Gasztro

Az eredeti tiramisu és a 4 hiba, amit az elkészítésénél elkövethetsz

A tiramisu immár nem csak az olaszoké, szerte a világban nagyon népszerű desszert, és valószínűleg pont ezért is ezerféle verziója létezik. Ahhoz viszont, hogy a klasszikus, eredeti tiramisut sikerrel készítsük el, pár szabályt nem árt betartanunk.

A tiramisu az az édes finomság, aminek bárki bátran nekikezd, hiszen főzés, és mindenféle cukrászati előképzettség nélkül elkészíthető. Ez így igaz is, de azért nem árt, ha pár dolgot figyelembe veszünk a tökéletes végeredmény érdekében.

Ezt a 4 hibát sose kövesd el az eredeti tiramisúval!

  1. Hiba: a tiramisu alapanyagait közvetlenül felhasználás előtt venni ki a hűtőszekrényből. A mascarponét és a tojást is legalább 30 perccel felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy legyen idejük szobahőmérsékletűre langyosodni.
  2. Hiba: az eredeti tiramisut babapiskóta helyett süti- vagy kalácsmaradékból készíteni. A tiramisu nem somlói, az egyik lényeges hozzávalója az éppen megfelelő nagyságú és keménységű babapiskóta. Ha lazább szerkezetű kalács- vagy süteménymaradékot áztatunk a kávéba, teljesen szétmállik.
  3. Hiba a presszókávé helyett porkávét vagy kakaót használni. Minél jobb minőségű presszókávéba áztatjuk a babapiskótát, annál finomabb lesz a végeredmény. A tiramisu gyerekverziójánál persze megengedett, hogy kakaós tejbe vagy malátakávéba áztassuk a babapiskótákat, de az eredetinél ez szigorúan tilos.
  4. Hiba: a mascarponét felvert habtejszínnel vagy tojásfehérjehabbal lazítani. Ez már inkább az ultráknak való megjegyzés, hiszen a mascarpone nagyon tömény tud lenni, így jól jön az kemény habbá vert tojásfehérje, hogy könnyítsen a krémen.
Recept: az eredeti tiramisu és a 4 leggyakoribb hiba, amit az elkészítésénél lekövethetsz

Az eredeti tiramisu hozzávalói (6-8 főre)

  • 500 g mascarpone
  • 400 g babapiskóta
  • 6 tojás
  • 5-6 ek. cukor
  • csipet só
  • cukrozatlan kakaópor
  • 6 dl langyos presszókávé
  • ½ dl likőr

Az eredeti tiramisu elkészítése

  • A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd tegyük félre.
  • A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük el egy robotgép segítségével, majd adjuk hozzá a mascarponét és egy spatulával keverjük egyneművé őket.
  • A tojásos mascarponéhoz óvatosan keverjük hozzá a habbá vert tojásfehérjét és kész a tiramisukrém.
  • A babapiskótákat egyenként mártsuk bele a kávé és a rum keverékébe és rétegezzük őket egy jénai aljába.
  • A kávés babapiskóra rétegre jöhet a mascarponés krém, majd újabb kávés piskótaréteg, újabb krém és az egészet szórjuk meg bőven kakaóporral.
  • A tiramisu akkor lesz igazán finom, ha fogyasztás előtt 5-6 órát áll a hűtőszekrényben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top