Gasztro

Áfacsökkentés: olcsóbb áru, nagyobb forgalom a húspiacon

A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva írja a Magyar Idők, hogy olcsóbb lett a hús az áfacsökkentés után. Sőt, a kereskedelem nem nyelte le az áfacsökkentésből járó különbözetet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a sertés- és baromfihús, valamint a tej és a tojás fogyasztói ára egyaránt alacsonyabb. Míg 2015 decemberében egy kiló karajt 1610 forintért lehetett megvásárolni, a vásárlóknak egy hónappal később átlagosan 1360 forintot kellett adniuk érte. A KSH szerint a 2015-ös szintet még az idén sem érték utol az árak, júliusban egy kiló sertéskaraj 1500 forint átlagáron került a boltokba. 

Az áresés a baromfihúsnál is tetten érhető: míg tavaly decemberben 1470 forint volt a csirkemellfilé kilónkénti átlagára, addig idén júliusban 1300 forintot kértek érte a kereskedők. Tojást és tejet is olcsóbban lehet kapni a boltokban: egy tízdarabos tálca több mint húsz forinttal kerül kevesebbe, mint az előző év végén, a pasztőrözött friss tej literenkénti ára pedig 225 forintról 211 forintra csökkent.

Az alacsonyabb ár a fogyasztásra is jó hatással volt. A kiskereskedelmi láncok a Magyar Időknek adott válaszaiból kiderült, minden áfacsökkentésben érintett áru iránt nőtt a kereslet.

Az előzetes kormányzati becslések szerint a sertéshús áfájának mérséklése 25 milliárdot hagyott a magyar családok zsebében, az idei áfacsökkentés pedig további 59 milliárd forint megtakarítást jelent. A tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint a várható megtakarítás mértéke. Ezt egészíti ki az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ről 18 százalékra csökkentése, ami az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent. Így egy-egy háztartás évi 35-40 ezer forintot spórolhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top