Gasztro

Állati zsiradékkal gyártják a fontot az angolok, és nem is akarnak leállni vele

A tiltakozások ellenére a jövőben sem mond le az állati eredetű zsiradék használatáról a bankjegyekben a brit jegybank, amely közölte, alapos mérlegelés után hozta meg erről szóló döntését.

A tavaly szeptemberben forgalomba hozott új, jórészt műanyag alapú ötfontosról év végén derült ki, hogy nyomokban marhafaggyút tartalmaz, ami felháborodást keltett a vegetáriánus és vegán életmód követői, valamint a marhahús feldolgozásából származó termékeket hagyományosan elvető indiai közösségek körében.

Állati zsiradékkal gyártják a fontot az angolok, és nem is akarnak leállni vele

A néhány héten belül forgalomba kerülő új tízfontos szintén tartalmaz faggyút, ugyanolyan anyagból készült, mint az ötfontos bankjegy. A jegybank csütörtöki tájékoztatása szerint a 2020-ban forgalomba kerülő húszfontos gyártási menetén sem fognak változtatni. Egy időre azért felfüggesztették a húszfontos bankó gyártására kiírt pályázatot, hogy mérlegeljék a pálma- vagy a kókuszolaj felhasználásának lehetőségeit a faggyú helyett.

Az erről szóló bejelentés viszont a környezetvédő csoportokat háborította fel, amelyek felhívták a figyelmet arra: a pálmaolaj-termelés, ha nem fenntartható körülmények között végzik, az esőerdők eltűnéséhez és ahhoz vezethet, hogy az ott élő emberek otthonuk elhagyására kényszerülnek. A pálmaolaj-termelést tartják az erdőirtás első számú okának a trópusi országokban, például Indonéziában. Mivel az új típusú gyártásra való átállás nagyon drága lenne a brit adófizetőknek, a jegybank végül marad az állati zsiradékos megoldásnál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top