Gasztro

Nyárzáró: most még főzhetsz friss paradicsommal

Még néhány hétig kaphatunk friss paradicsomot, aztán jönnek az íztelen darabok. Addig viszont használjuk ki.

Imádjuk a paradicsomot, minden formájában. Nyersen, levesként, ragukban és egyébként is. De a télen kapható halovány példányokat semmire sem lehet használni, ezért most a véghajrában jól bekajálunk belőlük. 

Sült paradicsomos cheddartorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 db tojás
  • ízesítéshez bors
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg (koktél) paradicsom
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1 evőkanál dijoni mustár
Kategóriaebéd
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta elkészítéséhez a lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal, kézzel vagy robotgéppel dolgozzuk össze, amíg morzsalékossá válik. Adjunk hozzá 5 dkg reszelt cheddar sajtot, sót, borsot ízlés szerint, és annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Fóliázzuk be a tésztát, és tegyük a hűtőbe 15 percre. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és tegyük egy körülbelül 23 cm átmérőjű pitesütőbe.

Tegyünk a tésztára egy darab sütőpapírt, szórjunk rá valamilyen hüvelyest (pl. lencse, szárazbab), és forró sütőben süssük 10 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni (ezt hívják vakon sütésnek). Közben keverjük a felvert tojáshoz a mustárt, a maradék sajtot. Távolítsuk el a hüvelyeseket, és öntsük a tojásos keveréket a tésztára. 

A tetején helyezzük el a félbevágott paradicsomokat, és szórjuk meg friss kakukkfűvel. További 20 percig süssük a forró sütőben.

Paradicsomos cukkinifasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 csokor menta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.

Padlizsános-paradicsomos sertésragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 40 dkg sertéskaraj
  • 1 db tv paprika
  • 40 dkg paradicsomkonzerv
  • 1 teáskanál currypor
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 db fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db padlizsán
Kategóriaebéd
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

Lábasban, olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, majd dobjuk rá a felkockázott padlizsánt, és pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá a szintén felkockázott sertéskarajt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a curryport. Néhány percig pároljuk együtt, majd tegyük bele a hámozott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a paprikát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt pároljuk puhára a húst. Rizzsel tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top