nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Veszélyben lehet az idei szüret egy szőlőt kedvelő rovar miatt

Veszélyben lehet az idei szüret egy szőlőt kedvelő rovar miatt

Egyelőre még csak a Dunántúlon fertőzte meg jelentősen a termést a szőlőkabócának nevezett kártevő. Ha nem állítják meg gyorsan a fertőzést, akár az idei szüret is veszélyben lehet, felére is csökkenhet az ez évi termés.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal szerint, ha nem védekeznek a gazdák megfelelően, akkor a még csak pontszerűen fertőzött dunántúli területekről az amerikai szőlőkabóca nevű kártevő elterjedhet más régiókban is. 

A borászok szerint hatékonyan lehet védekezni a szőlőt kedvelő rovar ellen, csak időben kell elkezdeni azt. A szőlőkabóca megjelenését minden évben országszerte ellenőrzik, és állítólag idén nagy a baj, mert a Dunántúlon kívül már Csongrád megyében is találkoztak a rovarral.

Az amerikai szőlőkabóca fő tápnövénye a szőlő, amelyet a levél fonákáról szívogat. A lepke gazdasági kárt közvetett módon a fitoplazma terjesztésével okoz, ez váltja ki az úgynevezett sárgaságot a leveleken, és a fertőzés bizony a szőlőtermést jelentősen lerontja. Fertőzés esetén az érintett tőkék terméshozama 20-50 százalékkal is csökkenhet. 

 

Megosztás Facebookon