Gasztro

Havas Dóra frissítő finomságai a kánikulában

Felejtsd el a forró, zsíros ételeket a nyári forróságban, inkább készítsd el Havas Dóra frissítő fogásait, a salmorejót, a dinnyepizzát vagy a kardamomfagyit!

Bár a nyári napsütésből sosem lehet elég, az elmúlt napokban igencsak próbára tesz minket az időjárás. A már-már sivatagi forróságban minden eddiginél fontosabb, hogy kellő figyelmet fordítsunk a folyadékbevitelre, és megfelelően hűtsük magunkat a hőségben.

Havas Dóra, a lilafuge.hu írója is hősiesen küzd az elemekkel, és számtalan izgalmas frissítő finomsággal vészeli át az emberpróbáló nyári napokat. Íme három egyszerű, de mégis ínycsiklandozó tippje a hűsöléshez!

Salmorejo

A tomboló nyári hőségben nincs is jobb egy egyszerűen elkészíthető, de mégis hihetetlenül ízletes és tartalmas levesnél. A Salmorejo pont ilyen: a cordobai étel magában hordozza a mediterrán országok izgalmas ízvilágát, elkészítésének “legbonyolultabb” művelete pedig mindössze a tetejére kerülő főtt tojás. Minden más hozzávalójához csak egy turmixgépre lesz szükségünk.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg édes paradicsom (vagy 2 egész paradicsom konzerv + 1/2 l passata)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • 10 dkg durvára vágott, szikkadt kenyér, héja nélkül
  • 10 ek. jó minőségű extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. finom vörösborecet
  • csipet cukor
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 kisebb narancs
  • 1 főtt tojás
  • 3 ek. apróra vágott serrano sonka

Elkészítés

A kenyeret turmixgépbe tesszük, és finom morzsává őröljük. Hozzáöntjük a konzervet és a paradicsompürét, összeturmixoljuk. A fokhagymagerezdeket 1 tk. sóval mozsárban péppé zúzzuk, a turmixgépbe tesszük, és hozzákeverjük a paradicsomos kenyérhez. Lassan, fokozatosan belecsurgatjuk az olívaolajat. Almapüré sűrűségű levest kapunk, egy kicsit lehet vízzel hígítani, de ez ízlés kérdése.

Nagy tálba öntjük, hozzákeverjük az ecetet, sót (ha kell), borsot, csipet cukrot.
Ha narancsot is teszünk hozzá, akkor a narancs húsát kifilézzük, és kis darabokban a leveshez keverjük 2 ek. narancslével együtt (ehhez egyszerűen belefacsarjuk a maradék levet a narancsból). 2-4 órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt tálakba szedjük, és megszórjuk apróra vágott serrano sonkával és főtt tojással.

Dinnyepizza

Bár sokszor nincs is nehezebb, mint egy-egy kedvenc harapnivalónkra nemet mondani, a nyári forróságban még az abszolút favorit ételeink gondolata is ijesztő lehet. Ilyenkor nem kívánjuk a meleg, zsíros fogásokat, sokkal inkább a hűsítő, gyümölcsös finomságokra szavazunk. A görögdinnyepizza egy remek választás, amelyet, akárcsak egy igazi pizzát, rengeteg izgalmas feltéttel tehetünk ínycsiklandozóvá.

Havas Dóra frissítő finomságai kánikulában

Havas Dóra mindenképpen javasolja mellé a görög joghurtot, de egy kevés extra szűz olívaolajjal is bátran ajánlja. Szárított sonka, parmezán, finomra aprított zöldségek vagy gyümölcsök mind kiválóan illenek a dinnyeszeletek tetejére, amelyek így akár még partyfalatkáknak sem utolsók.

Kardamomfagyi

Havas Dóra frissítő finomságai kánikulában

Természetesen a fagyi verhetetlen, ha hűsítő finomságokról esik szó. És ha már megjött a kedvünk a házi kísérletezéshez, bátran válasszunk izgalmas fűszereket, amelyekkel még extrémebb ízvilágokat is kipróbálhatunk.De nem kell feltétlenül a fagyistól várni a megváltást, hiszen egy-két hozzávalóval könnyedén elkészíthetjük akár otthon is kedvenc gombócainkat.

Havas Dóra például a kardamomot csempészte bele legutóbbi fagylaltjába. És egy jó tanács tőle: “A kardamommal óvatosan kell bánni. Ha túladagoljuk, parfümös, szappanos íze lesz az ételnek, ami különösen egy fagyi esetében nagyon zavaró lenne. De a megfelelő mennyiséggel isteni ízt kapunk!”

Hozzávalók 1 liter kardamomfagylalthoz

  • 6 dl sűrű tejszín
  • 6-8 szem kardamom
  • 1/2 vaníliarúd
  • 15 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 2 dl hideg habtejszín

Elkészítés

A sűrű tejszínt közepes lábosba tesszük, a felhasított vaníliarúdból a magokat a tejszínbe kaparjuk, majd a rudat is beledobjuk a mozsárban kissé megtört kardamommagokkal együtt. Felforraljuk, majd lefedve fél órát állni hagyjuk. Leszűrjük a tejszínt, a kardamomot és a vaníliarudat eldobjuk. A tejszínt újra felmelegítjük.

A tojássárgákat a cukorral robotgépben fehéredésig verjük. Egy merőkanálnyit a tejszínből a tojásos masszához adunk, elkeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a meleg tejszínhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük, amíg besűrűsödik, és bevonja a fakanalat. Levesszük a tűzről, jeges vízzel teli tálba állítjuk a lábost, és kevergetve lehűtjük.

A habtejszínt kemény habbá verjük, és a lehűtött krémhez lágyan hozzákeverjük. Egy órára a hűtőbe tesszük, majd fagyigépben lefagyasztjuk. Fogyasztásig a mélyhűtőbe tesszük.

További könnyed és izgalmas receptekért látogass el a lilafuge.hu oldalra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top