Gasztro

Betegek lehetünk a hamisított méztől

Az egészségre is veszélyes lehet az ismeretlen eredetű, hamisított méz. A szakmai szervezetek ezért egyértelmű eredetjelölési és a magyarországihoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolják az Európai Unióban.

A gyártók jelezzék pontosan a mézek csomagolásán a származás helyét – javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A mostani irányelv szerint elegendő csupán azt feltüntetni, hogy a termék uniós tagállamból vagy uniós kívüli országból származik-e. Ezen túlmenően biztosítani kell a mézek azonosítását és a növényi eredet szerinti besorolását is.

Méhek munkában

A NAK a méhészet rangjának és finanszírozásának emelését is javasolja, és támogatja, hogy a 2020 utáni közös agrárpolitikába kerüljön be a méhcsaládszámon alapuló közvetlen támogatás. Emellett méhészeket segítő mobilalkalmazás létrehozásán is dolgoznak. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel pedig kampányokat szerveznek annak érdekében, hogy emelkedjen a mézfogyasztás Magyarországon. A közlemény szerint az évi 0,7 kilogrammos fejenkénti magyar átlag a nyugat-európai felhasználás harmadát is alig éri el.

A szervezet felidézte, hogy a Közös Európai Kutatóközpont ellenőrzésein az EU külső határain és az importőröknél vizsgált mézek 20 százaléka hamisított volt, a kifogásolt készítmények túlnyomó része Kínából érkezett. Az ilyen termékekből hiányoznak a biológiailag értékes anyagok, és sokszor jó minőségű mézhez keverve kerülnek forgalomba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top