Gasztro

Hiperaktivitást is okozhat a thaiföldi ananász

Nagy mennyiségben veszélyes adalékanyagokat mutattak ki a távol-keleti édességben.

A narancssárga S színezék (E110) megengedett mennyiségének több mint háromszorosát jelezte laboratóriumi vizsgálat abban a Thaiföldről származó, mangóízesítésű kandírozott ananászszeletben, amelyből Magyarországra és Szlovákiába is érkezett – írja a Nébih honlapja.

A hat veszélyes szín egyike (fotó: Nébih)

A hatóságok 35,1 mg/kg színezéket mutattak ki a termékben, miközben a élelmiszer-adalékanyagokról szóló rendelet értelmében a kandírozott gyümölcsök és zöldségek legfeljebb 10 mg/kg-ot tartalmazhatnak. A színezékek bizonyos fajtái (a narancssárga mellett a kinolinsárga, az azorubin, az alluravörös, a tartrazin és a neukokcin),  bár kisebb mennyiségben egészen nyugodtan fogyaszthatók, nagyobb mennyiségben gyerekek esetében hiperaktivitást okozhatnak, illetve allergiás reakciókat is kiválthatnak.

Az Európai Unióban törvényileg kötelező figyelmeztető felirattal ellátni minden olyan élelmiszert, amely a fenti színezékek valamelyikét tartalmazza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top