Gasztro

Szuper kekszek a tízóraisdobozba

Mi már tudjuk, mivel töltjük a ma délutánt. Kekszeket fogunk sütni, amikkel aztán hét közben megtöltjük majd a tízóraisdobozt. Feltéve persze, hogy marad mindenből.

Az uzsonnásdobozba sok minden kerülhet: változatos heti menüt állíthatunk össze, ha nemcsak szendvicsek, de különféle gyümölcsök, édes és sós muffinok, müzliszeletek, zöldségek és kekszek is kerülnek bele. A kekszeket ráadásul előre el tudjuk készíteni, így a hétvégén akár az egész heti adagot megsüthetjük.

A különféle lekváros, krémes kekszek és kekszszendvicsek is nagyon finomak, az uzsonnásdobozba azonban érdemes inkább egyszerűbb kekszeket tenni, mert különben könnyen lehet, hogy mire előveszik a gyerekek a táskából, szétesik a gondosan előkészített emeletes keksz, és csupa krém lesz minden. Apropó, gyerekek: már a kisebbeket is be lehet vonni a sütésbe, sokat tudnak segíteni pl. a tésztagombócok kialakításában vagy a formák kiválasztásában, kiszúrásában.

Citromos keksz

Hozzávalók:

  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 3/4 csésze puha vaj
  • 2 csésze liszt (lehet gluténmentes is)
  • 1/4 csésze cukor
  • 1/4 tk. só

175 fokra melegítsd elő a sütőt. Készíts elő egy tepsit: borítsd be sütőpapírral.A lisztet, a cukrot és a sót keverd össze, ad hozzá a vajat, a citrom héját és levét. Gyúrd össze, és formázz belőle korongokat.15-17 percig süsd. Hagyd kihűlni.

Fahéjas keksz

Hozzávalók 25-30 db kekszhez:

  • 12,5 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 3/4 kk. sütőpor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál cukor

A puha vajat simára keverjük a 10 dkg cukorral, a tojással, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és simára keverjük. Hűtőbe tesszük 30 percre. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. Egy kis tálkába szórjuk a fahéjat 1 teáskanál cukorral. A masszából gombócokat formázunk, meghempergetjük őket a fahéjas cukorban, és a sütőpapírra tesszük, egymástól 3-4 cm-re, majd tenyérrel kilapítjuk őket, és sütőbe toljuk 12-14 percre.

Kakaós-diós keksz

Szuper kekszek a tízórais dobozba

Hozzávalók:

  • 8 dkg cukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 16 dkg dió
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 mk. vaníliaaroma

A diót ledaráljuk, félretesszük. A cukrot összekeverjük a tojásfehérjékkel és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a kakaóport, valamint a darált diót, és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A masszából kis golyókat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel vagy egy pohár talpával kissé ellapítjuk őket. 12-15 perc alatt készre sütjük.

Édes vajas keksz

Szuper kekszek a tízórais dobozba

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 25 dkg vaj

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük. 

Gluténmentes csokis keksz (chocolate chip cookies)

 
Csokis keksz (gluténmentesen)

Hozzávalók 10-12 db kekszhez

  • 80 g rizsliszt + 60 g kókuszliszt + 60 g gesztenyeliszt keveréke (vagy 200 g gluténmentes lisztkeverék)
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál só
  • 170 g cukor
  • 2 teáskanál méz vagy juharszirup
  • 140 g sótlan vaj
  • 1 tojás
  • 160 g étcsokoládé (65–85%-os kakaótartalmú, apró darabokra törve)

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük (liszteket, sót, szódabikarbónát). A cukorhoz keverjük a mézet vagy juharszirupot egy másik tálban, majd a vajat is. Mikor már habos állagúra kevertük (3-4 perc alatt), a vajas-cukros krémhez adjuk a tojást is, és másfél percig lassú sebességgel beledolgozzuk a tésztába. Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is hozzáadjuk, majd kanállal beleforgatjuk a csokidarabokat. Ha ezzel végeztünk, fagyiskanállal vagy a tenyerünkkel golflabda méretű golyókat formálunk a tésztából, és azokat a tepsire adagoljuk. A kekszeket 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük 12-14 perc alatt. Ha már barnul a szélük a kekszeknek, kivehetjük őket.

A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.

Nutellás kekszfalatok 

Pofonegyszerű Nutellás keksz 4 hozzávalóból

 

Hozzávalók:

  • 1 nagy tojás
  • 3/4 csésze (180 gramm) Nutella szobahőmérsékleten
  • 120 gramm liszt

A töltelékhez:

  • 1/2 csésze (120 gramm) Nutella
  • 1/4 csésze apróra vágott török mogyoró

Robotgéppel keverjük össze a 3/4 csésze Nutellát, a tojást és a lisztet, míg sima és fényes masszát kapunk. Hagyjuk a hűtőben 10-15 percre, de annál nem tovább, mert a Nutella megdermed benne. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából formázzunk kisebb golyókat (úgy 20-25 darabot), és helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Az ujjunkkal képezzünk kis bemélyedéseket a golyók közepén, és tegyünk bele még egy kis Nutellát. A kekszeket szórjuk meg apróra vágott török mogyoróval, és 10 perc alatt süssük készre a kekszeket. Hűlés közben még kicsit szilárdulni fognak.

Diós keksz

Szuper kekszek a tízórais dobozba

Hozzávalók:

  • 110 gramm vaj
  • 1/4 csésze barna cukor
  • 2 ek. juharszirup / méz
  • 1 tojássárgája
  • 1 és 1/4 csésze finomliszt
  • 1 csésze durvára vágott dió

Robotgéppel keverjük össze a vajat, a cukrot és a juharszirupot, míg habos masszát kapunk. Adjuk hozzá a tojássárgáját, azt is alaposan keverjük el benne. Végül öntsük a keverékhez a lisztet és a diót is, és keverjük össze, míg homogén massza keletkezik.Fólia segítségével görgessük hengerré a tésztát, és csomagoljuk be alaposan – így menjen a mélyhűtőbe legalább 2 órára, de még jobb, ha egy teljes éjszakát ott tölt. Innentől kezdve egyébként már 3 hónapig tarthatjuk a mélyhűtőben, hogy bármikor frissen elkészíthessük. Ha kivettük a tésztát, vágjunk kisebb köröket, és terítsük ki őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy maradjon nekik hely sülés közben. 10 perc alatt készre süthetjük őket.

Mandulás keksz

Könnyű lisztmentes mandulás keksz

 

Hozzávalók:

  • 135 gramm barna cukor
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 tk. vaníliaaroma
  • 175 gramm mandulavaj
  • 1 tk. tengeri só

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá a vaníliaaromát, és keverjük bele a mandulavajat, kevergessük, míg sűrű masszát kapunk belőle. A masszát tegyük hűtőbe 15 percre. Formázzunk kis gömböket, amiket szórjunk meg nagy szemű tengeri sóval. 18 perc alatt süssük készre őket.  

Almás pite keksz

Egy falat ősz: isteni almáspite-keksz

A töltelékhez:

  • 2 ek. sózatlan vaj
  • 2 nagyobb alma meghámozva és felkockázva
  • 1/4 csésze barna cukor
  • 1 ek.  pitefűszer (fahéj, szerecsendió) 

A kekszhez:

  • 2 csésze finomliszt
  • 1/3 csésze kristálycukor
  • 2 és fél tk. sütőpor
  • 1/4 tk. só
  • 3/4 csésze író
  • 1 tk. vaníliakivonat

Először készítsük el a tölteléket: egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd pároljuk meg benne az almakockákat úgy 10 perc alatt.  Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, főzzük még 2-3 percig, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az írót és a vaníliakivonatot. Helyezzünk egy adag tésztát egy sütőpapírra, halmozzunk rá tölteléket, majd fedjük le egy ugyanakkora tésztával. Előmelegített sütőben 20 percig süssük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top