Gasztro

Veszélyben vannak a világ banánjai egy gombafertőzés miatt

Egy csúnya, a világon már mindenhol jelenlévő gomba miatt akár ki is pusztulhat a Cavendish banán, az a fajta gyümölcs, amit mi is eszünk. Hatvan évvel ezelőtt már végzett hatalmas pusztítást a gomba egy másik banánfajta esetében, úgyhogy valóban van mitől tartani.

A jelenleg a teljes export 99 százalékát kitevő Canvendish banánfajta van veszélyben, nagyjából akkorában, amekkorában a Gros Michel nevű banánfajta volt az ötvenes években. Akkoriban a Gros Michel volt a legtöbbet exportált a banánok közül, de a Fusarium oxysporum nevű gomba szinte teljesen kipusztította a gyümölcsöt. 

A termesztők így aztán a Cavendish felé fordultak, amely úgy néz ki, hogy csupán eddig – de így is nagyjából hatvan éven át – élte virágkorát – írja az Independent. A világon ugyanis már mindenhol jelen van a gyilkos gomba, ami néhány éve Tropical Race 4 (TR4) néven tért vissza, és a banánfákat a gyökerüknél támadja meg.

Szakértők szerint a fertőzést nem nagyon lehet megállítani, az egyetlen megoldás az, ha felégetik a jelenlegi ültetvényeket, majd újrakezdik egy másik banánnal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top