Gasztro

Ennyit nyal évente egy olasz

Valami egészen elképesztő számokat tud produkálni Olaszország, ha a fagyiról van szó. Tavaly megközelítőleg 600 millió liter jeges édesség készült az országban, és mindennek csak egy kisebb része ment exportra. A fagylaltnagyhatalom területén a csoki mellett most egy másik, frissítőbb íz a sláger.

Lehet, hogy az olasz gazdaság mostanában megroppant egy kicsit, de ez nem látszik meg az ország fagyitermelésén. Tavaly 595 millió litert állítottak elő az édességből, Olaszország adja jelenleg a teljes uniós fagyitermelés 19 százalékát. A Bloomberg számításai szerint tavaly nagyjából 6,8 milliárd adag (ez alatt a termetes, lapátolt fagyit kell érteni) fagylalt került a kelyhekbe vagy tölcsérekbe.  Az olaszok után a második helyen a németek állnak, ők 515 millió liter fagylaltot gyártottak 2016-ban, a harmadik helyen álló franciák pedig már csak kevesebb mint 500 millió liter fagyit tudtak produkálni.

600 millió liter fagyi készül Olaszországban egy évben

Érdekesség, hogy Olaszországban az elképesztő mennyiség ellenére még mindig túlnyomórészt kicsi családi vállalkozások keretében főzik a fagyit, összesen egy évben 1,4 milliárdos bevételt generálva. Országszerte több mint 19 ezer fagyizó működik, megközelítőleg 69 ezer embernek biztosítanak ezzel munkát. 

Milánóban tavaly 4,5 százalékkal nőtt meg a fagylaltozók száma, de Rómában is borzasztó népszerű az édesség: az egyik sikeres, négyüzletes fagylaltlánc, a Gelateria dei Gracchi (a mexikói rendező, Guillermo del Toro kedvence) ebben a nyári melegben naponta 300 kilogrammot ad el a termékéből. 

Egy átlagos olasz egy évben nagyjából 100 adag fagyit eszik meg, így aztán a turisták és a külföldön élők hiába esküsznek az olasz gelatóra, kevés fagyi jut ki az országhatáron túlra. A fagylaltexportban az olaszoknál sokkal jobban állnak a németek, a franciák és a belgák is. Míg a németeknek négyszáz millió eurós bevételük van az exportból, addig Olaszország csak kicsivel több mint 300 millió eurót könyvelhet el magának.

És még egy utolsó érdekesség a végére: a fagylaltnagyhatalomban továbbra is a csoki a megkérdőjelezhetetlen favorit, az idei egynyári sláger azonban egyértelműen a gyömbéres íz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top