nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Próbáld ki Havas Dóra receptjét, ilyen lecsót még biztos nem ettél!

Próbáld ki Havas Dóra receptjét, ilyen lecsót még biztos nem ettél!

Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Havas Dóra most olyan változatokat mutat, amelyek a népszerű étel új oldalait mutatják meg.
NLCafé
f Ajánlom

Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon a lecsót, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztroőrülteket is megihleti.

Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: terítéken a rizses és a rántott lecsó!

Rizses lecsó

Hozzávalók 4 személynek 

  • 5 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg puha füstölt kolbász
  • 6 lecsópaprika
  • 1 hegyes erős paprika (opcionális)
  • 4 nagy paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg rizs
  • ½ l paradicsomlé
  • 1 ek. só
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • ½ tk. füstölt fűszerpaprika
  • ½ tk. őrölt kömény
  • ½ tk. frissen őrölt bors

A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben, amelynek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük.

Próbáld ki Havas Dóra receptjét, ilyen lecsót még biztos nem ettél

A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk őket, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével, és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk.

Rántott lecsó

“Mindent kirántunk, és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya” – árulta el Dóra.

Próbáld ki Havas Dóra receptjét, ilyen lecsót még biztos nem ettél

Hozzávalók 4 személynek

  • 1/2 adag rizses lecsó
  • 1 egész tojás
  • 3 ek. zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 2 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • kb. 1 l étolaj

A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd felvert tojásba, és ismét zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és leitatjuk a felesleges olajat.

További lecsós finomságokért érdemes ellátogatni a lilafuge.hu oldalra!

 

Megosztás Facebookon