Gasztro

Meghalt Christian Millau, a francia reformkonyha atyja, gasztrokritikus

Christian Millau újságíró és gasztrokritikus egyik alapítója volt a Gault & Millau világhíres étteremkalauznak, a francia reformkonyha, a nouvelle cuisine atyjaként emlegették. Millau 88 éves korában hunyt el.

A sok évig napilapoknál dolgozó Christian Millau 1969-ben, kollégájával, Henri Gault-val alapította meg a nevüket viselő étteremkalauzt, amely ma a Michelin után a második legjelentősebb Franciaországban.

Megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault & Millau kalauz, Magyarországon pedig négyszer jelent meg a kiadvány. Itthon is a Gault & Millau által kitalált húszpontos rendszerben értékeltek, így lehetőség nyílt az éttermek nemzetközi összehasonlítására. 

Christian Millau a 20. század legnagyobb szakácsikonjával, Paul Bocuse-zel.
Christian Millau a 20. század legnagyobb szakácsikonjával, Paul Bocuse-zel.

Az 1970-es évek elején Christian Millau egyik atyja volt a francia főzési szokásokat felforgató nouvelle cuisine mozgalomnak, amely a korábbinál jobban támaszkodott a friss hozzávalókra és az egyszerűbb elkészítési módra – írja az MTI. Henri Gault 2000-ben hunyt el.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top