Gasztro

Hétvégi menü szeptemberre hangolódva

Hihetetlen, hogy már mindjárt becsengetnek, pedig tényleg így van. A nyár elrepült, hangolódunk az őszre – bátrabban használjuk a sütőt, és nem menekülünk ki a konyhából a forróság miatt. Visszatért a sütés-főzési kedvünk a sok grillezés és strandkaja után, és a hétvégi menü sem csak sütés nélküli gyors receptekből áll.

Lehet, hogy még a kánikulára tervezett hétvégi menüre is szükség lesz, de azért már érezhetően közeleg a nyár vége, ezért olyan receptekből állítottuk most össze a hétvégi menüt, amelyekkel már szeptemberre és a kora őszi alapanyagokra kacsintgatunk. Pedig mintha még csak tegnap lett volna, hogy megörültünk az első adag epernek.  

Almás-fahéjas tekercs

A tökéletes tízórai: almás-fahéjas tekercs

Hozzávalók 12 darab tekercshez:

  • 2 db közepes méretű piros alma (ajánlatos édesebb fajtát választani, mint például a Jonagold)
  • 1 csomag leveles tészta
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 30 g vaj
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt kardamom

Csumázd ki és hámozd meg az almákat, majd vágd kis kockákra.
Alacsony lángon kezd el olvasztani a vajat és a cukrot, szórd bele a fahéjat és a szegfűszeget. 
Add az almakockákat a cukros-vajas keverékhez, folyamatosan kevergetve főzd 1-2 percig. Ha teljesen elolvadt a cukor és a vaj, vedd le a lángról, nehogy odakapjon.
Óvatosan terítsd ki a leveles tésztát, majd oszlasd el rajta az cukros-almás keveréket, 1-1 centimétert kihagyva a széleknél. A szegfűszeget előtte szedd ki belőle.
Szorosan tekerd fel a tésztát óvatosan, nehogy kifolyjon belőle az almaszósz.
Vágd fel 2 centis csíkokra a tekercset, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd egymás mellé a kis tekercseket. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsülnek.

 

Rozmaringos szilvakrémleves

Hétvégi menü szeptemberre hangolódva

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • a szilva édességétől függően 15-20 dkg cukor
  • csipet só
  • 1,2 liter víz
  • 1 nagy ág rozmaring
  • 1 citrom leve
  • kb. 1 kg szilva

Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:

  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg sűrű natúr joghurt

Hozzávalók a pirított zabpehelyhez:

  • 2 ek. cukor
  • 100 g zabpehely

A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot. Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát. Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk. A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét. Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.

Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot, és a pirított zabpelyhet. A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük. A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen. 

Amikor a cukor már teljesen elolvadt, le is vehetjük a tűzről. Hűlni hagyjuk. Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.

 

Chili con carne fejtett babból

Hétvégi menü szeptemberre hangolódva

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg darált sertéshús 
  • 50 dkg hámozott paradicsom
  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • 30 dkg fejtett bab (pucolt mennyiség) 
  • 30 dkg szemezett kukorica
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors 
  • 1 csapott ek. őrölt piros paprika 
  • olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a kicsumázott, felkockázott paprikát, pároljuk. Adjuk hozzá a húst, pirítsuk le, szórjuk meg a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babot, a kukoricát, a hámozott, darabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát, illetve 2 dl vizet. Takarékon, forralva főzzük 1 órán át, míg a hús és a bab megpuhul. Sózzuk, borsozzuk újra, ha szükséges. Ha szeretjük, erős paprikával csípőssé tehetjük.

Áfonyás, fehér csokis minisajttorták
(sütés nélkül)

Mennyei hűsítő sajttorták sütve és sütés nélkül

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 150 g darált keksz
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 100 ml olvasztott vaj

A krémhez:

  • 250 g natúr krémsajt
  • 100 g édes habtejszín (cukrászhab)
  • 1 kiskanál habfixáló
  • 100 g fehér csokoládé
  • kb. 3-4 evőkanál porcukor
  • 100 g áfonya
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukor
  • muffin-sütőforma, papírkosarak

A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Tegyük be a hűtőbe dermedni. Az áfonyát forraljuk össze a cukorral és a vízzel, majd turmixoljuk le. A fehér csokoládét egy kis kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, a megolvadt fehér csokit, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze az áfonyapürével, és kenjük a kekszes alapra, majd kenjük rá a fehér krémet is. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.

Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika

Hétvégi menü szeptemberre hangolódva

Hozzávalók:

  • pici só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 dkg basmati rizs
  • 1,5 ek. currypor
  • 4 közepes kápia vagy kaliforniai paprika

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • fél csokor petrezselyem
  • 25 dkg görög joghurt

Először a tölteléket készítjük el. A hagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon megdinszteljük.Hozzáadjuk a curry-t, a sót és a rizst. Körülbelül 2 perc alatt kicsit megpirítjuk.

Felöntjük 6 dl vízzel, és a rizst készre főzzük. A petrezselymet felaprítjuk, és a főtt rizshez adjuk.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd megtöltjük a fűszeres rizzsel. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a paprikákat.Tálaláskor meglocsoljuk joghurttal és megszórjuk friss petrezselyemmel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top