nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Ha szeretitek a paradicsomot, akkor most van itt a ti időtök! Össze sem lehet hasonlítani a friss nyári és a téli – sokszor íztelen – paradicsomot, tehát ha szeretitek, akkor most érdemes mindenhez paradicsomot enni.
NLCafé
f Ajánlom

Itt a rengeteg friss paradicsom, amire már legalább annyira vártunk, mint májusban a friss eperre. Mert bár a cukkini is nagy kedvencünk lett az utóbbi időben, a zöldségek közt azért még mindig a paradicsom a legnagyobb nyári favorit. Ki tud ellenállni egy jó lecsónak, vagy egy gyors bruschettának? És akkor a házi aszalt paradicsomról és a saját készítésű ketchupról még nem is beszéltünk. Hoztunk néhány szuper paradicsomos receptet, hogy akár minden napra jusson valami, mert 

 

Paradicsomos–húsos pite

Mit főzzek ma vacsira? Paradicsomos lepényt!

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 dl jéghideg víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 15 dkg darált pulyka- vagy csirkemell
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 zacskó minimozzarella
  • 10-12 szem koktélparadicsom vagy 3-4 közepes paradicsom negyedelve
  • 5 dkg reszelhető sajt
  • só, bors, friss bazsalikom

A tésztához első körben egy nagyobb keverőtálban összemorzsoljuk a vajat a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen túl a tészta. Adjuk hozzá a víz kétharmadát, finoman sózzuk, és pár perc alatt gyúrjuk össze. Csomagoljuk frissen tartó fóliába, és fél órára tegyük hűtőbe. Közben egy serpenyőben hevítsünk olajat. Rászórjuk a hagymát, pár perc alatt megpároljuk. Ráreszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a darált húst, és fehérre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni. A pihentetett tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű piteformát. Akkor jó a méret, ha 1-2 centivel túlnyúlik a forma peremén. (Ha nincsen, akkor használhatunk egy hőálló nyelű serpenyőt is. Ebben az esetben sütőpapírral béleljük.)

Megszurkáljuk villával, és 10 percig elősütjük. A legjobb, ha száraz babbal béleljük ki és úgy sütjük, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel. Közben egy keverőtálban a tojást kikeverjük a tejszínnel, reszelt sajttal és a tejföllel. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal. Hozzáforgatjuk a húsos, kihűlt alapot, és az egészet beleöntjük az elősütött tésztába. A paradicsomokat és a mozzarellagolyókat beleszórjuk, és 40 percig sütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.

Csirkés–zöldséges pite

Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 0,5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ízlés szerint só
  • 2 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 3 paradicsom
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 közepes cukkini
  • 20 dkg csirkemellfilé

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel.

5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Panzanella (olasz kenyérsaláta)

Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Hozzávalók 4 főre:

  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 8-10 friss bazsalikomlevél
  • 4 érett paradicsom
  • 200 g uborka
  • 300 g vastagabb héjú száraz kenyér
  • 4 ek. fehérbor ecet

A kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és 1-2 percig hideg vízben ázni hagyjuk. (Lehet, hogy kevesebb idő is elég, ez a kenyér textúrájától függ.) Ezután leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és egy keverőtálba rakjuk.

A lila hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, az uborkát 1-2 mm vastag karikákra, a paradicsomot falatnyi darabokra vágjuk.

A zöldségeket, a bazsalikomlevelekkel, a fehérborecettel és az olívaolajjal a kenyérhez adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Paradicsomos–mascarponés fusilli bazsalikommal

Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Hozzávalók:

  • 2 gerezd (reszelt) fokhagyma
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 40 dkg-os hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
  • 20 dkg mascarpone
  • 1,5 dl passzírozott paradicsom
  • 30 dkg csirkemell
  • 1 csokor aprított bazsalikom
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • 50 dkg fusili tészta

A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.

A koktélparadicsomokat egy tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, és 220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

Közben egy serpenyőben a reszelt fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk. Hozzákeverjük a hámozott, darabolt paradicsomot, valamint a passzírozott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk. Néhány percig főzzük, végül belekeverjük a mascarponét.

A szósz elkészítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük. A paradicsomos-mascarponés szószhoz a tészta főzőlevéből adunk 2-3 evőkanállal, majd a kifőtt tésztát, a csirkemellet és az aprított bazsalikomot is hozzáadjuk. Az egészet jól elkeverjük. 

A sütőből kivett koktélparadicsomokat tálaláskor halmozzuk a tésztára.

 

Paradicsomleves

Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg friss paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk. olívaolaj
  • 1 tk. balzsamecet
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. cukor
  • 2-3 bazsalikomlevél
  • ízlés szerint só, bors

Mosd meg a paradicsomokat, kockázd, vágd ki a fehér részt. Nagyobb edénybe tölts annyi vizet, amennyi éppen ellepi a paradicsomdarabokat. Sóval meghintve főzd puhára. A paradicsomleveshez a megfőtt paradicsomot szűrőn keresztül préseld át, hogy a héj és a magok fönnmaradjanak. A paradicsomlevet tedd félre.

Közben pirítsd meg az olajon a felkockázott vöröshagymát, öntsd fel a paradicsomlével, adj még hozzá kevés vizet. Préseld bele a fokhagymát, ízesítsd a cukorral, a balzsamecettel, ha szükséges, sózd, borsozd. Főzd 10-15 percig, amíg kissé visszasűrűsödik. Ha édesen készíted a krémes paradicsomlevest, a bazsalikom helyett kevés petrezselyemzölddel ízesítsd.

Az elkészült paradicsomlevest tányérokba szedve kínáld. A sós változat esetén kínálj a leves mellé sajtot, pirított kenyérkockákat vagy ropogósan friss bagettet.

Paradicsomos töltött padlizsán

Három különleges fogás: ezt is lehet paradicsomból

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 3 ek. olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg darált sertéshús
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • fél tk őrölt kömény
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 2 ek. sós földimogyoró
  • só, frissen őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A padlizsánt hosszában vágjuk ketté. Kanalazzuk ki a belsejét, daraboljuk fel. Egy serpenyőt hevítsünk fel, locsoljuk meg az olajjal és pirítsuk meg rajta a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük a köménnyel, majd adjuk hozzá a húst és a padlizsán felaprított belsejét. A hús kifehéredéséig kevergessük. Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a petrezselyem kétharmadát. Forraljuk 1-2 percig. A mogyorót és a zsemlemorzsát pirítsuk aranysárgára egy serpenyőben, majd a maradék petrezselyemmel egy konyhai aprítóban zúzzuk morzsásra az egészet. A tölteléket adagoljuk a padlizsánba, szórjuk meg a morzsával és 20-23 perc alatt süssük készre. Morzsa helyett használhatunk sajtot is. (kb. 10 dkg).

Ázsiai gazpacho

Így készül a gazpacho ázsiai módra

Hozzávalók:

  • 8 paradicsom, meghámozva, feldarabolva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1/4 csésze lilahagyma, felaprítva
  • 2 tk. reszelt gyömbér
  • 2 ek. thai bazsalikom
  • másfél ek. koriander
  • 2 ek. növényi olaj
  • 2 ek. rizsecet
  • 2 lime leve
  • 3 közepes uborka, kis kockákra vágva

A paradicsomot, a fokhagymát, a lila hagymát, a gyömbért, a bazsalikomot, a koriandert, az olajat és az ecetet mind tedd egy turmixgépbe és turmixold össze! Keverd hozzá az apróra vágott uborkát, majd lefedve tedd be a hűtőbe 2 órára. Fogyasztás előtt ízlés szerint sózd. Jó étvágyat!

Paradicsomos–édesburgonyás lepény

Három különleges fogás: ezt is lehet paradicsomból

Hozzávalók:

  • 30 dkg édesburgonya, kockázva
  • 8-10 szem koktélparadicsom felezve, vagy 2-3 kisebb paradicsom negyedelve
  • 15 dkg csirkemellfilé, kockázva
  • 15 dkg fetasajt, kockázva
  • 1-2 kanál sűrű paradicsomlé
  • 1 tk. friss, finomra aprított kakukkfű
  • 1 csomag bolti leveles tészta (ha mirelit, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra és használjunk sütőport)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 egész tojás
  • 1 doboz tejföl

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A leveles tésztát terítsük ki, és sütőpapírostól tegyük egy sütőlemezre, tepsire. A feltét összes hozzávalóját (a paradicsomlé kivételével) tegyük egy nagyobb keverőtálba, sózzuk, borsozzuk és óvatosan forgassuk össze. Mielőtt ráborítanánk a tésztára, a tészta szélétől 3 cm-re egy késsel óvatosan (ne teljesen vágjuk át) karcoljunk egy keretet. Erre azért van szükség, hogy ez a sáv a sülés során szépen megemelkedjen és esztétikusabbá tegye a lepényünket. Ezt a peremet hagyjuk üresen, a többi részt kenjük meg a paradicsomlével és egyenletesen terítsük el rajta a tölteléket. A tojást verjük fel és kenjük meg vele a 3 centis üres keretet. 18-20 perc alatt süssük készre. Kikevert, hideg tejföllel kínálom.

 

“Pizza” kenyérből

Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg fehér kenyér (lehet szikkadt is) 
  • 4 dl paradicsompüré
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 25 dkg mozzarella
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • tengeri só
  • extra szűz olívaolaj 
  • friss bazsalikom a tálaláshoz

A felszeletelt kenyereket szorosan helyezzük egymás mellé tűzálló tálba. Locsoljuk meg olívaolajjal, előmelegített sütőben grillezzük elő világos aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, dörzsöljük be a fokhagymával. A paradicsompürét keverjük el sóval, borssal, kenjük meg vele a kenyérszeleteket, osszuk el rajta a negyedelt koktélparadicsomokat, kézzel morzsoljuk rá a mozzarella sajtot (egyenletesebben tudjuk így elosztani, mint ha karikákra szelve tennénk rá), majd tegyük vissza sülni 15 percre. Friss bazsalikommal szórva kínáljuk. Ízlés szerint gazdagíthatjuk extra feltétekkel.

Padlizsános lecsó

Most egyetek paradicsomot, ne télen!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg lecsónak való paprika 
  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg lédús paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt, kicsit pirítsuk le, majd adjuk hozzá a kicsumázott, felkarikázott paprikát. Szórjuk meg pirospaprikával, az aprított fokhagymával, öntsünk alá 1 dl vizet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 25-30 perc alatt készre a lecsót. Aki szereti, tehet bele felkarikázott kolbászt is! Friss kenyérrel tálaljuk. 

 

Megosztás Facebookon