.  Egy lábosba keverjük össze a szószt a spagettivel és egy kevés főzőlével. Melegítsük át, és tálalhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top