Lehet, hogy még a kánikulára tervezett hétvégi menüre is szükség lesz, de azért már érezhetően közeleg a nyár vége, ezért olyan receptekből állítottuk most össze a hétvégi menüt, amelyekkel már szeptemberre és a kora őszi alapanyagokra kacsintgatunk. Pedig mintha még csak tegnap lett volna, hogy megörültünk az első adag epernek.
Almás-fahéjas tekercs
Hozzávalók 12 darab tekercshez:
- 2 db közepes méretű piros alma (ajánlatos édesebb fajtát választani, mint például a Jonagold)
- 1 csomag leveles tészta
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál barna nádcukor
- 30 g vaj
- 3 szem szegfűszeg
- 1 csipet őrölt kardamom
Csumázd ki és hámozd meg az almákat, majd vágd kis kockákra.
Alacsony lángon kezd el olvasztani a vajat és a cukrot, szórd bele a fahéjat és a szegfűszeget.
Add az almakockákat a cukros-vajas keverékhez, folyamatosan kevergetve főzd 1-2 percig. Ha teljesen elolvadt a cukor és a vaj, vedd le a lángról, nehogy odakapjon.
Óvatosan terítsd ki a leveles tésztát, majd oszlasd el rajta az cukros-almás keveréket, 1-1 centimétert kihagyva a széleknél. A szegfűszeget előtte szedd ki belőle.
Szorosan tekerd fel a tésztát óvatosan, nehogy kifolyjon belőle az almaszósz.
Vágd fel 2 centis csíkokra a tekercset, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd egymás mellé a kis tekercseket. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsülnek.
Rozmaringos szilvakrémleves
Hozzávalók 4-6 személyre:
- a szilva édességétől függően 15-20 dkg cukor
- csipet só
- 1,2 liter víz
- 1 nagy ág rozmaring
- 1 citrom leve
- kb. 1 kg szilva
Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg sűrű natúr joghurt
Hozzávalók a pirított zabpehelyhez:
- 2 ek. cukor
- 100 g zabpehely
A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot. Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát. Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk. A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét. Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.
Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot, és a pirított zabpelyhet. A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük. A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen.
Amikor a cukor már teljesen elolvadt, le is vehetjük a tűzről. Hűlni hagyjuk. Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.
Chili con carne fejtett babból
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg darált sertéshús
- 50 dkg hámozott paradicsom
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 30 dkg fejtett bab (pucolt mennyiség)
- 30 dkg szemezett kukorica
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 csapott ek. őrölt piros paprika
- olívaolaj
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a kicsumázott, felkockázott paprikát, pároljuk. Adjuk hozzá a húst, pirítsuk le, szórjuk meg a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babot, a kukoricát, a hámozott, darabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát, illetve 2 dl vizet. Takarékon, forralva főzzük 1 órán át, míg a hús és a bab megpuhul. Sózzuk, borsozzuk újra, ha szükséges. Ha szeretjük, erős paprikával csípőssé tehetjük.
Áfonyás, fehér csokis minisajttorták
(sütés nélkül)
Hozzávalók 8 db-hoz:
- 150 g darált keksz
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál porcukor
- 100 ml olvasztott vaj
A krémhez:
- 250 g natúr krémsajt
- 100 g édes habtejszín (cukrászhab)
- 1 kiskanál habfixáló
- 100 g fehér csokoládé
- kb. 3-4 evőkanál porcukor
- 100 g áfonya
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál cukor
- muffin-sütőforma, papírkosarak
A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Tegyük be a hűtőbe dermedni. Az áfonyát forraljuk össze a cukorral és a vízzel, majd turmixoljuk le. A fehér csokoládét egy kis kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, a megolvadt fehér csokit, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze az áfonyapürével, és kenjük a kekszes alapra, majd kenjük rá a fehér krémet is. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika
Hozzávalók:
- pici só
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 20 dkg basmati rizs
- 1,5 ek. currypor
- 4 közepes kápia vagy kaliforniai paprika
Hozzávalók a tálaláshoz:
- fél csokor petrezselyem
- 25 dkg görög joghurt
Először a tölteléket készítjük el. A hagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon megdinszteljük.Hozzáadjuk a curry-t, a sót és a rizst. Körülbelül 2 perc alatt kicsit megpirítjuk.
Felöntjük 6 dl vízzel, és a rizst készre főzzük. A petrezselymet felaprítjuk, és a főtt rizshez adjuk.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd megtöltjük a fűszeres rizzsel. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a paprikákat.Tálaláskor meglocsoljuk joghurttal és megszórjuk friss petrezselyemmel.